Tavlan som ger Antikrundans expert gåshud: ”Bästa möjliga proveniens”

Antikrundans expert Magnus Bexhed beundrar en tavla och pratar med mannen som tagit den med sig till programmet.

Foto: SVT

Experterna i Antikrundan har sett det mesta i sina dagar. Men när en tavla med en alldeles speciell bakgrundshistoria dyker upp, blir konstkännaren Magnus Bexhed påtagligt upprymd.
– Nu är det gåshud här, säger han i programmet.

Om det är ett ord vi trogna Antikrundan-tittare har lärt oss genom programmet är det proveniens. Proveniensen berättar om föremålets ursprung och ägarhistoria och är – har vi förstått – central för att kunna avgöra dess äkthet, och således också för att kunna göra en riktig värdering.

6 saker du inte visste om antikrundan
0:47

Efter reklamen: 6 saker du inte visste om antikrundan

(0:47)

Slå på ljud

Och när Antikrundan den här veckan återvänder till Ystad, dyker det plötsligt upp en tavla som har en mycket speciell proveniens. När Magnus Bexhed, expert på bland annat konst, ber mannen som tagit med sig tavlan att berätta om den visar det sig att den är målad av den kände danske konstnären Asger Jorn som levde mellan 1914 och 1973.

Systern gav konstnären en medalj

Mannen berättar i programmet att hans pappa jobbade som grafisk formgivare på Berlingska boktryckeriet i Lund, där han i mitten av 60-talet höll på med en bok åt konstnären. En kväll följde Asger Jorn med honom hem till familjen för att äta middag.

– Då hade min syrra hört att det var en fin konstnär hemma, så hon hade gjort en liten hästmedalj till honom. Hon kan ha varit sju år då kanske. Så hon fäste den på hans bröst och då tyckte han att ”ja, då får jag göra en tavla åt dig, min flicka”. Så då gjorde han det.

Historien gör märkbart intryck på Magnus Bexhed.

– Nu är det gåshud här. Så den här bilden tillkom just då som en gåva till din syster? Det här som du berättar nu är ju bästa möjliga proveniens. Den är otroligt viktig och inte minst när det gäller ett stort namn som Asger Jorn, säger han i programmet.

Antikrundans expert Magnus Bexhed beundrar en tavla och pratar med mannen som tagit den med sig till programmet.

Tavlan fick mannens syster som tack för den gåva hon gav till konstnären Asger Jorn som barn på 1960-talet.

Foto: SVT

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Värd en ansenlig summa pengar

Asger Jorn var grundare av konstnärsgruppen Cobra som bildades 1948 och blev en stor föregångare för och inspirationskälla till många av de stora konstnärerna som var verksamma under 1900-talet. Magnus Bexhed berättar också att Cobragruppens verk också är några av de allra mest förfalskade och att det just därför är så viktigt med proveniensen.

Så vad kan då tavlan vara värd? Ägarens bror drar till med en gissning på några tusenlappar, med hänvisning till att det trots allt inte är någon stor oljemålning utan en ganska liten tavla.

Men det visar sig vara en alltför blygsam gissning.

– Ett realistiskt marknadsvärde för den här ljuvliga bilden sätter jag i dag till 100 000 kronor, säger Magnus Bexhed.

Dalagrisen får Antikrundans expert på fall – "Superovanlig"

”Lite irriterad”

Mannen som har haft med sig tavlan blir chockad över det höga priset.

– Min syster blir nog glad. Och jag lite irriterad över att jag inte gav honom en hästmedalj. Det borde jag ju ha gjort, säger han skämtsamt i programmet.

Antikrundan sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.