Mördaren fick tips från CSI – suddade ut spåren med blekmedel

Delad bild: Todd och Jenea Chance lyckligt gifta, samt utställningen CSI The Experience i Las Vegas.

Todd var säkerhetsvakt i butiken där Jenea stod i kassan. De blev ett par.

Foto: TT

Ett sätt att komma undan mord är att gömma kroppen på en otillgänglig plats och rengöra brottsplatsen noga. Det fick familjen Chance lära sig på en utställning i Las Vegas, inspirerad av den populära krim-serien CSI: Crime Scene Investigation. En tid senare hittades familjefadern Todd Chance död …

Leslie Jenea Chance växte upp i Bakersfield, Kalifornien, och förblev hemstaden trogen. Jenea, som hon kallades bland familj och vänner, träffade sin stora kärlek i high school. Hon blev gravid men upptäckte att pappan till barnet hade en affär vid sidan om. Kärleken falnade tvärt och vid 22 års ålder blev Jenea ensamstående med dottern Jessica.

Leslie Jenea Chance med dottern Jessica

Jenea blev ensamstående mamma till Jessica vid 22 års ålder.

Foto: TT

Jenea kämpade på. Under Jessicas uppväxt hade mamman tre parallella brödjobb samtidigt som hon läste till lärare. På ett av jobben träffade hon en stilig säkerhetsvakt, Todd Chance, som började uppvakta henne. Ett år senare, 1996, gifte de sig. Todd betraktade och behandlade Jessica som sin egen dotter.

– Han var fantastisk. Han var som en pappa för mig på alla tänkbara sätt. Jag kände mig aldrig utanför, säger Jessica, som i dag heter Bullman i efternamn.

Utifrån sett hade paret ett fint liv tillsammans. De fick två döttrar och Jeneas ambitiösa driv uppmärksammades. Hon gick från lärarjobb till att bli rektor på skolan i Bakersfield.

Todd körde lastbil, och med två löner hade de råd att unna sig semestrar och ett bekvämt boende för familjen.

Arbetare hittade en kropp bland mandelodlingarna

Men i augusti 2013 förvandlades idyllen till tragedi, när en lantarbetare på en mandelodling utanför Bakersfield upptäckte en kropp bland odlingarna. Lantarbetaren larmade sin chef som i sin tur larmade polis.

Jenea Chance med en revolver.

Jenea Chance var inte helt ovan att använda vapen …

Foto: TT

– Om man inte jobbar därute finns det ingen anledning för utomstående att vara där, berättar åklagaren Andrea Kohler.

När rättsläkaren kom till platsen kunde en del slutsatser dras. Den döde mannen hade skjutits med två skott i bröstet. Även handen var skadad, som om mannen höjt den för att skydda sig. Enligt id-handlingarna i plånboken var den skjutne Todd Chance, 45. Hans mobil låg slängd på marken en bit bort.

Mandelodlingarna där Todd Chance hittades skjuten

Todd hittades död under ett träd på mandelodlingen utanför Bakersfield.

Foto: TT

Eftersom plånboken lämnats kvar strök utredarna rånmord från listan över tänkbara rubriceringar. Skotthålen talade desto tydligare för mord.

– Så vi fick fundera på vem som kunde velat honom illa, säger Kohler.

Fem år efter mordet på Zaida Catalán: "Hon var besjälad av att göra skillnad"

Polisen överlämnade det sorgliga beskedet till Todds fru Jenea. Hon berättade att maken lämnat hemmet på morgonen i sin svarta Mustang. Han samlade på vapen och skulle bege sig till en mässa för samlare. Jenea berättade också att ett av vapnen i Todds samling saknades, en 38:a.

– Jenea sa att det var underligt att han skulle ta vapnet med sig och ha i bilen, berättar Kohler.

Bilen parkerad olåst i kriminellt område

Var det möjligen så att Todd råkat ut för bilkapare? Den svarta Mustangen vore inget dåligt byte för en tjuv. Men de hann knappt tänka klart tanken innan det kom besked om att bilen hittats i sydvästra Bakersfield. Och den var, noterade poliserna häpet, olåst.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Se också: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Slå på ljud

På golvet låg bilnycklarna och en revolver – en 38:a med två hylsor kvar i kammaren – samma vapen som saknades i Todds samling.

Allting föreföll lite märkligt. Området där bilen parkerats var känt för hög kriminalitet. Så att ställa en flådig bil där, olåst med nycklarna tillgängliga och en revolver på golvet, var som att be om att få den stulen.

– Det är som att sätta upp en ”snälla stjäl mig”-skylt, säger åklagaren. Det verkar väldigt riggat.

Todd Chances svarta mustang

Bilen stod olåst i ett område känt för hög kriminalitet.

Foto: TT

Vittnen berättade om en suspekt person som synts i området vid 9-tiden på morgonen. Individen hade även fastnat på övervakningskameror. Bilderna var gryniga och visade en person av medellängd med hatt, bylsiga kläder och glasögon. Antagligen förklädd.

Den suspekta individen kunde via kamerorna följas in på ett Starbucks-kafé där han eller hon gick in på toaletten, bytte kläder och gick ut igen.

Vittnen var säkra på att det var en vit kvinna de sett, med håret instoppat i en keps. Andra övervakningskameror visade hur personen gått över gatan och sedan slängt någonting bland järnhandelns sopor. Poliserna hann dock inte kolla upp vad som slängts eftersom sopgubbarna hann före.

Flörtade med sitt ex på Facebook Messenger

Samtidigt hade utredarna börjat gå igenom Todds telefon. Här hittade de något intressant. Året innan, 2012, hade Todd haft kontakt med en före detta flamma på Facebook Messenger. En uppenbar flört med ekivoka bilder, men som flamman avbrutit med orden: ”Glöm det, gifte man”.

Övervakningsbilder från mordet av Todd Chance

Den förklädda figuren gick över gatan och dumpade kläder.

Foto: TT

Undersökningen av Mustangen gav också resultat. Innandömet var märkligt fritt från spår, men man fann ett fingeravtryck på dörren och dna på växelspaken. Det tillhörde Jenea, som dock tidigare uppgett att hon aldrig kört bilen.

Nu blev det självklart att kalla in Jenea till förhör. Hon delgavs misstanke om att ha mördat sin man, men nekade. Polis och åklagare kunde inte heller leda misstankarna i bevis. Jenea fick gå hem till jobb och barn igen.

Ford Mustang i mordfall där fru dödat man

Teknikerna kunde bara säkra ett par spår i den övergivna Mustangen, som var väl rengjord. Men det var viktiga spår …

Foto: TT

Men misstankarna kvarstod och skulle snart få nytt bränsle. Utredarna gick igenom vad de hade och hittade familjens semesterbilder från Las Vegas. Todd, Jenea och barnen hade besökt en utställning vid namn CSI: The experience, baserad på den omåttligt populära tv-serien med samma namn.

Dottern kände igen sin mamma

I utställningen kunde besökarna ta del av olika sorters brottsliga scenarier och forensiska tekniker för att lösa brotten. I ett scenario mördar en kvinna sin ex-sambo och dumpar kroppen på en svårtillgänglig plats. Hon städar upp spåren efter sig med blekmedel och dumpar kläderna hon haft på sig.

Invigning av CSI Experience i Las Vegas

Krimshowen CSI har blivit en populär turistmagnet i Las Vegas. Familjen Chance besökte utställningen.

Foto: TT

Jeneas alibi visade sig också svaja. Hon hade påstått att hon satt hemma vid datorn när Todd sköts. När FBI gick igenom datorn kunde man dock inte finna någon aktivitet vid den angivna tidpunkten.

Men den tyngsta delen av bevisningen återstod – att identifiera personen på övervakningsbilderna. Utredarna visade filmerna för dottern Jessica i samband med ett förhör. Och omedveten om följderna skulle hon bekräfta vad poliserna misstänkt, bland annat genom att identifiera en rosa ryggsäck som sin mammas.

Jeneas dotter Jessica Bullman

Jessica Bullman identifierade sin mamma under förhör. Ett svek som hon haft svårt att förlåta sig själv för.

Foto: TT

Jessica bröt ihop och föll i gråt när det gick upp för henne vad hon hade gjort.

– Jag kände mig så skyldig för att jag förrått henne, säger Jessica.

Underhåll och livförsäkring som motiv

Det skulle dröja ända till 2020 innan mordet på Todd Chance gick till rättegång. Jenea åtalades misstänkt för att ha mördat sin man. Motivet, menade åklagaren, var flörten med ex-flamman. Som rektor tjänade Jenea mer pengar än Todd. Vid en skilsmässa skulle hon behöva betala underhåll. Genom att skjuta honom i stället skulle hon spara in den utgiften och samtidigt kunna hösta in Todds livförsäkring, menade åklagaren.

I september 2020 dömdes Jenea till mellan 25 år och livstids fängelse för överlagt mord. Hennes döttrar var tillintetgjorda av beskedet.

– Jag kommer bara ihåg att jag tog mig ut från rättssalen så snabbt som möjligt in till toaletten och störtgrät, berättar Jessica.

Hon tog hand om sina lillasystrar för att skydda dem från den mediala cirkusen och de sörjde tillsammans.

Vittnesmålet skapade klyfta i familjen

Jessica har haft svårt att smälta sin del i utredningsarbetet, och skuldkänslor för att hon identifierat mamman på bilderna, även om det var oavsiktligt.

– Om inte jag hade sagt vad jag sa under förhöret så hade mamma varit hemma. Det har varit tufft att gå runt och veta det. Det har gnagt i mig och skapade en klyfta i familjen, berättar hon.

Leslie Jenea Chance dömdes för mord på maken Todd

Leslie Jenea Chance avtjänar sitt straff på ett kvinnofängelse i Chowchilla.

Foto: TT

Systrarna har nu kommit över den klyftan.

– Vi är en familj och vi har varandra, vilket jag är tacksam för. Jag är så lycklig att jag har dem, de är fantastiska och förtjänade ingenting av det som drabbat oss, säger dottern.

Deras mamma avtjänar sitt straff på ett kvinnofängelse i Chowchilla. Hon kan ansöka om villkorlig frigivning tidigast 2041. Då är Jenea Chance 74 år. Hennes döttrar håller kontakten med henne.

– Vi kommer att finnas där för henne alltid, säger Jessica.

Källa: TT