Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Utredningen – allt om tv-serien om mordet på Kim Wall

14 okt, 2020 
Minna Wallén-Widung
Rolf Lassgård och Pernilla August i tv-serien Utredningen.
Tv-serien Utredningen som sänds i SVT fascinerar publiken. Också recensenterna hyllar produktionen – framför allt för att den fokuserar på människorna som arbetade för att lösa mordet på Kim Wall och inte ger hennes mördare något utrymme. Här är allt du behöver veta om tv-serien Utredningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En sensommardag 2017 försvinner den svenska journalisten Kim Wall i en ubåt tillsammans med ubåtens danska ägare, som hon ska skriva ett reportage om. När ubåten väl hittas sjunker den plötsligt och det är bara ubåtens ägare som räddas. Det står snart klart att något inte stämmer, och polisen inleder en förundersökning om mord på den svenska journalisten. Den danske ubåtsägaren döms senare till livstids fängelse för mord.

En scen ur tv-serien Utredningen, där en mängd människor med orange västar söker efter något i vattnet.
Tv-serien Utredningen som sänds i SVT, har fått fina recensioner.

I den nya tv-serien Utredningen får tv-tittarna följa med i polisutredningen som tog sin början den där sommardagen. I programbeskrivningen hos SVT står det så här: ”Med en unik inblick i det komplexa polisarbete som ledde till lösningen på mordet på den svenska journalisten Kim Wall, följer serien mordutredaren Jens Møller och hans team vid Köpenhamnspolisen”.

Annons

Det handlar Utredningen i SVT om

Det är Tobias Lindholm som har skrivit manus och regisserat tv-serien i nära samarbete med Kim Walls föräldrar och även med mordutredaren Jens Møller. Och handlingen kretsar, som titeln avslöjar, just kring polisutredningen av fallet som skakade hela Sverige för lite mer än tre år sedan. I de sex avsnitten följer tv-tittarna polisens mödosamma och minutiösa arbete med att kartlägga, samla bevis och utarbeta teorier om vad som kan ha hänt.

Videon kunde inte hittas

Recensenter har kallat tv-serien för unik i det att den inte egentligen handlar om själva våldsbrottet, utan fokuserar på polisens arbete: ”...det här handlar inte om mordet utan det trista administrativa arbete i stor kontrast till tabloidtidningarnas uppblåsta rubriker och snaskiga detaljer”, skriver till exempel SVT:s kritiker Caroline Hainer.

Annons

Inte en enda gång nämns mördarens namn, hans motiv eller världsbild i tv-serien. Tidningen Göteborgs-Posten skriver att han endast figurerar som ”ett ont spöke i bakgrunden”.

Pernilla August som Ingrid Wall i Utredningen

I rollerna syns bland annat Pernilla August och Rolf Lassgård som Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall. Pernilla August har tidigare berättat för Dagens Nyheter att det här har varit den svåraste utmaning hon stått inför i sin skådespelarkarriär – och att hon först tänkte tacka nej till rollen.

– Det kändes alldeles för obehagligt att göra rollen, för nära verkligheten, för nära allting.

Rolf Lassgård i rollen som Joachim Wall och Pernilla August i rollen som Ingrid Wall i tv-serien Utredningen.
Rolf Lassgård i rollen som Joachim Wall och Pernilla August i rollen som Ingrid Wall.

Det som fick henne att ändra sig var dels att höra regissören Tobias Lindholm berätta om sina tankar kring projektet, och dels mötet med Kim Walls föräldrar.

Annons

– De var väldigt engagerade och drev på för att den sidan av denna groteskt mörka historia skulle berättas. Jag drabbades av deras värme och kraft, deras kamp för det goda och ljusa. Plötsligt kändes det helt självklart att göra rollen – även om det också kändes helt surrealistiskt.

Rolf Lassgård i rollen som Joachim Wall i Utredningen

Även Rolf Lassgård, som gestaltar Kim Walls pappa Joachim Wall, hade inledningsvis sina tvivel kring att ta sig an rollen. Men när han förstod att tv-serien inte skulle fokusera på det fasansfulla våldsbrottet, utan snarare på hur ett sådant här dåd påverkar samhället och på de människor som arbetar med att ta reda på sanningen, ändrade han sig.

Att spela Kim Walls pappa tar han på stort allvar.

– Man känner ett stort ansvar, naturligtvis. Men Joachim delade verkligen med sig av sig själv till mig. Hans och Ingrids otroligt vackra stolthet över sin dotter, som inte finns längre, var någonting jag tänkte på mycket. De fortsätter att bära den stoltheten, och det är något väldigt fint i det. Det är en motkraft mot ondskan, har han sagt till Aftonbladet.

Annons

En av familjemedlemmarna spelar sig själv i Utredningen och det är familjen Walls Berner sennenhund Iso.

Utredningen hyllas i recensioner

Både Pernilla August och Rolf Lassgård har hyllats för sina insatser i Utredningen. ”Fullständigt fenomenala” kallas de av Göteborgs-Postens recensent Jan Andersson:

”Med försiktiga blickar, ett återhållet kroppsspråk och små, förstulna rörelser lyckas de förmedla stämningar som sträcker sig över människans hela känsloregister, från ömtåligt hopp till bråddjup, ja närmast bottenlös förtvivlan”, skriver han.

Søren Malling som mordutredaren Jens Møller och Pilou Asbæck som åklagare Jakob Buch-Jepsen i tv-serien Utredningen.
Søren Malling som mordutredaren Jens Møller och Pilou Asbæck som åklagare Jakob Buch-Jepsen.

I huvudrollen som mordutredaren Jens Møller syns den danske skådespelaren Søren Malling, känd från bland annat tv-serierna Borgen och Brottet. Pilou Asbæck, även han känd från Borgen och från den internationella storproduktionen Game of Thrones, gör rollen som åklagare Jakob Buch-Jepsen.

Utredningen sänds i sex delar och finns att se på SVT Play fram till den 1 maj 2021.

Annons