Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Wolfgang Pichler om mordförsöket – skjuten med tre skott

15 feb, 2019 
Henrik Högström
Wolfgang Pichler har gjort sig känd som en karismatisk tränare för det svenska landslaget i skidskytte. Nu berättar tysken om mordförsöket som präglat hans liv. ”Jag hann tänka ' det var ett kort liv jag fick”, berättar Wolfgang Pichler i Skavlan
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Wolfgang Pichler är ett bekant ansikte i svenska tv-soffor. Han är den tyske tränaren med den speciella ledarstilen som står i spåret och driver på de svenska skidskyttarna mot nya segrar. Förutom de olika perioderna som landslagsboss har Pichler även varit personlig tränare åt flerfaldiga världsmästarinnan Magdalena Forsberg.

Nu besöker han Skavlan inför VM i skidskytte i Östersund i mars. Här berättar Wolfgang Pichler bland annat om en livsupplevelse som han kan referera till när åkarna klagar på att träningen är för tung.

En händelse som han fortfarande bär med sig spåren av.

– Jag har tre skott i min kropp, säger Wolfgang Pichler i Skavlan.

”Jag mördar dig’”

Händelsen som Pichler berättar om ägde rum i hemstaden Ruhpolding 1988 när han var 29 år. Då kom en pistolbeväpnad man in på hans rum och riktade mynningen mot honom i sängen.

– Han sa ”jag mördar dig” och så sköt han, säger Wolfgang Pichler i programmet.

– Det första jag tänkte var ”det blev ett kort liv”.

Annons

Träffades av tre skott

Trots oddsen lyckades Wolfgang Pichler slå sig fri även om han blev skjuten på kuppen.

Mordförsöket slutade med att Pichler träffades av åtminstone tre skott. I tv-studion visar han var de träffat och var de gått ut.

På frågan om varför han blev beskjuten väljer Wolfgang Pichler att passa.

– Det är en annan sak, säger han i Skavlan.

Wolfgang Pichler efter OS-guldet i Pyeongchang
Pichler, som vi är vana att se honom. Här med kungen och landslaget efter OS-guldet i herrarnas skidskyttestafett i Pyeongchang 2018. Foto: Andreas Hillergren/TT

I en tidigare intervju med Aftonbladet framkommer det att orsaken till överfallet var ett svartsjukedrama om en kvinna. Ett svartsjukedrama som slutade med att kvinnan det handlade om sköts ihjäl av mannen som attackerat Pichler innan denne tog sitt eget liv.

Wolfgang Pichler, som på den tiden fortfarande var aktiv elitskidåkare själv, fick tillbringa en vecka på sjukhus med skador i armen och ryggen.

Efter skadorna kunde Wolfgang Pichler återgå till karriären innan han sedermera blev tränare. Och en lyckosam sådan.

Men händelsen har också satt djupa spår.

– Detta är väldigt känslosamt, sa Pichler till Aftonbladet.

Övriga gäster i Skavlan är partiledaren för Kristdemokraterna Ebba Busch-Thor, artisten Matthew Healy och dansösen Michaela Deprince.

Skavlan sänds i SVT 1, fredagar 21.00

Läs också:

Elisabeth från Göteborg mördades av Jack the Ripper

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons