Alba August: ”Jag blir provocerad av att kvinnor alltid ska vara vackra”

Porträtt av Alba August.

Alba August. Foto: Carsten Seidel

Fler filmer att välja på och bättre roller – manliga skådespelare har det det lättare än kvinnliga.
– Det är ett krav i den här branschen att kvinnor ska vara attraktiva, säger Alba August som stör sig på att kvinnor bedöms utifrån sitt utseende.
Slå på ljud

Efter utmärkelser som Shooting Star och Rising Star vid filmfestivalerna i Berlin respektive Cannes råder det inget tvivel om att Alba August är en av de nya stjärnor som vi kommer att se mycket mer av framöver.

Hennes porträtt av Astrid Lindgren i Unga Astrid fick fina recensioner – till och med på andra sidan Atlanten kunde man läsa i tidningen New York Times att Alba är ”magnetisk”.

– Det är helt sinnessjukt, men häftigt att man kan nå hela vägen dit. Jag är väldigt, väldigt glad för allt beröm och erkännande för det varar ju aldrig så länge, säger Alba som trots sin uppväxt i filmvärlden är mycket ödmjuk.

Och nej, hon har inte haft det lättare för att hon är dotter till Pernilla August och Bille August. När hon sökte in på Stockholms dramatiska högskola kom hon inte in. Och på frågan om hon alltid vetat att hon vill bli skådespelare tvekar hon.

– Inte alltid, nej. Jag har alltid tyckt om att stå på scen och gå in i olika roller – min syster och jag gjorde kortfilmer och sketcher därhemma, och det är klart att jag har varit inspirerad av filmvärlden.

Man blir ensam av att ha så mycket omkring sig

– Privat är jag nog mycket introvert, men det finns något härligt med att gå upp på en scen och in i en roll där du kan uttrycka dig på ett sätt som du inte kan annars. Och så har jag alltid tyckt att det är roligt att göra opassande saker och säga sådant man inte får, säger Alba som i sjunde klass började på en skola där det var teater på schemat flera gånger i veckan.

– Sedan dess har jag nog tänkt att det var det jag ville. Å andra sidan har jag alltid vetat att det är närmast omöjligt att lyckas som skådespelare. Det är något som enormt många människor drömmer om, men bara de som verkligen kämpar och har talang lyckas.

Alba spelar Astrid Lindgren, här glad på cykel.

Alba August fick sitt genombrott i filmen Unga Astrid 2018. Foto: Nordisk film

– Så jag har sagt att jag i alla fall inte ska bli skådespelare – kanske för att skydda mig själv, forsätter hon.

Innan Alba kom in på teaterskolan gick hon några kurser och filmade en del. Hon märkte hur svårt det var att göra karriär trots att hon varit med i flera filmer.

– För det finns helt enkelt inte tillräckligt med arbete i förhållande till hur många skådespelare det finns.

Först när Alba kom in på teaterskolan i Köpenhamn vågade hon säga högt att det var skådespel hon ville hålla på med.

Var är hemma?

Det var också först när Alba började på Dansk Scenekunstskule i Köpenhamn som hon lärde sig tala danska.

Sin pappa har hon alltid talat svenska med, så hon fick kämpa för att lära sig danska, som hon tycker är riktigt svårt.

Här är de verkliga personerna bakom kvinnorna i ”Vår tid är nu”

Men det kan man inte höra – hon talar obesvärat flytande danska nu. Albas föräldrar skilde sig när hon var liten och hon växte upp hos sin mamma i Stockholm – eller rättare sagt runt om i Sverige, för familjen flyttade konstant.

– Jag är född i Danmark, gick på dagis i Stockholm och Skåne och på flera olika skolor i Stockholm. Om inte annat så har det lärt mig att förstå olika människor, säger Alba.

Har det inte varit lite roligt att flytta så mycket?

– Det var okej. Jag känner ju inte till något annat. Min mamma gjorde det inte lätt för sig – det var svårt för henne att vara ensam med tre barn och flytta runt på det sättet samtidigt som hon hade en karriär på topp.

– Båda mina föräldrar har alltid flyttat mycket, de är bägge två funtade så att de går mycket intensivt in i ett projekt och kör på tills de stupar, och sedan vidare till nästa. Min mamma är typen som grips av en idé i stunden: ”Gud, man skulle bo i ett hus på landet!”. Och hon kan inte släppa tanken förrän hon har fullföljt projektet. Sedan går det ett par år och så ska vi flytta igen. Hon blir väldigt lätt förälskad i olika platser, i olika liv.

Jag vet inte hur många gånger jag har blivit strypt på film

– Jag har ärvt den rastlösheten från henne – och kanske också från min pappa. Jag arbetade en tid på ett dagis i Stockholm och efter fem månader kunde jag bara inte gå till samma ställe varje dag längre. Jag skulle vidare. Av det skälet är det här jobbet perfekt för mig för jag får resa och se många märkliga platser, möta nya människor hela tiden. Vilket man också kan bli dödstrött på när man känner att man inte har mer att ge.

Det inte något som Alba August vill ändra på men nu som vuxen kan hon komma på sig själv med att ändå känna sig rotlös ibland: "Var är hemma?", förklarar hon.

– Men hemma är där min familj, mina vänner och min kärlek är. Jag känner också att Stockholm är min stad – mer än Köpenhamn. Danskarna är mer avslappnade och utåtriktade än svenskarna och det kan vara lite avskräckande när man är van vid den lite mer kyliga, seriösa svenska mentaliteten.

– Men jag älskar Köpenhamn, det är den bästa staden i Europa.

Blivit sambo med Björn Gustafsson

För närvarande arbetar Alba August i Köpenhamn under veckorna och tillbringar helgerna i Stockholm där hon bor ihop med kärleken Björn Gustafsson, komiker och skådespelare.

”Två ensamma själar som har funnit varandra”, kallar Alba dem.

Björn Gustafsson intill flickvännen Alba August.

Två ensamma själar som funnit varandra. Så beskriver Alba August sig själv och pojkvännen Björn Gustafsson. Foto: TT

– Vi är båda två sådana som arbetar och reser mycket, så vi har inte haft tid med vänner och umgänge. På det sättet liknar vi varandra, man blir ensam av att ha så mycket omkring sig.

Har skådespelandet gjort dig ensam?

– Ja, på ett sätt. När du filmar upplever du helt galna saker som du inte riktigt delar med någon. Jag har känt att jag åker runt i världen på alla de här äventyren och när jag kommer hem sitter jag där ensam med alla upplevelserna. Det är något man delar med dem man arbetar med – det är svårt för andra att förstå.

Camilla Läckberg: ”Det känns jävligt bra att hämnas”

– Och det upphör ju när du är färdig med ett projekt – och då har du inte längre någon att dela det med. Det är några galna dagar när man är helt färdig och det går ut över ens privatliv.

Hur hann ni med att bli ett par?

– Vi träffades på Unga Astrid, som Björn också hade en roll i. Men vi fann varandra först ett år senare, vid premiären. Han bodde i USA då och jag i Danmark. Det är fortfarande nytt, så det är svårt att prata så mycket om det. Men nu bor vi ihop, annars skulle vi aldrig träffas.

Har du kunnat prata med din mamma om skådespelandet?

– Ja, absolut. Hon har gett mig verktyg att hantera både framgång och allt det som inte handlar om skådespeleri i mitt jobb. Det är ju mycket som inte gör det.

Porträtt av skådespelerskan Alba August.

”Jag ser med positiva ögon på framtiden – jag glädjer mig åt att det kommer fler kvinnliga författare, regissörer, producenter, fotografer.” Foto: Carsten Seidel.

– En del dagar är det fem minuters skådespelande och resten väntetid, att sitta i sminket, se sig själv i spegeln – det är så många meningslösa saker som tar så lång tid och som kan göra mig tokig. Självklart är det trevligt med uppmärksamhet, jag ska bara lära mig att tackla det.

Har du ärvt din talang – eller är den din egen?

– Man kan nog ärva talangen, men man ska ju lära sig att använda den också. Jag tror helt klart att det finns andra jobb som skulle passa mig. Jag har alltid velat arbeta med människor och försöka förstå dem – det använder jag nästan all min tankeverksamhet till.

Hon förklarar:

– På psykologi, fast i verkligheten. Jag har arbetat på dagis och kollo, det tyckte jag var jätteroligt. Så drömmen är att kunna göra lite av allt.

Populär och inte besvärlig

En av de sakerna som Alba har tagit efter sin mamma är att vara så äkta som möjligt när hon filmar. Att lämna fåfängan hemma.

– Man kan ju se i min mammas arbete att hon alltid försöker vara trovärdig och så äkta som möjligt och det är något jag hela tiden aktivt har arbetat med. För den där onaturligt vackra människan är det ju ingen som kan spegla sig i.

Pernilla August: Britt-Marie lärde mig vara lycklig i nuet

– Men man tvingas kämpa på med det för man sitter hela tiden framför en spegel och ska prova kläder och vara sitt utseende. När det är så mycket fokus på det får du ett lite underligt förhållande till ditt utseende, det försöker jag att arbeta med.

– Det är ett krav i den här branschen att kvinnor ska vara attraktiva. I manus står det till exempel alltid hur en kvinna ser ur medan det bara står ”man, 33 år, har hatt”. Det kan jag verkligen bli provocerad av och jag blir emellanåt impopulär när jag talar om det. Men man måste ju börja med att medvetandegöra folk så kan det hända att de lugnt och stilla ändrar sig. För det är bara något helt annat än att vara kvinnlig skådespelare än manlig. Det är andra roller man blir erbjuden.

Vad menar du?

– I det hela taget görs det många fler filmer om män med mer komplexa karaktärer, dynamiska roller. Jag vet inte hur många gånger jag har blivit strypt på film – jag har blivit riktigt bra på det efterhand.

Skådespelaren Dragomir Mrsic dömdes för rån: ”Jag tackar livet varje dag”

Som skådespelare väljs man ut av regissör och producent, förklarar hon, och då ska man helst vara populär och inte besvärlig. Och det är ju en bransch som domineras av män, fortsätter hon.

– Men jag ser med positiva ögon på framtiden – jag glädjer mig åt att det kommer fler kvinnliga författare, regissörer, producenter och fotografer.

Gick ofta i demonstrationer

När Alba inte arbetar gillar hon att göra musik.

– Jag älskar att komma in i ett flow och det gör jag när jag sjunger eller skriver. Jag blir väldigt stimulerad av det och det har jag ofta behov av efter en dag med mycket väntetid. Och så nördar jag in på skådespeleri, riktigt mycket, tittar på intervjuer på Youtube för att se hur andra skådespelare hanterar yrket.

– Jag älskar också att gå på långa promenader med min käresta och mina vänner och gå ut och äta god mat.

Vad engagerar dig – finns det något du brinner för?

– Jag vill gärna vara med och göra världen till en bättre plats att vara på. Som tonåring gick jag ofta i demonstrationer.

– Jag tycker verkligen det är konstigt att vi äter så mycket kött. Det är inte bra för din kropp att äta kött varje dag, men det är lustigt för alla mina vänner i Danmark äter kött och ingen av mina vänner i Sverige gör det. Om du bjuder på middag en helt vanlig vardag i Sverige kan du inte servera kött.

I Danmark talar folk om en köttfri dag i veckan?

Det tycker jag är riktigt konstigt, säger Alba och kastar sig in i en längre diskussion om att införa vegetarisk mat vid filminspelningar.

Vem är Alba August?

Foto: Carsten Seidel  • Namn: Alba Adéle August
  • Ålder: 26 år.
  • Dotter till: Pernilla August och Bille August.
  • Bor: I Stockholm med kärleken Björn Gustafsson, komiker och skådespelare.
  • Karriär: Debuterade i en liten roll i filmen En sång för Martin, regisserad av pappa Bille August, 2001. Började på Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn 2014 och har studerat filmproduktionvid Malmö universitet. Har medverkat i danska Netflixserien The Rain där hon spelar huvudrollen som Simone Andersen. Har spelat Astrid Lindgreni Unga Astrid och Jenny Küttim i Quick.

Översättning: Anette Bülow