Kitchiga keramiken är okänd storsäljare – så mycket kostar porslinet idag

Rosa Ljungs bulliga djur, ljusstakar och krukor känner de flesta igen. Kanske har du själv något föremål därhemma? Hennes alster massproducerades och värdet på dem är därför ringa. Men visst är de söta!
Djur och krukor med blommor
De allra flesta känner igen Rosa Ljungs karakteristiska djur, ljusstakar och krukor med blomdekor. De var populära i slutet av 1970- och början av 1980-talet och tillverkades av Deco i Helsingborg, som 1985 bytte namn till Rosa Ljung Keramik AB. Så småningom omvandlades företaget till Torekov Keramik, och försvann helt 2008. I dag finns föremålen på varenda loppis, och antikhandlarna kallar dem för kitsch. De var billiga redan när de tillverkades, och värdet är fortfarande lågt eftersom det finns så många av dem.
Det här är keramikern Rosa Ljung
För att ha sålt så mycket är Rosa Ljung förvånansvärt okänd. Hon föddes 1917 i Helsingborg, studerade på Valands konsthögskola i Göteborg, gifte sig med arkitekten Arne Ljung och fick tre barn. Som 50-åring blev hon anställd på Deco i Helsingborg 1967. Hemma i sin egen ateljé modellerade hon fram bulliga figurer som sedan gjöts i formar och massproducerades. Rosa blev porslinsfabrikens konstnärliga ledare och när försäljningen blev en succé fortsatte hon att ta fram ännu fler föremål i olika varianter. Hon gillade själv de helvita föremålen utan målad dekor allra bäst.
De flesta av Rosa Ljungs modeller kostar under en hundralapp i dag. När företaget bytte ägare efter Rosas död märktes figurerna med Rosa Ljung i Torekov och nya formgivare anlitades. Bland annat tillverkades även lampor, fat och skålar i form av kronärtskockor och en lång rad av John Bauers troll. Här får man lägga på en nolla på värdet i dag, men de är alltså inte designade av personen Rosa Ljung utan företaget Rosa Ljung.
Så mycket kostar Rosa Ljungs figurer idag:
Vit är den vanligaste färgen på Rosa Ljungs alster. Blommorna var antingen ofärgade, lila, bruna, blåa eller i guld med gröna blad.
På 1970-talet skulle alla barn ha en sparbössa. Grisar var det vanligaste, men Rosa Ljung designade en sparbössa i form av en elefant. Värde 100 kr.
I och med att Rosa Ljungs föremål massproducerades satt små ugglor på fönsterbrädan i många tusentals svenska hem. Värde 50 kr.
Rosa Ljung var anställd på Deco 1967–1973 men produktionen fortsatte långt därefter. Dessa härliga skålar hade man kanske inte gissat att hon ligger bakom, men det gör hon. Värde 500 kr.
På 1970- och 80-talet var det vanligt att ha en hel samling av katter i sin favoritfärg. De fanns i olika storlekar och antingen stod de upp, satt eller låg ned. Värde 50 kr.
Rosa Ljung var en enorm succé i svenska hem. Samma modeller tillverkades i olika kulörer – här syns en rosa kollektion. Värde 500 kr.
Här är blomdekoren vit och krukan grå. Krukorna fanns i många modeller, men grå färg är ovanligt för Rosa Ljung. Värde 150 kr.
De små blommorna är väldigt karakteristiska och lätta att känna igen. Den här blomsterhållaren är typisk för Rosa Ljung, med bullig form och lila dekor. Värde 75 kr.
De trearmade ljusstakarna fanns i vitt, blått, grönt, brunt, rosa, rött och persikofärg. Det karakteristiska blommönstret finns också i olika färgvarianter. Värde 100 kr.
Rosa Ljungs keramik märktes med Design: Rosa Ljung. Hennes hästar var storsäljare och finns i dag på nästan varenda loppis. Värde 50 kr.
Intresset för ansiktsvaser är på väg upp! Den danske konstnären Bjørn Wiinblad var först ut på 1940-talet och i slutet av 1970-talet började både Rosa Ljung och Lisa Larson göra liknande. Rosas var mer romantiska med de typiska blomornamenten. Värde 150 kr.
Dekorerna målades dit för hand. Föremålen med guldfärgad dekor är mer eftertraktade av samlare än de andra färgerna. Värdet på den här samlingen är 1 000 kr.
Vita duvor har sålt allra bäst av Rosa Ljungs modeller. De finns i många olika varianter och med och utan färg. Blå dekor är inte lika vanlig som den lila. Värde 100 kr.
Katter, fåglar, ljuslyktor och vaser är vanliga modeller – men den höga figurinen ser man inte riktigt lika ofta. Värde 500 kr för samlingen.