Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Gör din egen pumpalykta - steg för steg

16 okt, 2020 
Jasmine Löfgren
Två pumpor med borrhål som lyser.
Istället för den klassiska pumpagubben kan du enkelt göra din egna lykta med hjälp av en borrmaskin. Så här gör du steg-för-steg. Få även reda på olika sorters pumpor som går att använda till matlagning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På ett enkelt sätt kan du förvandla din pumpalykta till ett fint mästerverk. Med hjälp av en borrmaskin kan du välja ditt mönster själv.

Så smart gör du årets halloweenpumpaBrand logo
Så smart gör du årets halloweenpumpa

Så här gör du din pumpalykta steg-för-steg

Vad du behöver:

  • Lagom stor pumpa
  • Kniv
  • Borrmaskin
  • Två olika storlekar på borr
  • Sked eller gaffel för att gröpa ur pumpan
  • Värmeljus

Så här gör du:

  1. Pumpan vi använder oss av är en vanlig halloweenpumpa som är lagom stor. Du börjar sedan med att skära runt toppen på pumpan så att det blir som ett litet lock upp till.
  2. Gröp sedan ur pumpan med en sked eller gaffel så att alla kärnor är borta och även så att du lätt kan placera ljus i den senare.
  3. Till själva mönstret kan du antingen markera ut med en penna på pumpan var du vill borra dina hål eller så kör du på fri hand. För att få ett varierat mönster kan du använda dig av två olika storlekar på borr.

Olika sorters pumpor

Det finns en mängd olika sorters pumpor som användes främst till dekoration eller till att karva ut något mönster i. Många av dessa pumporna kan man även använda till matlagning och bakning.

Butternutpumpa

en delad butternutpumpa.

Butternutpumpa är en av de vanligaste matpumporna som man kan få tag på året runt i mataffärerna. Pumpan förekommer på många restauranger och har en krämig smak som passar bra till grytor, soppor och bakning.

Annons

Spagettipumpa

en delad spagettipumpa.

Spagettipumpan är en gul avlånga pumpa som liknar en honungsmelon till utseendet. Pumpans fruktkött ser ut som spagetti och kan användas som ett alternativ till nudlar vid matlagning. Smaken är inte lika söt som andra matpumpor utan mer neutral.

Turbanpumpa

flera olika turbanpumor.

Turbanpumpan har ett iögonfallande utseende där det ser ut som att två pumpor sitter ihop med varandra. Pumpan är fin att använda som dekoration men den går även att äta, som har en söt och nötig smak.

Annons

Dekorationspumpa

små pumpor i olika färger.

Dekorationspumpor är små pumpor som finns i olika färger och former som är fint att dekorera hemmet med. Dessa pumpor håller också mycket längre och om du torkar pumporna kan de hålla upp till ett år om man har tur.

Halloweenpumpa

Många orange halloweenpumpor.

Halloweenpumpan är den klassiska pumpan som vi använder för att karva ut fina och roliga mönster i. Pumpan kallas även Jättepumpa och kan väga upp till flera kilo, denna kan man också använda till matlagning. Halloweenpumpan har en lätt sötma och passar bra till soppor eller till bakning.

Annons