Lästips:Pyssel med papperPyssel för barnSkapa med leraFörvandla dina loppisfynd

Här är de mest googlade pysselprojekten genom tiderna – och hur du gör dem själv

30 apr, 2024 
sveriges populäraste pyssel
Pyssel med papper, pyssel för alla hjärtans dag och pyssel för vuxna – så här har svenskarna googlat på pyssel de senaste fem åren. Allas samlar mängder med pysseltips som du kan spara och titta tillbaka på under årets alla månader.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pyssel, DIY och handarbete har ökat mycket under de senaste åren, om inte minst under coronapandemin då vi spenderade mer tid hemma. Här samlar vi de mest googlade pysselprojekten och mängder med inspirerande pysselbeskrivningar.

Pyssel inspiration

Att hitta inspiration för pysselprojekt är nyckeln till att skapa något unikt och personligt. Genom att söka efter specifika teman eller tillfällen har många människor hittat idéer som passar deras behov och intressen. Kanske finner du ny inspiration i pysselprojeketen nedan?

Vilka är de vanligaste pysslen?

Som kanske inte helt oväntat är våra pysselsökningar på Google till stor del baserade på årets högtider som halloween, jul, påsk och alla hjärtans dag. Men här hittar vi också mer oväntade sökningar som att pyssla med vuxna. Låt oss utforska vad som har varit mest efterfrågat och vilka projekt som har fångat folks uppmärksamhet. Utan ordningsföljd listar vi nu de sju mest eftersökta pysselprojekten.

Annons

Pyssel med barn

Att pyssla med barn ger både förutsättningar för kreativitet, lärande och samarbete. Därför kanske det inte är så förvånande att ''pyssla med barn'' är en populär sökning hos den svenska befolkningen. Föräldrar och lärare har letat efter roliga och pedagogiska pysselprojekt för barn i alla åldrar. Detta kan inkludera allt från målning och ritning till leksakstillverkning och lekfulla vetenskapsexperiment.

Enkla namnskyltar av glasspinnar

Här hittar du ett roligt pysselprojekt som passar bra att göra med barnen.

pyssel med barn enkel namnskylt

Material: Glasspinnar, restgarner, hobbyfärg, hobbylim, ögon med rörlig pupill och en pensel. Om du vill fästa bokstäverna på en vägg eller en dörr behöver du även fästkuddar som är klistriga på båda sidor.

Annons

Gör så här

 1. Måla en del pinnar i olika färger och låt torka.
 2. Vira garn runt delar av glasspinnarna, limma fast på baksidan. Tvinna även lite garn till hår/skägg där du vill ha ansikten och limma fast på baksidan av pinnarna.
 3. Limma ihop pinnarna till bokstäver och limma fast ögonen, låt torka.
 4. Fäst bokstäverna där du vill ha dem med hjälp av fästkuddar

Pyssel för vuxna

Vem har sagt att pyssel bara är för barn? Vuxna har upptäckt glädjen i att pyssla som en avkopplande hobby. Allt från målning och keramik till DIY-inredning har lockat intresset, det finns mängder av pyssel för vuxna att tillgå.

Torkade blommor i ram

Att torka blommor är en riktig pysselfavorit bland vuxna. Här visar vi enkelt hur du går till väga för att skapa en vacker tavla av torkade blommor.

pyssel för vuxna

Material: Olika blommor, fröhus och växter, en sax, ett transparent lim och ramar.

Annons

Gör så här

 1. Pressa dina blommor och växter i minst två veckor i till exempel böcker. Lägg även några ovanpå, för att skapa tryck. Lägg tidningspapper eller kartong, som suger upp fukt, mellan växterna och boksidorna.
 2. Placera stjälkarna på bakstycket. Trimma växterna så att de bildar ett collage som är harmoniskt både till färg och storlek och låt gärna några av stjälkarna överlappa lite. När du känner dig klar kan det vara bra att kliva bort från ramen lite och titta på den på avstånd. Då ser du lättare om resultatet blir bra.
 3. Plocka upp stjälkarna en och en och lägg på små klickar lim på baksidan, tryck försiktigt tillbaka på plats på papperet. Under tiden kan det bli nödvändigt att pressa till stjälkarna lite så att limmet hinner fästa ordentligt. Låt torka och montera glas och ram.

Pyssel med papper

Papperspyssel har varit en av de mest populära kategorierna, med en mängd olika projekt som origami, pappersblommor och korttillverkning.

Gulliga godisförpackningar av papper

Här är ett gulligt och enkelt pyssel med papper som fungerar för såväl barn som vuxna.

pyssel med papper

Material: Tunt papper och dubbelhäftande tejp. Du behöver eventuellt också en tandad sax.

Gör så här

 1. Klipp ut papper à 7,5x15 cm.
 2. Sätt fast dubbelhäftande tejp längs ena kortsidan och ett par mm in längs båda långsidorna.
 3. Ta bort skyddspappret från tejpen och limma ihop kortsidorna genom att låta sidan med tejp överlappa den andra något.
 4. Tryck ihop ena öppningen längs långsidan, fyll med godis, flippa förpackningen i 90 grader och tryck ihop den andra långsidan.
 5. Klipp eventuellt av ändarna med den tandade saxen.


Pyssel med toarullar

Återvinningsbara material som toarullar har inspirerat till kreativa pysselprojekt, som bland annat toarullfigurer och dekorationer. Att pyssla med toarullar är både billigt och roligt!

Annons

Godisgömma i form av hästar av toarullar

Detta projekt är både enkelt och gulligt.

pyssel med toarullar

Material: 1 toalettrulle, papp, silkespapper, fyra glasspinnar, hobbylim, hobbyfärg och lite snöre att knyta ihop godispåsen med.

Gör så här

 1. Vik pappen dubbelt, rita upp ett hästhuvud och klipp ut.
 2. Klipp av toppen av glasspinnarna, så de blir lagom i längd till ben.
 3. Måla alla delar, även toalettrullen, och låt torka.
 4. Klipp till en bit silkespapper à 5x10 cm, vik kortsida mot kortsida och klipp smala remsor mot långsidan. Det här ska bli manen.
 5. Skär en skåra i ena änden av toalettrullen. Limma fast benen på rullen, placera skåran du precis gjort uppåt.
 6. Limma fast pappersremsan på ena huvuddelen och limma sedan fast den andra delen ovanpå, så remsorna hamnar i mitten. Tryck fast huvudet i skåran i toalettrullen.
 7. Klipp ut en cirkel av silkespapper, lägg lite godis i mitten, samla ihop pappret och klipp remsor i ändarna. Stoppa in godiset i hästen, så remsorna blir till en svans.

Pyssel utifrån årstider

Vilka årstider googlar vi då mest på pyssel? Här följer våra mest eftersökta pyssel baserat på årstid.

Halloweenpyssel

På förstaplats för mest googlade pyssel hittar vi givetvis halloweenpysslet. Med skrämmande dekorationer, spöktårtor och fantasifulla dräkter har pyssel nästan blivit synonymt med högtiden och lockat såväl unga som gamla.

Annons

Söta spöken av lufttorkande lera

Hur gulliga är inte dessa små spöken av lufttorkande lera? De är både enkla att göra och går att använda som dekoration till både dukning, bakning och på fönsterkarmen.

halloweenpyssel med barn spöken av lufttorkande lera

Material: Självtorkande lera och bakplåtspapper. Du behöver även ha tillgång till en kavel, ett glas, ett sugrör eller en pennkork, något kupigt som leran kan härda över och en vass kniv.

Gör så här

 1. Kavla ut leran tunt på bakplåtspapper.
 2. Tryck ut rundlar med hjälp av ett glas och ytterligare två små rundlar inuti till ögon med hjälp av ett sugrör eller en pennkork.
 3. Lyft upp rundlarna och forma runt ett litet glas, ett värmeljus, en kaffekapsel eller annat som är lagom i storleken. Låt leran torka.
 4. Skrapa bort ojämn lera med hjälp av en vass kniv.

Alla hjärtans dag pyssel

Romantiska och hjärtliga alla hjärtans dag pyssel har varit populära, med idéer som handgjorda kort och kärleksteman dekorationer. Och vad visar egentligen mer omtanke än en personlig present?

Annons

Dekorativa hjärtan av lufttorkande lera

Här samlar vi ett superenkelt och gulligt pyssel för alla hjärtans dag. Hjärtan går att hänga upp som dekoration eller att använda som dekoration på en present eller ett halsband. Superenkelt och gulligt!

hjärtan av lufttorkande lera

Material: Lufttorkande lera, garn i olika färger och en fin pinne att hänga upp dem i. Du behöver även en pepparkaksform och en tandpetare.

Gör så här

 1. Tryck ut lera i din pepparkaksform. Ta ut den direkt och tryck ett upphängningshål med hjälp av tandpetaren. Upprepa tills du har så många hjärtan du önskar. Lägg att torka.
 2. Häng upp dina hjärtan i olikfärgat garn runt pinnen. Knyt även fast lite garn runt pinnen att hänga upp den i.

Julpyssel

Under julen har människor letat efter kreativa sätt att skapa julpynt, presenter och festliga dekorationer. Allt från inslagningstips till kreativa julbak och roliga DIY-presenter är aktuella inom kategorin julpyssel.

Annons

Enkelt broderi i form av julgran

Detta broderi är superfint att ha på såväl presentpåsar som en duk eller handduk inför julen.

julpyssel broderi

Material: Papperspåsar, en penna, en kökssvamp, broderinål, broderigarn i ljusbrunt och grönt, sytråd och glaspärlor.

Gör så här

 1. Rita prickar i en julgransform på din påse. Rita även prickar under och över varje gren enligt bilden.
 2. Gör hål genom prickarna. Lägg först en kökssvamp i påsen, så du inte sticker genom båda lagren papper.
 3. Brodera granens stam med hel tråd med efterstygn i ljusbrunt. Gör först en knut i garnänden, så den stannar på plats.
 4. Brodera granens grenar med hel tråd med efterstygn i grönt. Börja i rad två från botten och brodera på var tredje rad i granen, fyra totalt. Brodera granbarr genom att sticka in nålen genom hålet under en gren, genom en stuga och in i hålet ovanför grenen. Dra åt försiktigt.
 5. Sy fast pärlgirlangerna. Gör en knut på din sytråd och stick igenom den nedre grenen i utkanten, trä på pärlor och stick ner i den andra utkanten av grenen ovanför. Upprepa tills du har tre girlanger, fäst tråden.
 6. Limma eventuellt fast en bit papper på broderiets insida, för att skydda det från fingrar som ska plocka upp presenterna.

Påskpyssel

Under påsktider har sökningar efter påskpyssel ökat, med fokus på äggmålning, påskdekorationer och andra festliga idéer.

Enkla pappersblad till påskriset

Dessa gulliga pappersblad är en perfekt påskdekoration att pyssla själv!

Annons
påskris pyssel

Material: Fint papper, metalltråd, papperslim och en gren.

Gör så här

 1. Klipp ut kvadrater ur ditt papper, våra är 9–11 cm stora.
 2. Halvera dem, från ett hörn till ett annat, så varje kvadrat blir två trianglar.
 3. Dragspelsvik en triangel, från basen och upp mot toppen, med ca ½ cm mellan varje veck.
 4. Vik långsidan på mitten. Trä in metalltråden i vecket och tvinna ihop ändarna. Limma ihop sidorna med varandra.
 5. Tvinna stjälkarna med blad jämnt utspridda på en gren.
Pyssel med toarullar – tryck med textilfärgBrand logo
Pyssel med toarullar – tryck med textilfärg
Annons