Trending: PåskpysselPyssel med papperPyssel för barnSkapa med lera

Så växtfärgar du tyg och ägg

23 sep, 2021 
Johanna Bank
Tyg i olika kulörer tillsammans med rödkål, rödbeta, avokado, granatäpple, dul lök och rödlök på en träskål.
Allt går att färga med, med varierat resultat. De flesta grönsaker, frukter, nötter och växter passar ypperligt, här är bara ett litet urval. Gula toner får du från lökskal, skal från granatäpple och gurkmeja. Röda toner från rödbetor, granatäpple, avokado. Lila och blå toner från svarta bönor, rödkål och rost.
För ambitiösa pysselfantaster och loja latmajor. För alla med färgsinne, och alla utan. Det är dags att ha kul med kulörer. Du bara tar vad du har hemma – det går att växtfärga med i princip vadsomhelst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Växtfärgning är ett kul och enkelt projekt där principen man tager vad man haver gäller – använd det som finns i kylen eller rester från middagen.

Se också: Så färgar du ägg med råvaror från kylenBrand logo
Se också: Så färgar du ägg med råvaror från kylen

Det är perfekt för dagens hemmakontor då det inte kräver några större insatser än en puttrande gryta på spisen. Glöm sedan bort den och efter en dag har du ett fantastiskt resultat. Projektet passar alltså både den nyfikna och den lata. Sedan kan man såklart också göra det till något avancerat, där man nördar ner sig i surt och basiskt och förvandlas till en hobbykemist. Ribban lägger du helt själv.

Annons
Ett bord med träslevar, rödkål, avokado, pepparkorb i glasburk, granatäpple och informationsbroshyr om växtfärgning.
Allt du behöver för att växtfärga har du redan hemma. Om något saknas kan du enkelt hitta det på loppis.

Kan man då färga med allt? Ja, det roliga är att man nästan kan det, Cajsa Wargs recept från 1700-talet på urinfärgning ur Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber är väl ett ypperligt exempel på detta – men när ni hamnar där så kanske det har gått lite överstyr.

Det bästa med växtfärgning är att du redan har det mesta som krävs för det i dina skåp, det du saknar hittar du billigt på loppis.

Du behöver en stor gryta i aluminium, emalj eller gjutjärn, det gör inget om den är sprucken i emaljen eller rostig – det är nästan en fördel. Träslevar är alltid bra att röra med. Dessutom behövs burkar och skålar för förvaring av färgbaden. Och har du tur så kanske du hittar gamla böcker om växtfärgning också, det är inte helt ovanligt.

Annons

Växtfärga på naturfiber

Kan man då färga på allt tyg? Nej, för att växtfärgen ska fästa måste det vara naturfiber och inte konstfiber. Använd bomull, linne, ull och siden. Att tyget är begagnat är nästan att föredra då fiberns yta redan är uppluckrad och tar åt sig färgen bättre. Leta efter gamla lakan, dukar, kökshanddukar och servetter på loppis. Det gör inget om det är några fläckar på tyget, det ska ju ändå färgas.

Så känner du igen naturfiber

Dra loss en tråd i tyget och håll den över ett ljus. Smälter den och drar ihop sig som plast så är det inte naturfiber. Är du osäker på om det är äkta siden, gnugga tyget mellan händerna. Siden blir inte varmt som konstfiber.

Det enda du ska tänka på innan du färgar tyget är att det inte får finnas sköljmedel eller andra kemikalier kvar, för då fäster inte färgen. Tvätta det i 90 grader i maskin med lite galltvål eller koka det i en gryta med en droppe diskmedel.

Så betar du tyg med alun

Om du vill att färgen ska bli extra hållbar kan du förbehandla tyget genom att beta det. Det gör du med alun som finns att köpa på apoteket, 10 gram alun per 100 gram tyg. Mät upp alunen och blanda i den i så mycket vatten att det täcker tyget. Låt det sjuda i en gryta i en timme. Du kan även använda dig av bad med sojamjölk eller tepåsar. Det finns många olika skolor, så googla och se vad som passar dig. Det här är inget man måste göra för att färga, men resultatet blir hållbarare.

Annons
Balja med tyg som fägats blått och träslev.
Färgbad av rödkål och rost.
Fyra träslevar som färgats i olika färger.
Uppe till vänster: rödbeta och avokado. Uppe till höger: gul och röd lök. Nere till vänster: rödkål. Nere till höger: Rödkål och rost.

Växtfärga tyg – så gör du

Grundprincipen när du färgar är att koka växtmaterialet tillsammans med en skvätt ättika eller vinäger i en timme, i så mycket vatten som behövs för din mängd tyg. Sila därefter bort växterna.

Annons

Lägg i tyget och låt det sjuda i färgbadet i en timme. Hur länge du sedan låter tyget ligga kvar i badet och svalna, beror på hur intensiv färg du vill ha. Det kan ligga i något dygn. I samma färgbad kan du alltså få ut mängder med olika nyanser genom att ta upp tyg vid olika tidpunkter.

Skölj sedan tyget i kallt vatten tills det inte färgar mer, därefter i kallt vatten med lite ättika för att fixera färgen. Torka inte i direkt solljus för det bleker färgen.

Glasvas med ris klätt med knutna tygremsor i olika färger.
Rivna tygremsor i stället för fjädrar i riset – något man inte bara kan ha till påsk utan även tidigt på året när längtan efter våren blir för stor.
Annons

Växtfärga ägg – så gör du

Ägg behöver inte förberedas som tyg. Koka färgbadet som vid växtfärgning med en matsked ättika eller vinäger och lite salt, låt sedan svalna innan äggen läggs i.

Glasburkar med ägg i färgat vatten.

Låt äggen ligga tills du är nöjd med färgen. Här kan du leka loss med dina gamla kunskaper i färglära för att skapa olika nyanser och färger. Färga ägget gult med lökskal och lägg det sedan i ett blått bad av rödkål för att få gröna ägg och så vidare.

Annons

Som pricken över i för dukningen kan du vika de växtfärgade servetterna som små påskharar runt äggen.

Träskål med färgade ägg och blå tygbit som är på väg att vikas.
1.
Träskål med ägg och blå tygbit som vikts till ett v.
2.
Träskål med färgade ägg och en blå tygbit som vikts och formats som kaninöron runt ett färgat ägg.
3.
Träskål med färgade ägg och en blå tygbit som vikts och formats som kaninöron runt ett färgat ägg med snöre knutet runt.
4.
Annons
Dukar bord med färgade ägg och servetter.
När du är i farten och färgar ägg, passa på att stoppa ner tygservetter i färgbaden för en riktigt läcker dukning. Gamla linneservetter hittar du lätt på loppis och är de fläckiga är det inget som kommer att synas.

För mer inspiration och idéer, titta in hos @cirkusbank.

Bygg upp ett färgförråd

Det behövs ganska mycket växtmaterial för att skapa färg så förvara skal och kärnor i frysen. Be att få rensa upp bland löken i din mataffär och plocka med dig skalen hem.

Uppskattade gåvor

• En vacker ask med egenfärgade tygband i är en fin present.

• Riv långa remsor och använd som presentband eller runt buketter. Du kan även använda till exempel ett färgat örngott som presentförpackning.

DIY: Så torkar du kryddväxterBrand logo
DIY: Så torkar du kryddväxter
Annons
Annons