Lästips: Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara

Experterna: Därför pantsätter allt fler sina värdesaker – och så gör du

20 mar, 2023
author Maria Torshall
Maria Torshall
Allt fler pantsätter sina värdesaker, såsom klockor och smycken.
Tiderna är tuffa och allt fler använder pantbanken för att få lite extra pengar på kontot. Men vad kan pantsättas? Hur gör man? Och vilka är fallgroparna?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Matpriser, räntor, hyror och elräkningar – allt har blivit dyrare, och många hushåll har svårt att ha råd med det vanliga vardagslivet.

Guld och gamla smycken som legat oanvända hemma i byrålådan har blivit lösningen för allt fler.

Se också: Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Se också: Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Svenska pantbanker har sett en all time high under årets första månader.

– Januari och februari är alltid bra perioder för oss, säger Peter Sundström som är VD på Pantbanken Sverige och vice ordförande i Svenska Pantbanksföreningen.

De flesta får lön tidigt i december, julklapparna kostar och sedan kommer räkningarna i januari.

– Men jag kan inte minnas en ökning som den vi sett i år; 24 procent upp jämfört med januari och februari 2022.

Lånen ligger i snitt på 8000 kronor – och de allra flesta, nästan 90 procent, väljer att lösa ut sina värdesaker igen efter att lånetiden gått ut.

– Hittills i år ser vi till och med att fler än tidigare väljer att hämta ut sina saker igen, säger Peter Sundström.

Peter Sundström, VD på Pantbanken Sverige och vice ordförande i Svenska Pantbanksföreningen, iklädd kostym och slips.
Peter Sundström, VD på Pantbanken Sverige och vice ordförande i Svenska Pantbanksföreningen.

Han har lång erfarenhet i branschen och minns särskilt en stamkund som brukade låna på sin fiol i en fiollåda. Mannen var inne så ofta så personalen till slut bara lade lådan på hyllan bakom disken tills han kom tillbaka efter några dagar och löste ut fiolen. Man hade också slutat öppna lådan för fiolen hade varit inne så många gånger.

Annons

– En gång kom mannen som vanligt och lånade på fiolen på fredagen. På måndagen var han tillbaka och löste ut den. När han fick lådan dröjde han sig kvar lite tvekande, sedan var han tvungen att ursäkta sig. Han hade behövt låna pengar på fredagen, men samtidigt hade han fått en spelning. Han öppnade lådan. Däri låg istället för fiolen en telefonkatalog, berättar Peter Sundström och skrattar.

Fyra ringar som ligger i ett par händer.

Så fungerar pantbanker

Pantbanker fungerar ungefär som vanliga banker, men i stället för att sätta huset eller bostadsrätten som säkerhet så behåller pantbanken ett av dina värdeföremål tills du har betalat tillbaka lånet. Pantbanken kräver inte heller att du redogör för din privatekonomi.

Hur mycket du kan låna bestäms efter en värdering av det du pantsätter. Och precis som vid andra lån får du betala en ränta och en avgift. Normalt sett gäller lånet på tre till fyra månader, men som låntagare kan du välja att betala tillbaka lånet tidigare – och få tillbaka dina värdesaker. Förutsättningen för att få låna i pantbank är att du är över 18 år – och förstås att du äger det du vill pantsätta.

Pantsätta värdesaker – så här gör du

  • Ta med dina värdesaker till en pantbank eller skicka i en pantbox eller påse via företagets sajt med e-legitimation
  • Värderingen är gratis
  • Du får ett låneerbjudande på upp till 80 procent av det uppskattade värdet
  • Väljer du att acceptera så får du pengarna direkt

Detta behöver du ha koll på:

  • Kostnader – jämför avgifter och räntor
  • Lånetiden – oftast 3-4 månader
  • Respittiden innan ditt föremål går till försäljning

Sälja smycken:

  • Kolla guldpriset noga! Gäller det angivna priset för den vikt du har att sälja?
  • Kolla avgifter! Tillkommer avgifter som äter av din vinst?

Pantbanker är reglerade av länsstyrelsen och de allra flesta är medlemmar i Svenska Pantbanksföreningen. De största är Pantbanken Sverige och Sefina Pantbank, som båda har cirka 40 procent av marknaden. Pantbanker finns runt om i landet, men finns ingen verksamhet där du bor så har de flesta e-butiker som skickar ut boxar för dig att skicka dina föremål i.

Annons

Det mesta som har ett andrahandsvärde går att pantsätta för att låna pengar.

– 80 – 90 procent av allt vi får in är guld, säger Peter Sundström som med 40 år i branschen har sett strömningar och trender.

– Även exklusiva klockor, musikinstrument, matsilver, bilar och båtar kan pantsättas. Och fashion är ett segment som har ökat stadigt sedan 00-talet, det är framför allt handväskor vi ser, säger han.

Klockor i en ask.

Om du inte kan – eller vill – lösa ditt lån hos pantbanken så säljs ditt föremål på auktion. Innan det sker ska pantbanken ha gett dig en respittid efter den överenskomna lånetiden för att du ska ha tid att lösa ut ditt värdeföremål. Däri ligger risken, om du inte har tänkt att sälja utan bara vill låna, och inte kan lösa ut ditt värdeföremål efter lånetidens slut så säljs det. Alternativt kan du be om en ny lånetid, men då tillkommer en ny uppläggsavgift.

Om – eller när – föremålet säljs och pantbanken får ett överskott efter att ränta och avgifter så får du en utbetalning med rekommenderat brev. Blir det ett underskott vid försäljningen, om pantbanken får ut mindre än du har lånat, så står pantbanken för förlusten.

Om du redan från början vet att du inte vill ha tillbaka ditt gamla smycke så kan du alltså helt enkelt strunta i att hämta ut det och vänta in försäljningen – och kanske få mer pengar pantbanken lånade ut.

– Det är bara ungefär elva procent av våra kunder som låter lånen förfalla så att föremålen säljs, säger Peter Sundström. Men gamla förlovningsringar brukar ha ett lågt affektionsvärde.

Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank, iklädd kostym och slips.
Nils Klevmarken, VD på Sefina Pantbank.

Nils Klevmarken, VD på Sefina Pantbank, berättar att mycket av deras arbete handlar om att hjälpa till vid oväntade utgifter.

Annons

– Vi har ju folk som lånat på allt möjligt och för mig så har det alltid varit att hjälpa folk i nöd som ger en extra bra känsla. Många gånger har det handlat om att en kund haft hunden hos veterinären och att de inte får tillbaka den förrän de betalar. Ofta är det mycket gråt när de kommer in och berättar varför de behöver pengar, och sedan mycket glädje när man kunnat hjälpa till, säger Nils Klevmarken.

Fallgropar att se upp för

Pantbankerna får inte ta emot saker för direkt försäljning, men det finns det andra som gör.

Här finns dock fallgropar att se upp för: Kolla framför allt företagets guldpris noga! Det förekommer att ett pris anges som lockpris för en stor mängd guld, men att ett annat, och lägre, gäller för den lilla mängd som normalt finns i ett vanligt smycke.

Företaget Guldbrev dömdes av Patent- och marknadsdomstolen för vilseledande marknadsföring av just det slaget så sent som i mars 2022.

Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutikenBrand logo
Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken
Annons