Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Paret Feuk dödsparar för barnens skull: ”Viktigt så man inte står där handfallen en dag”

02 mar, 2023
author Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson
Paret Sonja och Bengt Feuk. De har grått hår och glasögon på sig.S
Sonja och Bengt Feuk har tagit hjälp av en app för att sortera och arkivera sina handlingar inför döden.
Det kan vara svårt att prata om döden och allt praktiskt som ska tas hand om efteråt. Sonja och Bengt Feuk har tagit hjälp av ett digitalt arkiv för att underlätta för sina efterlevande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Begreppet dödstäda känner de flesta till, men begreppet dödspara är inte lika känt. För Sonja och hennes man Bengt Feuk, båda 76 år, är det en självklarhet att planera för sin egen bortgång.

– Det handlar om att ha allt samlat på ett ställe, säger hon.

Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
Se också: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

På gatan utanför deras lägenhet i centrala Höganäs susar bilarna förbi. Det börjar skymma, men från andra sidan gatan lyser de stora skyltfönstren på en frisörsalong.

De har nyligen börjat dödspara och har upptäckt fördelarna med att göra det digitalt.

– Det är så enkelt, säger Sonja, och loggar in på datorn i arbetsrummet ut mot den trafikerade gatan, och visar hemsidan med de olika mapparna som dyker upp på skärmen.

Samma mappar finns i en app i hennes mobiltelefon. Där finns också kamerafunktionen som gör att hon lätt och enkelt kan fotografera av bankpapper, testamenten och andra handlingar och spara dem digitalt.

– Det klarar vem som helst, säger hon och tar en bild på ett dokument som paret tidigare har sparat i en pärm.

Sonja och Bengt Feuk tillsammans med dottern Josette framför en dator.
Du kan spara all viktig information, alltifrån hur du vill att din begravning ska se ut, till recept som du vill föra vidare.

Det vi har bjudits in att se är inget mindre än makarna Feuks digitala bankvalv. Förr var det vanligt att folk sparade viktiga handlingar i bankfack, men i takt med att det blir allt glesare mellan bankkontoren blir det också mer ovanligt att man har bankfack.

Annons

– Men det är klart – man kan ju inte spara fysiska föremål som smycken och andra saker med affektionsvärde i ett digitalt bankfack. Däremot går det bra att spara bilder, säger Sonja.

Till skillnad från att städa ut saker som man inte tror att de efterlevande vill ha, som vid dödstädning, så handlar digitalt dödsparande om att göra det enklare för de anhöriga.

– I mappen Mitt efterliv kan jag till exempel skriva ner hur jag vill ha min begravning, vilka sånger som ska sjungas, om det ska vara kremering eller kistbegravning och om det ska bjudas på vin eller inte efteråt, säger Sonja.

Eftersom hennes önskningar finns sparade digitalt i molnet kan de anhöriga efter hennes bortgång enkelt komma åt hennes sista önskan och de slipper leta efter eventuella papper där hon skrivit ner hur hon vill ha det.

– Men det är framför allt för alla bankkonton, försäkringspapper, koder och andra värdehandlingar som det digitala bankvalvet är till stor hjälp, säger hon.

Maken Bengt håller med.

– Om jag till exempel skulle gå bort före Sonja är det viktigt att hon lätt kommer åt mina bankkonton, att hon har alla kontonummer och alla koder, som till mittbank-id, säger Bengt.

Två händer som håller i hand.
Att prata om döden kan vara svårt, tycker dottern Josette.

Ännu viktigare är det kanske för barnen att de får tillgång till de uppgifterna när deras föräldrar rycks bort och att de inte mitt i sorgen ställs inför en massa extra praktiska problem de måste lösa.

– Det var i första hand dem vi tänkte på när vi började dödspara. De bor på olika platser i Sverige och tidigare hade de varit tvungna att ta sig till vår bostad och gå igenom pärmar med papper. Nu får de efter vår död tillgång till vårt digitala bankvalv och kan var och en hemifrån logga in där och till och med kommunicera med varandra via en chattfunktion.

Annons

Dessutom, tillägger Bengt med ett leende, är det inte lika god ordning på hans och Sonjas pärmar som det är i de digitala mapparna.

– Vi hade tänkt skaffa Vita arkivet, men det här är mer omfattande och mer lättillgängligt för våra barn, säger han.

Sparar i digitala mappar

När vi träffar makarna Feuk är även deras dotter Josette Dahlin, 52, på besök hos föräldrarna. Det var hon som kom i kontakt med techbolaget Fernita och deras digitala plattform för dödsparande och som tyckte att det kunde vara något för hennes mamma och pappa.

– Det är inte lätt att prata med sina föräldrar om döden. Det är ju inget man vill behöva tänka på. Samtidigt är det viktigt så man inte står där handfallen en dag och undrar hur de egentligen ville ha det i samband med sin bortgång, säger hon.

– Det är mycket viktigt, säger hennes mamma och fortsätter:

– De sista åren har vi tyvärr varit med om att vänners nära och kära gått bort och inte lämnat något nedtecknat efter sig om hur de vill ha det efter döden.

Dottern Josette och mamma Sonja. Josette har en beige stickad väst på sig. Sonja har en leopardmönstrad blus.
Till sin hjälp har paret dottern Josette.

Josette har hjälpt sina föräldrar i början med att komma igång med dödsparandet. Men samtidigt är systemet enligt Bengtenkelt att hantera och lätt att lära sig.

– Att mamma och pappa har börjat dödsspara har också gjort att vi har kunnat prata om döden på ett naturligt sätt med varandra. Den är ju en del av livet. Lika väl som vi föds vet alla att vi en dag kommer att dö.

Sonja tar fram sin mobiltelefon för att visa hur enkel den digitala plattformen är att hantera. Hon scrollar snabbt ner så att vi kan se de olika mapparna, kameran och chattfunktionen.

Annons

– Om jag till exempel vill spara senaste sammanställningen tar jag en bild av den med mobiltelefonen och den hamnar sedan automatiskt i mappen Bankpapper, säger hon.

Det finns nio olika mappar i det digitala bankvalvet. Flera av dem har en egen kamerafunktion så att handlingarna hamnar rätt från början. De är:

Bankpapper

– Där samlar vi alla sparkonton vi har i olika banker, säger Bengt.

Lösenord

– Där har jag och Sonja lagt upp viktiga lösenord och koder, som till exempel lösenorden till våra bank-id. Utan dem kommer vi inte åt varandras pengar om någon av oss skulle avlida.

Försäkringar

– Här samlar vi alla försäkringar. Det kan vara hemförsäkringen och andra försäkringar som man har, till exempel husdjurens försäkringar.

Bostadsdokument

– Här samlar vi allt som rör lägenheten. Till exempel hemförsäkringen.

Bil och andra fordon

– Det är här vi har registreringsbeviset för bilen och försäkringen för den. Där kan man till exempel också skriva vilket däckhotell man förvarar vinterdäcken på så de anhöriga slipper ta reda på det.

En mobiltelefon med appen Fernita öppen.
Det är som ett digitalt bankvalv som efterlevande får tillgång till efter att användaren dött.

Gratis mallar

– Här finns till exempel mallar för hur man skriver ett avtal eller en fullmakt. Men för att en fullmakt ska gälla juridiskt måste vi skriva ut den och få den bevittnad av utomstående, säger Bengt.

Mitt efterliv

– Det är i den mappen jag har skrivit ner hur jag vill bli begravd, att det till exempel ska ske i samma kyrka i Åstorp som där jag och Bengt gifte oss, berättar Sonja.

Annons

Livets ögonblick

– Här sparar jag bilder som jag tror att våra barn och barnbarn vill ha, säger Sonja. Här kan man också skriva ner första kyssen och de uppgifter man har om föräldrar och morföräldrar.

Slutligen finns en mapp med rubriken Övrigt

– Det är där du ska lägga in dina goda recept som du tror att våra barn vill ha, säger Bengt till sin hustru.

Hög säkerhet

Några andra funktioner på den digitala plattformen som Sonja och Bengt tänker använda sig av är möjligheten att spela in sina röster och hälsningar till de efterlevande.

– Jag kan till exempel spela in en födelsedagshälsning till mitt barnbarn Tristan som skickas till honom när han fyller 50 år, säger Sonja.

Men den stora fördelen med att dödspara enligt Sonja och Bengt är att det gör det enklare för deras tre barn den dag de går bort.

En guldram med ett äldre familjeporträtt.
Familjeporträtt.

– Det är helt öppet och transparent. Våra barn får tillgång till vårt digitala bankvalv den dag vi går bort eftersom vi har lagt in det i systemet. Innan det sker kan bara vi gå in och ändra i dokument, säger Sonja.

– Eftersom det finns sparat i molnet och inte på en särskild dator får vi barn tillgång till informationen samtidigt oavsett var vi bor, tillägger hennes dotter.

Makarna Feuk har dessutom förvissat sig om att säkerheten är god. Techbolaget Fernita garanterar att all sparad information på den digitala plattformen är krypterad. Inte ens de anställda på bolaget kan komma åt den.

– Jag känner mig trygg med att det är så och dessutom kan en eventuell hackare inte komma åt några pengar genom att få tillgång till våra uppgifter. Det räcker ju inte med att man vet numret på ett bankkonto för att komma åt pengarna, säger Bengt.

Nu tänker Sonja och Bengt fylla sitt bankvalv med fotografier och andra minnen från sitt långa liv tillsammans som de tror att deras barn och barnbarn vill få den dag de inte själva finns längre.

Annons

– Dödstädandet har vi redan klarat av. Det var vi tvungna att göra när vi flyttade från ett stort hus i Åstorp, säger Bengt med ett leende. Nu ska vi dödspara istället.

Detta är Sonja och Bengt

  • Namn: Sonja och Bengt Feuk.
  • Ålder: Båda 76 år (Bengt fyller 77 år i april).
  • Yrke: Pensionärer (tidigare undersköterska respektive tryckare).
  • Familj: Döttrarna Helena, 56, och Josette, 52, och sonen Glenn, 49. Fyra barnbarn i åldrarna 11-21 år.
  • Bor: Lägenhet i Höganäs.

Vad är Fernita?

It-konsulten Mattias Jönsson, en av grundarna till techbolaget Fernita. Han har rakat huvud.
Mattias Jönsson är en av grundarna till Fernita, en idé som föddes efter att hans egna föräldrar gått bort.

It-konsulten Mattias Jönsson är en av grundarna till techbolaget Fernita och den digitala plattformen för dödsparande.

Tanken väcktes när hans egna föräldrar gick bort. Då ställdes han inför tusen frågor och en rad praktiska problem att lösa.

– Jag saknade en manual eller något likande där det stod vad man skulle göra och vad man skulle tänka på, säger han.

I samband med coronapandemin, när döden var högaktuell för många, väcktes den gamla tanken på att underlätta för anhöriga och efterlevande på nytt.

Mattias Jönsson avslutade sina konsultuppdrag för att tillsammans med kollegan Jörgen Almgren, starta techbolaget Fernita.

Vad är egentligen Fernita?

– Det är en tjänst som består av två delar. De är det digitala valvet där man sparar alla viktiga värdehandlingar så att de efterlevande lätt kommer åt dem efter att man gått bort.

– Den andra delen är en 8-stegs manual på hur man hanterar en anhörigs bortgång. Det var just den jag själv saknade när jag befann mig mitt i sorgen efter mina föräldrar.

Men det finns ju Vita arkivet och många handlingar finns sparadedigitalt. Varför behövs det ytterligare en tjänst?

– För att på vår plattform finns allt samlat på ett ställe. Det handlar om att underlätta för de efterlevande. Barn till en avliden kan gå in samtidigt på plattformen, läsa handlingarna och chatta med varandra oavsett var i världen de bor.

Annons