Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Så blev småbarnsmamman Therese en supersparare

16 aug, 2023 
Leone Milton
Therese Hagman letar rabatter och reapriser
Det började med en Asienresa som familjen Hagmans skulle spara ihop pengar till. Nörden väcktes i mamma Therese och hon lyckades få ihop hisnande 140 000 kronor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Supersparare, sparinfluencer, sparnörd – kär kvinna har många namn. Men det bästa epitet för att beskriva Therese Hagman, 44, är nog ändå supersmart. För vem vill inte spara ihop 140 000 kronor på några år? Trebarnsmamman Therese från Enköping beskriver sin familj som en helt vanlig Svenssonfamilj, så hur gjorde hon?

Se också: Så gör du egen växtnäring - av matavfallBrand logo
Se också: Så gör du egen växtnäring - av matavfall

Therese blev nördigt intresserad inför resan till Asien

Det var när familjen 2017 bestämde sig för att åka på en långresa som mamma Therese började att spara. Trevande tog hon sina första stapplande steg – hon började att titta på prislappen och jämföra märken, hoppa över den där väskan som viskade hennes namn och letade röda prislappar. Ja, Therese utforskade ny mark och sakta men säkert började hon känna sig säkrare och tycka om den nya miljön.
– Nörden i mig väcktes så jag startade ett Instagram-konto för att bespara mina vanliga vänner allt mitt tjat, säger Therese och skrattar.

Annons

Hämtpizzor är inget för vår familj

På Instagram hittade hon snabbt likasinnade sparnördar, och också många följare som ville ta del av Therese smarta trick och kloka råd. Kontot växte och i dag följer tusentals människor Therese, och i våras blev hon inbjuden till Tv4 Nyhetsmorgon för att dela med sig av sin kunskap till alla tv-tittare.

Therese Hagman är med i Nyhetsmorgon
Therese Hagman har varit med i Nyhetsmorgon två gånger. På Instagram heter hennes konto Handla och leva ekonomiskt

Thereses goda och billiga ”Hemgott”

Att ett paket Bregott blivit mycket dyrare har nog ingen missat. Therese gör därför ”Hemgott”.

Ingredienser:

500 g smör, rumsvarmt

2,5-3 dl rapsolja

1,5-2 dl vatten

salt (efter smak)

Gör så här:

Skär det rumsvarma smöret i bitar.

Vispa smörbitarna i en matberedaren, eller med en elvisp i en skål.

Häll i olja och vatten långsamt medan du vispar. Det kommer att se ut som om det skär sig men fortsätt bara vispa.

Salta efter smak och vispa i ca 3-5 minuter så att det blir vitt och fluffigt.

Nu har du ungefär 1 000 gram ”Hemgott” som tar ungefär 10 minuter att göra.

Sålde sina kläder och slutade köpa hämtpizza

Therese började med att göra en budget för familjen. I en enkel Excel-mall fyllde hon i intäkter och olika utgifter. Något som snabbt stod klart var att shoppingen behövde minskas drastiskt och i stället började hon att sälja kläder och prylar som familjen inte längre använde.

Annons

Vi har inte slutat unna oss

Något som också förändrades var att fredagspizzan försvann och ersattes med ”restfest” på torsdagar.
– Vi sparar alla rester från veckan, även minsta lilla som en halv potatis, i olika lådor i kylskåpet. Och på restfesten tar vi fram allt, värmer på i micron eller i ungsform i ugnen, öppnar locken och tar det vi vill ha. Förutom att spara pengar slipper jag att laga mat den kvällen!

Det låter kanske inte som det roligaste samtidigt understryker Therese att de inte har slutat att leva och unna sig.
– Ska vi köpa en varsin pizza blir det 600 kronor. Då väljer jag hellre att gå ut och äta på restaurang, för då får vi ju en upplevelse på köpet.

En mataffär med dyra matpriser.
I mataffären kan du spara mycket pengar!

Letar röda lappar och gräver i svinnlådor

Det är framför allt på området mat som mycket pengar går att spara, berättar Therese.

Annons

– Kolla i affärernas kampanjblad och anpassa veckans middagar efter det, leta efter röda lappar och svinnlådor i butiken, och bunkra när något som håller längre, som pasta, säljs till extra bra pris, säger Therese som älskar sin sparsamma livsstil och att inspirera andra till att tänka mer sparsamt.

Det ger familjen så pass mycket pengar över att de kan unna sig långresor till Asien, och Therese kan även själv åka i väg på weekendresor med väninnorna. Pengarna som hon säljer kläder och saker för sätter hon nämligen in på ett ”Therese-konto” och på ett år blir det så mycket att både hotell och flygbiljett är betalt.

– Visst är det inte alltid jättekul att hålla på och sälja plagg för tjugo kronor styck, men i slutet av året när det finns en ordentlig summa där är det tillfredställande, säger Therese som säger att det handlar om att hitta sitt ”varför”.

Annons

Hennes varför är att unna sig att resa, men också ha perioder när hon inte behöver jobba heltid.

– Att kunna sätta sig på altanen när barnen gått iväg till skolan med en kopp kaffe och bara ta det lugnt är livskvalitet för mig.

På frågan vad Therese man tycker om förändringen svarar hon att han tycker att det är jättebra. Även om han inte har nördat ner sig på samma sätt, har han också tagit upp jakten på röda prislappar.

– Han ser ju allt vi får!

Thereses spartips!

Att be Therese om ett par spartips är omöjligt – det kommer en hel drös.
– Nu ska jag sluta komma med mer tips, men älskar ju detta så min hjärna går på högvarv! Säger Therese och skrattar. Här är ett urval av alla tipsen vi fick.

Rensa – och håll det rensat
– Att rensa är ett jättebra spartips. Sälj kläder och prylar du inte använder. Skänk bort det du inte får sålt. Du kan också ha klädbytardag med vänner. När hemmet inte längre är fullproppat med saker är det en så befriande känsla att du inte längre har samma behov av att köpa på dig mer.

Röda lappar och gårdagens färska
– Åk till mataffären tidigt på dagen. Här i Enköping sätter de röda lappar på maten på förmiddagen. Jag handlar alltid lördag eller söndag förmiddag. Kika också i de svinnsmarta lådorna. Gårdagens bröd och bullar är ofta halva priset. Likaså frukt. Eko-produkter får ofta röd lapp, vilket jag gärna väljer.

Bunkra och bunka
– Pasta, krossade tomater och annan mat som håller är jättebra att bunkra när butikerna har erbjudande på dem.

Storhandla – inte
– Man kan tro att det är ekonomiskt att storhandla men det blir lätt dyrare och maten hinner bli gammal. Jag småhandlar.

Diska smart
– Dela disktabletten till diskmaskinen i två delar. Det räcker med halva. Och släng inte disktrasan när den börjar bli äcklig utan stoppa den i disk- eller tvättmaskinen i stället.

Dryga ut maten
– Jag häller i röda linser eller rivna morötter i maten. Det är billigt och nyttigt och drygar ut maten så jag slipper köpa så mycket kött.

Släng ingen mat
– Vi skulle aldrig slänga hundralappar i papperskorgen, så varför slänga mat?

Inte alltid lagat
– Barnen behöver inte ha lagad middag varje kväll. Havregrynsgröt är gott och billigt. Min man bakar eget bröd och det är både gott och billigt. Jag tror vi landar på fyra kronor för en limpa.

Frys in – nästan allt
– Du kan frysa in det mesta! Smör, grädde, mjölk, kaffeslattar, tomatpuré.

Klipp upp tuben
– Klipp upp alla tuber för oj, vad det finns mycket kvar av såväl tandkräm som lotion där i botten.

Ättika
– Sluta använda sköljmedel, använd 12-procentig ättika i stället. Samma sak med spolglans, ersätt med ättika!

Sluta med rengöringsmedel
– Blanda ättika, vatten och diskmedel i stället. Men använd det inte på marmor.

Ta hand om prylarna
– Köp inte nya skor direkt, utan ta hand om dem du har. Tvätta dem och fetta in dem. Till exempel med bikarbonatpasta som du får genom att helt enkelt blanda bikarbonat med vatten.

Spara glasburkar
– Återbruka alla glasburkar som du släpar hem med sylt, tacosås och så vidare. De är perfekta att lägga matrester i, frysa ner hemgjord marmelad eller ha som matlåda till jobbet.

Ladda ner appar
Karma och Too good to go är appar som visar restauranger och butiker som har överskott på osåld mat. Där går det att fynda.

Annons