Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

4 enkla övningar för dig som vill förbättra balansen

13 feb, 2017 
AvÅsa Rippe
trana-balans-puff
Att träna balansen blir allt viktigare genom åren. Vår sjukgymnast Åsa Rippe har tagit fram fyra enkla övningar för dig som behöver förbättra balansen. Öva ett par minuter varje dag och du märker snart skillnad!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Balansövning
Hitta först balansen på ett ben. Foto: Gugge Zelander
Balansövning med höftfällning på ett ben
Fäll därefter kroppen framåt. Foto: Gugge Zelander

1. Höftfällning på ett ben

Stå på ett ben och försök hitta balansen. Fäll därefter kroppen framåt och se till att benet fälls bakåt samtidigt, som en pendelrörelse. Gå därefter tillbaka till utgångsläget och upprepa ett par gånger på varje ben. Om du tycker det är för lätt, fäll dig längre ner.

Annons
Åsa Rippes balansövning
Foto: Gugge Zelander

2. Gå snirklig bana fram- och baklänges

Lägg ut två hopprep eller rep i en bana, gärna lite snirklig. Lägg något att plocka upp på utsidan av ett av repen. Gå därefter framåt och plocka upp något från en sida, flytta sedan över det till motsatt sida. Här tvingar du dig att böja dig ner. Gå färdigt banan och gå därefter samma bana baklänges. Upprepa några gånger.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Tandemstående för att träna balansen
Låtsas att du står på en linje, i tandemstående. Foto: Gugge Zelander
Balansövning med Åsa Rippe
Vrid därefter huvudet från ena sidan till den andra. Foto: Gugge Zelander

3. Tandemstående med huvudrörelse

Tandemstående innebär att du ställer fötterna efter varandra på en linje så att ena hälen möter andra fotens tår. Tänk dig att du står på en lina. Försök att stå så stilla som möjligt med armarna tätt intill kroppen. Vrid därefter huvudet från ena sidan till den andra, utan att tappa balansen. Tycker du att det är för lätt, prova att blunda samtidigt som du vrider på huvudet. Upprepa ett par gånger, skifta därefter den fot som du har längst fram.

Annons
Tåhävning
Foto: Gugge Zelander

4. Tåhävningar

Stå höftbrett isär med fötterna. Behöver du stöd kan du hålla i diskbänken eller i en stol. Res därefter upp hälarna så att du gör en tåhävning. Kom så högt upp på tå du klarar och stanna upp till 2 sekunder i översta läget innan du sänker ner hälarna till golvet igen. Upprepa 12×2 ggr. Att vara stark i vadmusklerna är viktigt för att ha en god balans. Kanske behöver du någon gång reagera snabbt för att hindra dig från att falla – då hjälper vaderna dig!

Tips!

Använd gärna huvudrörelser för att utmana balansen ytterligare och se till att träna styrka i ben och vader – det är viktigt för en god balans.

Läs också:

Expertens övningar för dig som har ont i ryggen

Så blir du av med gäddhänget

Träna upp dina fötter med Åsa Rippe 

Annons