Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

4 enkla övningar för ökad rörlighet

20 maj, 2014 
Christina Mellberg
Övningar för ökad rörlighet
Vid ledgångsreumatism är det viktigt att hjälpa kroppen att behålla sin rörlighet. Ju stelare du är, desto mer ont riskerar du att få. Sjukgymnast Åsa Rippe visar här fyra olika rörlighets- och töjningsövningar för rygg, höftleder och sätesmuskulaturen. Gör dem varje dag, gärna morgon och kväll.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Åsa Rippe
Träna med vår sjukgymnast Åsa Rippe!

4 olika rörlighets- och töjningsövningar för rygg, höftleder och sätesmuskulatur

Övning för rörligare rygg
Sjukgymnastens övning för rörligare rygg

1. Bröstryggsrörlighet

Utgångsposition: Ligg på sidan med rak rygg och nacke, lätt böjda ben, lätt uppdragna mot magen, och knäna ihop. Händerna flätade bakom nacken, vilket ger ett bra stöd till nacken.
Gör så här: Vrid bak armbågen så långt du kan och låt överkroppen följa med, titta på armbågen. Håll hela tiden ihop knäna! För tillbaka armbågen till utgångspositionen. Upprepa 10 ggr på varje sida.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

Rörlighetsövning för ländryggen
Övning för rörligare ländrygg

2. Ländryggsrörlighet

Utgångsposition: Ligg på rygg med böjda knän och fötter i golvet nära sätet. Håll ihop knäna och sträck ut armarna åt sidorna, med handflatorna uppåt.
Gör så här: Fäll benen åt ena sidan och titta åt motsatt håll, håll kvar i ca 20–30 sekunder. Dra försiktigt benen tillbaka till utgångsposition med hjälp av magmusklerna och gör övningen åt andra hållet. En gång på varje sida.
Tänk på att: Det är viktigt att hålla ihop benen under hela övningen och sträva efter att hålla nere båda skuldrorna i golvet.

Annons

 

Övning för sätesmuskulaturen

3. Töjning av stora sätesmuskulaturen

Utgångsposition: Sitt på ändan med båda benen utsträckta framför dig och rak rygg. Stötta gärna med en hand.
Gör så här: Böj ett ben och korsa över motsatt knä. Ta tag om knät med motsatt arm och dra benet mot axeln på diagonalen, se till att du sitter ordentligt på rumpans båda sidor. Håll minst 50 sek och upprepa på båda benen.

 

Övning för rörlighet i höfterna
Fotövning för rörliga höfter
Annons

4. Höftledsrörlighet

Utgångsposition: Stå med ett ben framför det andra och lätt böjda ben. Sätt främre fotens häl i golvet.
Gör så här: Vrid tårna omväxlande åt vänster och höger, in och ut. Känn att du tar ut rörelsen från höften, upprepa 10 ggr på varje ben. Det här är en lätt övning som går att göra var du än är och som är viktig för att bibelhålla rörligheterna i höfterna.

Åsas råd

Lyssna på din kropp, ta inte ut ytterläget och pressa på smärtan. Om du har mycket ont i dina leder, kontakta en sjukgymnast för att få individuell bedömning.

Foto: Gugge Zelander

Läs också:

Experten: Så tränar du vid artros – 4 enkla övningar

Ont i ryggen? Här är 4 övningar som hjälper

Experten: Här är 4 enkla övningar mot stillasittande

Annons