Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

6 enkla knep för att minska risken för allergiska reaktioner i jul

03 dec, 2019
author Kristina Nilsson
Kristina Nilsson
Kvinna nyser och snyter sig. I bakgrunden syns julpynt.
Julen kan vara alldeles, alldeles underbar. Eller en riktig terror för astmatiker, allergiker och doftöverkänsliga. Men det går att undvika de värsta farorna. Så här skapar du en allergivänlig jul!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Doftande blommor

Hyacinter och amaryllis är två av de största bovarna, men även oskyldiga julstjärnor kan orsaka rinnande näsor, nysningar och andningssvårigheter. Om du verkligen vill pryda hemmet med en amaryllis är ett tips att klippa bort ståndarna i blommorna eftersom det oftast är pollen som orsakar den allergiska reaktionen. Detsamma gäller julstjärnor.

Se också: Här är de 5 vanligaste allergierna

Här är de vanligaste allergiernaBrand logo
Här är de vanligaste allergierna

För den som inte är så känslig kan det räcka med att byta till en typ av hyacinter som doftar lite mindre (vita doftar mindre än blå till exempel). Men det går enkelt att byta ut de vanliga julväxterna mot doftfria blommor som ändå kan ge en härlig julkänsla. Några exempel: novemberkaktus, azalea, rosenkalla, höstglöd, tuvvaktelbär och mistel.

Damma prydnaderna

Handen på hjärtat, när dammade du av julgranspyntet senast? Kom ihåg att torka av det när du packar upp det så minimerar du risken att skapa problem för dammallergiker.

Julen är också en högtid för alla typer av prydnadssaker – håll koll så att de inte blir alltför dammiga.

Tänd ett ljus?

Tända ljus avger en hel del partiklar som kan vara påverka barn, astmatiker och andra som har känsliga luftvägar. Välj helst vita eller ofärgade ljus gjorda av stearin. Dessa släpper ifrån sig färre partiklar än ljus som tillverkats av paraffin. Detsamma gäller dem som är gjorda av soja- eller bivax. Se också till att hålla veken kort och lågan borta från drag.

Annons

Men om du vill hålla luften inomhus så ren som möjligt så är det bästa sättet att helt enkelt använda batteridrivna ljus.

Se också: Så gör du julens vackraste krans

Så gör du julens vackraste kransBrand logo
Så gör du julens vackraste krans

Mögelsporer i granen

Många granar befolkas av allergiframkallande mögelsporer som växer till sig i värmen inomhus. Om det vill sig riktigt illa kan andelen mögelsporer inomhus efter ett par veckor vara i nivå med ett fuktskadat rum. Själva grandoften kan också vara ett problem. Den vanliga rödgranen är värstingen, en kungsgran som inte doftar så mycket kan fungera bättre.

En plastgran är dock det enda alternativet för den som är riktigt allergisk. Plastgranen är dock ofta en riktig miljöbov. Kolla så att den är fri från PVC och mjukgörande ftalater. Och håll den fri från damm!

Ovanlig allergi

Nötter och mandlar är det många som är allergiska mot och därför kan det vara bra att tänka på att inte ha dem liggande framme. Saffransallergi är ovanligt och inte heller dödligt, men såklart irriterande för den som drabbas. Eftersom det är en luftburen allergen så har saffransallergiker svårt att vistas i samma rum som nybakade lussekatter.

Källor: Astma och allergiförbundet m fl

Släpp in frisk luft

Visst vill vi ha det varmt och mysigt inomhus när det är kallt och ruggigt ute. Men frisk luft kan minska problemen med allergier, så öppna fönstren och vädra regelbundet – trots att det är lite kyligt!

Undvik kvalster

Ett bonustips är att lägga tomtefars skägg i frysen ett par dagar för att döda kvalstren som kan ha bosatt sig där.

Annons