Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

8 ofrivilliga kroppsljud – och vad de betyder

28 okt, 2020 
Vivvi Alström
En kombinerad bild på en kvinna som ser förskräckt ut och en mage som gjort konstiga ljud.
Det knorrar, knäpper och tjuter. Kroppen ger ifrån sig många och märkliga ljud. Men hur vet man om ljuden är normala – eller om de är tecken på sjukdom?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland kan kroppen ge ifrån sig de mest märkliga ljud, utan att vi kan påverka det. Men hur vet man att de här ofrivilliga kroppsljuden är normala och när är de en signal på att något är fel?

Här är förklaringen till några vanliga missljud som kommer från kroppen – och så här vet du om de beror på en underliggande sjukdom.

7 saker du kanske inte visste om bajsBrand logo
7 saker du kanske inte visste om bajs

1. Det ringer i öronen

Ringande, tjutande eller susande oljud i öronen som andra inte hör beror ofta på tinnitus. Det kan slå till i alla åldrar men blir vanligare med åren. Tinnitus orsakas bland annat av bullerskador och nedsatt hörsel.

I de flesta fall är tinnitus ofarligt men hör man ett rytmiskt, pulserande ljud som påminner om hjärtslag, ska man kolla upp det. Ibland kan en pulserande tinnitus bero på förträngningar i blodkärl.

2. Det knäpper och knakar i lederna

Nästan alla människor hör någon gång att knäna eller andra kroppsdelar knäpper och knakar. Det här fenomenet har ett medicinskt namn, krepitationer. Främst drabbas knän, fingerleder och höfter. Ljudet kommer av att syrebubblor i ledvätskan kläms samman och går sönder eller på att en muskelsena glider över en annan. Har man inga andra symtom, till exempel smärta eller ömhet, är det oftast ofarligt. Men om knäppandet är smärtsamt bör man söka hjälp.

Annons

3. Magen knorrar

Knorrande, kurrande och gurglande läten från magen är särskilt vanliga efter att man har ätit. Oljuden beror på att tarmarna drar ihop sig rytmiskt för att få maten att passera genom det åtta meter långa tarmsystemet. Fenomenet kallas borborygmus. Ljud kan även uppstå när man är hungrig. Då skickar hjärnan signaler till magen om att förbereda magsäcken för mat. Kommer det då ingen mat, reagerar magsyran istället på luften i magsäcken och det gör att magen låter.

Har man magsmärtor och oregelbundna toalettvanor tillsammans med ljud från magen kan man lida av IBS.

4. Det visslar i näsan när du andas

Visslande näsa orsakas för det mesta av att det har byggts upp mycket slem och snor inne i näsan, kanske för att man just varit förkyld. Ibland kan det visslande ljudet även orsakas av att man har en spricka eller ett hål i nässkiljeväggen. Har man en visslande näsa kan man prova att fukta näsan med saltvattenlösning. En luftfuktare kan också hjälpa.

Annons

5. Du rapar

När luft man har svalt tar sig upp från magen via matstrupen rapar man. Även besvär med matsmältningen eller reflux (när magsaft läcker upp i strupen) kan orsaka rapar. I de flesta fall är rapar harmlösa men har man reflux, kan man få medicinsk hjälp som lindrar rapandet.

6. Det smäller till i huvudet

Att det smäller till i huvudet kan bero på flera saker, bland annat migrän, stress eller att örats organ rör på sig. Själva ”explosionen” i huvudet kallas EHS (Exploding Head Syndrome). Har man inga andra symtom är EHS ofarligt. Har man däremot en mycket kraftig huvudvärk också, bör man kontakta läkare.

7. Du fiser

I genomsnitt pruttar man mellan 5 och 15 gånger per dag. Gaserna bildas bland annat när maten bryts ner av bakterierna i våra tarmar. Det är sällan ett tecken på sjukdom. Men har man mycket gaser tillsammans med symtom som magont, diarré och förstoppning kan det vara ett tecken på IBS eller överkänslighet mot något livsmedel. Kolla upp med din vårdcentral!

Annons

8. Det knäpper i käken

När vi tuggar eller gäspar kan det ibland klicka eller knäppa till i käken. Ibland kan det också göra rejält ont samtidigt. Orsaken är att brosk i käkleden hamnar snett och att leden kanske till och med hoppar ur led. Har man återkommande besvär kan man träna upp sina käkmuskler för att förebygga problemet3. Det finns särskilda program med övningar för detta. Svåra besvär kan också opereras.

Källor: Daily Mail, Internetmedicin.se mfl

Annons