Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Agnes Wold om de största farorna i sommar – detta ska du undvika

03 aug, 2022 
Amanda Olsson
Till vänster: Bild på livsmedel från kylskåpet. Till höger: Agnes Wold.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, berättar i sin podcast om vad man ska vara försiktig med i sommar. Till vår stora förvåning är det inte rötmånaden som är värst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Se också: Det här är SPF och så använder du det

I ett av avsnitten i podden Fråga Agnes Wold som professorn har tillsammans med Christer Lundberg, pratas det om vad man verkligen bör se upp med i sommar.

Menar att rötmånaden är överdriven

Den klassiska sommarfaran med att livsmedel förstörs snabbt på grund av värme och hög luftfuktighet är enligt Agnes fånig. Hon menar att det hänger ihop med att det är nyhetstorka på landets tidningsredaktioner och att rötmånaden går tillbaka till den gamla bondepraktikan.

– Vi måste komma bort från det där att alla bakterier är farliga, säger Agnes Wold till Aftonbladet.

Annons

Hon berättar även att det är en självklarhet att bakterier frodas i en varm miljö, men att man väldigt enkelt märker om maten blir dålig.

Tre bakterier att att vara uppmärksam på

Agnes menar att man ska fokusera på de mikroorganismer som faktiskt är farliga och inte oroa sig för resten.

De tre som man främst bör se upp med är campylobacter, stafylokocker aureus och ehec-bakterien. Den sistnämnda bakterien är dock anmälningspliktig och ska normalt inte finnas i livsmedel.

Campylobacter är en bakterie som finns i kyckling och kan ge otäck infektion och kraftiga diarréer – men den ska man vara uppmärksam på oavsett säsong, säger Agnes Wold.

Stafylokocker aureus är den andra bakterien och den kommer från vår egen hudflora. Därför är det väldigt viktigt med en god hygien för att undvika att den hamnar i mat. Där kan den nämligen växa till sig för att sedan bilda ett gift som gör att man kan kräkas och få diarré.

Annons

Ehec-bakterien kan man få på händerna om man klappar kor – därför är det viktigt att man tvättar händerna innan man äter sin matsäck.

Bakterier som orsakar salmonella är självklart även något att se upp för.

Andra sommarfaror att akta sig för

Agnes Wold berättar att fåglar ofta bär på campylobacter och kan också bära på salmonella – vilket kan leda till allvarliga sjukdomar. Därför är fågelbajs något att ha respekt för.

Professorn tror själv att hon fick campylobacter när fåglarna var för närgångna på hennes diskbänk – som står utomhus.

Hon uppmärksammar även att både barn och vuxna drunknar varje år – och menar att det vore bättre om media varnade för det istället för att skriva om att man måste ha kylklampar i matkassen.

En sista viktig uppmaning är hur viktigt det är att skydda sig mot solen.

– Solkrämen skyddar inte mot malignt melanom, den skyddar mot den akuta inflammationen som kommer om man bränner sig och som gör att man blir röd och svullen. Det räcker med en halvtimme i solen för att få tillräckligt med D-vitamin, berättar Agnes för Aftonbladet.

Äldre par som sitter i varsin solstol på stranden och håller hand.

Smarta tips från Agnes Wold

  • Allergitablett mot myggbett hjälper till att lindra klådan då myggbettet är en allergisk reaktion.
  • Vid sjösjuka – lägg dig på vänster sida. Det har antagligen något att göra med de båggångar som vi har i örat.
Annons