Apkoppor upptäckt i Sverige – detta vet vi om sällsynta sjukdomen

Till vänster, en apa, till höger, hudutslag av apkoppor.

Foto: Shutterstock/TT

Feber, frossa och hudutslag. Det är tre symtom på den sällsynta sjukdomen apkoppor. Nyligen konstaterades ett fall i Sverige, men experter säger att det är en mycket låg risk för en ny epidemi.

Det var i början av maj som det kom rapporter om flera fall av apkoppor i Storbritannien. I skrivande stund har tio fall rapporterats runt om i Europa.

De senaste dagarna har smittan även upptäckts på flera andra kontinenter som Australien och Nordamerika.

Se också: 5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu
1:02

Efter reklamen: Se också: 5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

(1:02)

Slå på ljud

Folkhälsomyndigheten har konstaterat ett fall i Sverige. Personen är hemmahörande i Stockholmsområdet.

– Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Transplanterade Inger-Helén fick covid-19: ”Jag visste inte om jag skulle överleva”

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten verkar överföringen av virus ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Detta är i alla fall rapporten gällande fallen i Storbritannien.

Smittan bedöms inte vara "högsmittsam". För att få viruset krävs en nära kontakt med en sjuk person.

Detta är apkoppor

Apkoppor orsakas av apkoppsvirus som är ett så kallat ortopoxvirus. Kunskapen om hur sjukdomen sprids är inte kartlagd i detalj. Även om människor kan smitta varandra, är kontakt med djur det vanligaste sättet att få viruset.

Symtom och komplikationer

Symptomen liknar de man får vid smittkoppor men sjukdomen är mindre allvarlig, det skriver Världshälsoorganisationen, WHO.

Det är vanligt att få feber, huvudvärk, ryggvärk, muskelvärk, svullna lymfkörtlar och frossa. Även utmattning och hudutslag kan utvecklas.

Årets livsstilstrender – så vill vi leva, bo och må 2022

Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorganen och runt analöppningen uppstå.

Någon specifik behandling mot apkoppor finns inte enligt Folkhälsomyndigheten, men i Storbritannien erbjuder myndigheterna smittkoppsvaccin till viss sjukvårdspersonal och andra som kan ha utsatts för smitta.

En återhämtning brukar ske efter två till fyra veckor, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Smittskyddsläkaren bör kontaktas vid misstänkt fall.

Förekommer mest i Afrika

Smittan är väldigt ovanlig och förekommer främst i Central- och Västafrika. I synnerhet i närheten av tropiska regnskogar, men också i stadsområden.

Apkoppor diagnosticerades hos människor för första gången på 1970-talet i demokratiska Republiken Kongo.

De första fallen av apkoppor utanför Afrika rapporterades år 2003. Det ägde rum i USA och spridningen berodde sannolikt på hundar som hade vistats tillsammans med gambiska råttor. Detta utbrott ledde till cirka 70 fall av apkoppor i landet

Experten: "Tagga ner"

SVT:s program Morgonstudion pratade med Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar, på fredagsmorgonen. Han berättade att risken för en ny epidemi är låg.

– Jag tycker att vi borde tagga ner lite, för att tala ren svenska. Vi kommer säkert hitta några ytterligare fall i Sverige, men jag tror inte att det blir någon epidemi på något sätt. Det finns inget som talar för det i dagsläget, säger Gustafson, sa han till SVT.

I västra och centrala Afrika förekommer lokala utbrott med jämna mellanrum. Då rör det sig om max ett hundratal fall som långsamt ebbar ut.

Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon
1:20

Efter reklamen: Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

(1:20)

Slå på ljud

Källa: Folkhälsomyndigheten, The Guardian, Dagens Ps, SVT.