Coronavirus: Nya riskgruppen och fler saker du måste veta

Delad bild: Till vänster, 107-åriga bloggaren Dagny Carlsson oroar sig inte för coronaviruset. Till höger: Överläkaren och professorn Agnes Wold berättar hur droppsmitta fungerar.

Foto: Robin Aron/TT/Patrik C Österberg

Agnes Wold förklarar droppsmitta, Sverige hyllar vårdpersonalen, så vet du om du är frisk och fler coronavirus-nyheter från dagen – läs alla uppdateringar här.

Agnes Wold förklarar: Detta är droppsmitta

Överläkaren och professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold, har tagit stor plats i rapporteringen kring coronavirusets utbrott. Förutom att hon avfärdat myter och förklarat hur vi bör bete oss i virustider så har hon nu också, på ett enkelt sätt, förklarat hur droppsmitta fungerar. Detta är relevant eftersom coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 sprider sig genom just droppsmitta.

Här kan du läsa Agnes Wolds enkla förklaring kring hur coronaviruset smittar.

Enkelt test: Tillhör du riskgruppen för coronavirus?

Det framgår allt mer att de som verkligen riskerar att bli sjuka av coronaviruset är de som redan lider av sjukdomar och som tillhör ett visst åldersspann. Allas.se har tagit fram ett enkelt test för att se om du tillhör någon av riskgrupperna. Testet hittar du här.

Sverige hyllar vården – se filmen här

I Italien har man tagit till musik för att få tiden i karantän att gå fortare. Videor från flera olika regioner i landet där grannar spelar instrument och sjunger ihop har blivit virala. I Sverige väljer man att hylla vården med applåder varje kväll klockan 20. Läs om Kajsa som startade initiativet och uppropet "Vi applåderar vårdpersonalen" här.

Så här ska du städa hemmet i coronavirus-tider

Experten Marlene Eriksson berättade i Nyhetsmorgon på TV4 om hur du ska tänka när du städar hemmet i virustider.

Att vädra och få in frisk luft är viktigt. Marlene Eriksson går också igenom vilken ordning du ska städa hemmet i och berättar vilka ytor som bör rengöras dagligen:

  • Toalettytor
  • Köksytor
  • Handtag
  • Lampknappar
  • Bordsytor
  • Leksaker

Se expertens alla råd för att städa i virustider här.

Svenska forskare: Ny riskgrupp för coronavirus identifierad

Att vara över 70 år gammal och lida av underliggande sjukdomar har varit de första riskgrupperna som identifierats för coronaviruset. Under onsdagen den 18 mars presenterade svenska forskare en helt ny riskgrupp som tidigare inte identifierats, och gruppen består mestadels av kvinnor: Personer som lider av ätstörningar.

Läs mer om de svenska läkarnas fynd, som baseras på data från Wuhan i Kina, här.

När är man frisk från coronavirus och hur vet man det?

Hemma, sjuk och rastlös? Försök att ta det lugnt. Vid minst förkylningssymtom ska du hålla dig hemma tills du är helt frisk i minst två dagar.

Men när är man egentligen helt frisk? För att svara på det krävs att den smittade själv tar ett stort personligt ansvar för att minska smittspridningen i landet, eftersom inga prover tas för att avgöra ens tillstånd.

Läs mer om detta och se vad Folkhälsomyndigheten säger om friskförklaring efter coronaviruset här.

Så här ska du tvätta dina kläder i coronavirus-tider

Visst trodde man aldrig att man skulle behöva veta hur man ska tvätta sina kläder på grund av ett virus? Många läsare har undrat – och vi har tagit fram svaret.

Ännu vet man inte hur länge det nya coronaviruset kan överleva på ytor, däremot vet man hur länge andra coronavirus överlever utanför den mänskliga kroppen. Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkhelseinstituttet, har rekommendationer för vilken temperatur man ska tvätta i och hur man ska sortera tvätten nu.

Läs deras råd här.

Dagny Carlsson om coronaviruset

Sveriges äldsta bloggare, Dagny ”Bojan” Carlsson berättade för allas.se om hur hon, som tillhör en riskgrupp, hanterar coronavirusets framfart. Och Dagny inspirerar med sitt lugn och oroar sig inte:

– Det är inte lönt. Det är meningslöst att hålla på att oroa sig, alla blir ju inte sjuka och det som sker det sker, säger hon.

Läs hela intervjun med Dagny och se mer av hennes vardag i virusets framtågande här.

Så här hanterar du vänner och familj som inte tar coronaviruset på allvar

Vi är många som tagit hotet från coronaviruset på största allvar och som tagit till sig av myndigheters råd om bland annat social distansering och handtvätt. Detta trots att vi vet att vi inte tillhör någon riskgrupp. Men samtidigt finns det de som inte tror att det är så allvarligt trots allt och tar rekommendationerna med en klackspark.

Allt från yngre som ser sin chans att åka på billiga tågresor inom landet till äldre som tar det som ett skämt att de inte ska få gå ut finns i denna grupp människor.

Lär dig att hantera dem med fyra enkla tips från experter här!

Mer innehåll hos allas.se: