Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Digital träning som friskvård – tips på digitala träningstjänster

11 jan, 2021 
Ann-sofie lindell
En kvinna som tränar digitalt via mobilen och ändå kan få friskvården betald av företaget.
Visst låter det självklart att all träning är friskvård! Men inte när det kommer till statligt bidrag... Men du vet väl att du numera kan utnyttja ditt friskvårdsbidrag även för digital träning?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att man kan lämna in kvitto hos arbetsgivaren för att få bidrag till årskortet på gymmet eller liknande är det många anställda som utnyttjar. Men inte all träning räknas, även om ramarna blivit vidare genom åren.

Senast i raden är att digital träning fått ok. Sedan i somras är nämligen även hälsoappar för hemmaträning godkända som friskvårdsaktiviteter. Redan tidigare har bidraget omfattat appar för exempelvis stegräkning. Nu kan bidraget även användas för internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.

– Skatteverket har gjort en förnyad bedömning mot bakgrund av den utveckling som vi sett i samhället, där allt fler använder olika former av internettjänster som ger rådgivning som liknar den som man kan få på exempelvis ett gym, sa Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, då den nya regeln infördes 1 juli.

Annons

Tänk bara på att det i sista hand är upp till din arbetsgivare att avgöra vilka aktiviteter som räknas som avdragsgilla. Är du osäker så kontrollera med HR-avdelningen på din arbetsplats.

Gratis hemmagympa

Det finns ju även en hel del gratis material att ta del av via nätet och streamingtjänster. På exempelvis YouTube kan du kan bland annat hitta yogaövningar och dansträning och i SVT Play finns hemma-gympa med Sofia Åhman.

Se också: Så gör du egen vätskeersättning

Så gör du egen vätskeersättningBrand logo
Så gör du egen vätskeersättning

Friskis&Svettis bjuder numera på gratis träningspass på sin hemsida samt på föreningens instagramkonto. Så här säger föreningens träningsutvecklingschef Tina Uppfeldt:

– Det kändes helt rätt att bidra med vår expertis och tillgängliggöra träning i en väldigt ovan och tuff tid. För att nå ut på bred front har vi gjort många olika typer pass, det mesta som videos men även några audios, som exempelvis ”Yoga walk”, där du får lyssna på en ljudslinga med musik och instruktioner samtidigt som du promenerar och gör stopp för yoga- och andningsövningar.

Annons

– Vi har även pass riktade specifikt till äldre, personer med funktionsvariation och till barn/familjer.

Under detta år kommer delar av den digitala träningen att göras exklusiv föf medlemmar.

– Andra delar kommer finnas kvar publikt på webben. Vi kommer också fortsätta komma med massor av tips och inspiration till träning hemma och utomhus i våra sociala media-kanaler.

Här är ett urval av digitala tjänster:

Träning framför tv:n hemma.
Vill du träna hemma finns mycket att välja på numera.

Yogobe.se – Yoga, meditation, huvudvärksskola, mm.
mymowo.com – bland annat mediyoga, seniorträning, styrkepass och kontorsträning.
• Flera gymkedjor erbjuder onlineträning för medlemmar, bland andra Sats och Nordicwellness.
APPAR:
•Seven: Högintensiva 7-minuterspass för den tävlingsinriktade.
• H-I-I-T Timer: För dig som vill ta tiden på styrke- eller konditionspass.
• Yogastudio: Färdiga yogapass, möjlighet att sätta ihop egna program.
• Mindfulness-appen: Övningar för meditation, avslappning och sömn.

Annons