Expert: Pollen kan öka risken för corona – även hos den som inte är allergisk

Pollenallergisk kvinna snyter sig i en näsduk.
En ny studie visar att pollen kan öka risken att bli smittad av coronaviruset – även om man inte är pollenallergisk.

Pollensäsongen har just smugit igång. Och inom några veckor kommer den att vara i full blom. Detta samtidigt som coronaviruset sprids i landet. Nu visar dessutom en ny studie att pollen kan öka risken att bli smittad av corona – även om man inte är pollenallergisk.

– Om det är mycket pollen i luften så skruvar det ner kroppens skydd mot nya virus, säger Åslög Dahl, forskare vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien, till SVT Väst.

Risk för Corona kan öka av pollen

Hon förklarar att när vi får pollen på slemhinnorna reagerar inte kroppen som vanligt:

De 15 vanligaste frågorna om coronaviruset

– De signalsubstanser som triggar igång vårt immunförsvar kommer inte i gång med full kraft då, säger Åslög Dahl.

Det kan till och med vara så att slemhinnan inte känner igen virus och därför inte startar något försvar mot det alls. Det här leder till att vi blir känsligare för virus och smittorisken ökar. Forskarna tror även att de symtom man får om man smittas, blir svårare av pollen.

Studien är gjord innan coronautbrottet men Åslög Dahl menar att det finns all anledning att misstänka att de här även gäller corona.

– Det är viktigt att vara medveten om att risken för infektioner ökar vid höga pollenhalter. Och det gäller oss alla, även om allergiker är ännu känsligare.

Videon kunde inte hittas

Allergiker är känsligare mot virus

Anledningen till att allergiker är ännu känsligare är att allergiska inflammationer sänker motståndskraften mot luftvägsvirus ytterligare. Därför är det extra viktigt att ta allergiläkemedel som dämpar inflammationen.

Åslög Dahl råd är att vi ska hålla koll på pollenhalterna och om möjligt hålla oss inomhus när det är som värst. Är det höga halter ska man även undvika att anstränga sig fysiskt. Det är också viktigt att vidta de vanliga försiktighetsåtgärderna mot virussmitta – god handhygien, hålla distans till andra människor och undvika folksamlingar när det är som värst.

Här kan du följa pollenprognosen för hela landet.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Foto: TT

Doktor Mikaels supertips: Så kan du undvika virussmitta