Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experten: Här är 4 enkla övningar mot stillasittande

09 apr, 2018 
Åsa Rippe
4 enkla övningar mot stillasittande
Blir du lätt sittande i soffan med en god bok eller framför tv:n? Se till att komma upp från stolen – och få ett friskare liv! Vår sjukgymnast Åsa Rippe har satt ihop fyra övningar som du kan göra hemma med enkla redskap som hjälpmedel.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Uppresningar

Övning som motverkar stillasittande
Foto: Gugge Zelander

Sitt på stolen med händerna i knät. Res dig därefter upp till upprätt ställning. Försök hålla knäna rakt fram och ryggen rak, sätt dig därefter långsamt ner igen. Upprepa 12 x 2 gånger. Vill du göra det svårare dippar du endast rumpan lite lätt mot stolen. I den här övningen tränar du musklerna i lår och säte – viktigt med stigande ålder.

2. Utfallssteg i sidled

Sjukgymnasten Åsa Rippe visar övningen utfall i sidled
Foto: Gugge Zelander

Håll dig lite lätt i stolen, ta därefter ett stort kliv ut i sidled med knän och fötter pekande i samma riktning. Tryck ifrån med tårna och foten och återgå till startposition. Gör ett utfallssteg åt andra hållet. Håll hela tiden ryggen rak; ju större steg du tar, desto svårare blir det. Klarar du att göra övningen utan stöd blir det en ännu större utmaning. Upprepa 12 x 2 ggr på varje sida. Detta är en bra övning för ben och säte, men även för ryggmuskler. Den är också bra för balansen.

Annons

3. Sittande rodd med gummiband

Sjukgymnasten Åsa Rippe visar övningen rodd med gummiband
Foto: Gugge Zelander

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sitt på stolen, sätt gummibandet om fötterna och håll i ändarna på gummibandet. Böj och dra armbågarna bakåt med sänkta axlar, gå så långt bak du kan, och återgå därefter till utgångsläget. Göra 12 x 2 repetitioner. Detta är en bra övning för skuldrorna och bröstryggen.

4. Enbenspendling i stående

Sjukgymnasten Åsa Rippe visar övningen enbenspendling
Foto: Gugge Zelander

Stå på ett ben och håll dig i stolen. Pendla med ett ben framåt och lätt bakåt utan att kroppen följer med i rörelsen. Upprepa ca 5–6 ggr, byt därefter ben och gör likadant. Utmana dig själv genom att släppa stödet, så får du ännu bättre träning för balansen.

Åsa tipsar

✔ Gör mikropauser – gå upp och rör dig, gå omkring i lägenheten.

✔ Ta för vana att göra övningarna, eller någon av dem, ett par gånger i veckan.

✔ Kombinera gärna med en härlig promenad!

Läs också:

Ont i ryggen? Här är 4 övningar som hjälper

Experten: Så tränar du vid artros – 4 enkla övningar

Annons