Experten tipsar: Så tränar du fötterna!

Övningar för att träna fötterna
Under sommaren får våra fötter bära oss långt, och ibland barfota utan stöd av några skor. Sjukgymnasten Åsa Rippe visar övningarna som stärker dina fötter.

1. Gå på stenar

Att låta fötterna balansera på stenar blir en stärkande allsidig träning för hela foten. Välj stenar som är lagom stora och inte alltför skarpa i kanterna och passa samtidigt på att njuta av det rogivande vågskvalpet.

Den här övningen kan du göra varje dag.

Bra för: Hela fotens muskulatur.

 

Plocka kulor med fötterna

Plocka kulor.

2. Plocka kulor

Att plocka kulor med tårna kan tyckas enkelt, men låt dig inte luras. Det här är en övning som kan bli riktigt tuff, beroende på dina fötters anatomi – och kulornas storlek. Gör övningen 5–6 ggr, och håll kvar kulan med tårna i 2–3 sekunder.

Gör övningen varje dag – eller minst 2 ggr veckan.

Bra för: Muskulaturen i tår och hela fotsulan.

Träna fötterna med gummiband

Träna med gummiband.

3. Gummibandsgympa

Använd ett vanligt gummiband, hushållsgummiband går bra, eller en hårsnodd, ju mindre storlek desto tuffare blir övningen. Fäst gummibandet om dina tår, spreta därefter så mycket du kan med tårna och håll i ett par sekunder, för därefter ihop tårna igen. Upprepa övningen 10 ggr på varje fot.

Den här kan du göra 3 ggr i veckan.

Bra för: De små musklerna i framfoten, extra bra för dig som lider av hallux valgus.

Träna fötterna genom att gå på tå

Stå på tå!

4. Upp på tå!

Att gå på tå är en övning som stärker både balans och fötter. Tryck i ordentligt med tårna så att du går på hela framfoten. Behåll den här ställningen och gå 10 steg, vila och upprepa 1–2 ggr.

Tips! Har du svårt med balansen kan det vara lättare att gå på mjukare underlag, eller ta hjälp av en vän. Det viktiga är att du går på tå, med eller utan stöd.

Du kan göra övningen varje dag.

Bra för: Både främre foten och vaderna.

Läs också:

Experten: Så tränar du på stranden – 4 enkla övningar

Här är Åsa Rippes 4 enkla övningar mot stillasittande