Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Förrädiskt med ”tyst” celiaki

19 sep, 2017 
Eva Boholm
Vissa glutenintoleranta blir fruktansvärt dåliga om de får i sig gluten, andra känner inget alls. Ju tydligare kroppen reagerar när man gör fel desto lättare är det att leva "rätt". Därför är tyst celiaki en förrädisk sjukdom, menar Sofia Antonsson, leg dietist och expert på glutenfrågor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Motivationen är låg när man känner sig frisk

Egentligen finns det inget som heter tyst celiaki, konstaterar Sofia Antonsson, dietist som är expert på glutenfri kost, ibs och celiaki.

– Det är nämligen bara symtomen som kan vara ”tysta” – men själva sjukdomen är densamma hos alla glutenintoleranta. Det som skiljer olika celiakipatienter åt är hur man reagerar på intag av gluten. Vissa blir fruktansvärt dåliga, andra känner inget alls.

Tarmluddet bryts ner

Celiaki, en autoimmun, kronisk sjukdom, drabbar ungefär 2 procent av befolkningen. Kroppen reagerar på ett protein i gluten, vilket leder till att tarmluddet bryts ner och tarmen inflammeras.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Så är det hos alla med glutenintolerans, poängterar Sofia Antonsson. Oavsett om man känner sig frisk eller dålig så kan man vid en mikroskopisk undersökning se samma typ av skador på tarmen hos personer med en obehandlad celiaki.

Annons

Den enda behandlingen mot sjukdomen är att helt och hållet undvika gluten – under resten av livet. Då växer tarmluddet ut, tarmen läks och man känner sig fullt frisk. Men sjukdomen finns ändå latent i kroppen och triggas igång om man äter fel.

– Minsta smula gluten gör att allt kan rasera igen. Tarmluddet minskar och inflammationen kommer tillbaka – även hos den som inte känner av den skadliga processen.

Näringsbrist är vanligt

Tarmluddets uppgift är att suga upp näring ur vår föda. Om det har försvunnit kan vi inte tillgodogöra oss maten som vi äter. Man får dåliga järnvärden, känner sig trött och hängig. Hos barn avtar tillväxten.

– Näringsbrist kan dessutom leda till följdsjukdomar som benskörhet, blodbrist (anemi) och diabetes.  Vissa läkare menar att risken för tarmcancer dessutom kan öka.

Annons

För den som har en symtomfri celiaki, som Josefin Emteryd, är det ibland väldigt svårt att inse att man har en kronisk sjukdom – man känner ju inte av den! Det blir svårt med motivationen eftersom många upplever att det är jobbigt att följa en strikt glutenfri diet resten av livet. Det är lätt att falla för frestelser när konsekvenserna uteblir.

Visst kan det vara skönt att slippa magbesvär när man råkat få i sig gluten. Och det är skönt att inte behöva oroa sig för att bli ”glutenförgiftad” på semestern och få resan förstörd.

– Men den som slipper lida av sådana magproblem lider kanske desto mer mentalt, säger Sofia Antonsson. Samvetskvalen när man vet att man gör sin kropp illa kan vara värre än de eventuella besvär som en glutenfri diet kan innebära.

Av Eva Boholm

Läs också:

Josefin struntar i sin tysta celiaki

Vår bloggare Anneli berättar om sin tysta celiaki

Annons