Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Forskaren: ”Kärlek och balans viktigast för barn med övervikt”

06 dec, 2019
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Barn badar och leker i havet.
Barn och övervikt hör till något av det känsligaste man kan prata om. Samtidigt som fetma i tidig ålder kan bli skadligt för hälsan senare måste barn få vara älskade precis som de är. Hur gör man som vuxen om ett barn i ens omgivning väger för mycket?
– Det viktigaste för de vuxna är att jobba med barnets självkänsla – att de är trygga, älskade och bekräftade, säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Listan kan göras lång på vad som gör övervikt hos barn till ett så känsligt ämne. Borde föräldrar till ett överviktigt barn känna sig misslyckade? Vilka har rätt att säga att ett barn väger för mycket? Ska man som vuxen hjälpa barnet att gå ner i vikt? Och oavsett, hur gör man i den här situationen för att barnet ska älska och trivas med sig själv?

– Till att börja med måste vi gemensamt i samhället ändra bilden av varför barn och vuxna blir överviktiga, säger Erik Hemmingsson som är överviktsforskare vid Gymnastik-och idrottshögskolan i Stockholm.

Han menar att det finns en etablerad uppfattning om att barn med högt BMI äter för mycket onyttiga saker och får för lite motion. Men så behöver det inte vara. Kroppens förmåga att lagra fett är starkt kopplad till genetik och hos syskon som har identisk livsstil kan BMI och kroppsbyggnad skilja sig mycket åt.

– Många överviktiga barn är alltså hälsosamma, aktiva och äter någorlunda normalt, säger Erik Hemmingsson.

Byt pekpinnar mot balans och avspändhet

Men oavsett vad övervikt hos ett barn beror på, är det viktigt att som vuxen vara uppmärksam. Forskarna vet nämligen att fetma och övervikt under de första 1000 levnadsdagarna ofta leder till att man lider av det även senare i livet. Samma risk finns om man blir överviktig i tonåren.

Ångest över att inte duga som man är kan skapa kronisk stress hos barnet.

En överdriven fettlagring i kroppen kan bidra till en rad farliga sjukdomar. Till exempel hjärt-och kärlsjukdomar, höga blodfetter och diabetes typ 2. Och oberoende genetiska förutsättningar så är det inte konstigt att barn blir överviktiga idag, menar Erik Hemmingsson.

– Förr handlade man av ett kioskbiträde som plockade var godis för sig med en tång. Idag när man går på bio till exempel så kan man ju plocka godis i en stor hink, köpa stora popcornburkar och enorma pappglas med läsk, säger han och fortsätter:

Annons

– Det är en helt annan kvantitet på det som erbjuds oss konsumenter. Och med större portioner av allt blir även vi människor större. Våra kroppar har utvecklats under extrema levnadsförhållanden så om någon bara kastar kalorier till den kommer kroppen tänka att "det är för bra för att tacka nej till".

Vuxna måste vara försiktiga – och kärleksfulla

Som förälder eller närstående vuxen till ett barn med övervikt ska man aldrig uppmuntra till dieter eller bantning, menar forskaren. Dels måste barn och ungdomar få i sig rätt näring eftersom de växer, och dels kan pekpinnar och förmaningar riskera att ge barnet dåliga känslor kring sig själv.

Erik Hemmingsson som ar overviktsforskare vid Gymnastik och idrottshogskolan i Stockholm star framfor en vagg.
Erik Hemmingsson är överviktsforskare och har bland annat skrivit boken Slutbantat. Foto: Bonnier Fakta/Stefan Tell.

– Om ett barn får höra att det måste banta kan det lätt bli att barnet utforskar och utvecklar ätbeteenden som inte är bra. Det finns en risk att sådant utvecklas till någon typ av ätstörning senare där barnets kropp efter ett tag riskerar att sluta lyssna på de naturliga hungersignalerna. Men framförallt kan barnet också må dåligt och få ångest kring hur man ser ut. Barn ska må bra i själen, det är det viktigaste.

Hur ska man göra om man har ett barn som är överviktigt, tycker du?

– Dels kan vi prata om vikten att få i sig naturlig och lagad mat och mycket frukt och grönt. Men sen är det också viktigt att försöka sätta lite gränser där hemma, även om det inte innebär att sluta helt med något. Man kan säga att frågan helst inte får blir för stor.

– Till exempel kan de vuxna berätta för familjen på ett avspänt sätt, bara att "nu ska vi äta lite mindre chips och godis för det är inte så nyttigt".

Annons

Exakt vilka gränser man sätter måste dock vara individuellt för varje barn och familj.

Barn som känner sig oälskade riskerar att gå upp i vikt

De vuxna som finns runtomkring barnet kan med fördel prata med varandra, menar överviktsforskaren. Till exempel kan det vara bra att informera mormor och morfar eller (om man har förtroende för dem) föräldrar till barnets kompisar om att man infört några nya gränser.

Däremot är det viktigt att barnet alltid känner sig älskat och uppskattat precis som det är. En bra idé enligt Erik Hemmingsson kan därför vara att införa sunda vanor för hela familjen utan att överhuvud taget nämna att det har med ett barns vikt att göra.

Att tänka på om ditt barn är överviktigt:

  • Undvik att ge barnet stress och ångest förknippat med utseendet. Prata avspänt om motion och sunda matvanor, det är sådant som hör vardagen till.
  • Överväg om du ens ska tala om för barnet att livsstilsförändringar i familjen har med hens vikt att göra (däremot kan några vuxna i barnets närhet veta om det). Barn tar in allt och ska känna sig perfekta precis som de är.
  • Var själv en god förebild! Visa att rörelse är roligt och att onyttigheter är sådant man kan äta då och då, i liten mängd.
  • Delta i barnets motion. Börja med något enkelt som att promenera eller spela boll tillsammans.
  • Laga näringsrik mat med mycket frukt och grönt. Fokusera på att maten är god och bra, inte på att chips och godis är onyttigt.
  • Sätt gränser men förbjud inte snacks eller läsk helt och hållet. Det riskerar att bidra till ätstörda beteenden hos barnet senare i livet.
  • Visa ditt barn att du älskar honom eller henne. Stärk självkänslan!

Undvik detta om ditt barn är överviktigt:

  • Föreslå aldrig bantningsprogram eller dieter.
  • Prata inte med ditt barn om att hans eller hennes utseende är ett problem.
  • Se över i vilka sammanhang ditt barn riskerar att hamna i ett samtal om sin vikt, kan det hända i skolhälsan, på gympan eller läkarbesöket? Be att diskussionen aldrig tas direkt med barnet (själv eller i sällskap av dig), utan kräv att du som vuxen får informationen först.

Barn känner nämligen också av samhällets normer, som bland annat ofta säger att övervikt är något dåligt och skamligt.

–Att känna ångest över att inte duga som man är, eller att man ständigt måste försöka att bli smalare för att känna sig älskad och omhändertagen, kan skapa en lågintensiv och kronisk stress hos barnet.

– Den här typen av stress påverkar i sin tur kortisolet som är vårt primära stresshormon, vilket gör att vi får mer effektiv fettlagring, förklarar Erik Hemmingsson.

Annons

Den här kroniska stressen är alltså en känsla som barnet riskerar att gå och bära på lite hela tiden, om det hela tiden får påminnelser om vad det inte får äta eller hur mycket man måste röra på sig. Effekten kan alltså bli helt den motsatta om man kommunicerar på fel sätt med barnet.

– Det viktigaste för de vuxna blir därför är att jobba med barnets självkänsla. Att de är lugna och trygga, älskade och bekräftade. Och att de vuxna skapar en avspändhet och helhet kring mat och motion.

Sunda förebilder förebygger övervikt

Som vuxen är det bra att försöka vara en förebild, så långt vardagen tillåter. I forskningen har man nämligen visat att små barn otroligt tydligt tar efter sina föräldrars beteenden. Om de vuxna tycker att motion och rörelse är något naturligt, så kommer det här också lättare för barnen. Detsamma gäller om vuxna i barnets närhet till exempel står och ojar sig mycket över sin kropp.

– På samma vis tar barn även efter om föräldrarna lyckas ha ett naturligt och avspänt förhållningssätt till mat, med lagom mycket gränser. Man kan äta chips, glass och godis ibland men med restriktioner och fokuserar snarare på att äta bra mat till vardags, säger Erik Hemmingsson.

– Det handlar om en balans. Kraftig viktökning eller fetma hos barn är inte bra. Men fokus behöver vara på att må bra på ett övergripande plan och att ha sunda vanor, inte på att banta, fortsätter han.

Precis som att man ska försöka undvika att lägga skuld och skam på barnet, så är det bästa om inte heller föräldrarna tar på sig känslan av att ha misslyckats, tycker Erik Hemmingsson.

– Att vara förälder är en av de svåraste uppgifterna vi har som människor och min inställning är att alla gör så gott de kan, säger han.

Annons

Skolhälsan viktig – men måste vara försiktig

Många överviktiga barn får höra på besök hos sjuksyster eller läkare att de ligger över viktkurvan. Och på samma sätt som att föräldrar måste tänka sig för, kan även denna typ av samtal vara dåligt för barn.

– Barn är extremt känsliga för sådant här och kan direkt ta in och må dåligt över det. Skolhälsovården har en viktig roll att fylla för barns välmående men det kan bli extremt fel.

Att som barn till exempel vara ensam i rummet hos skolsköterskan och få ett besked om att man väger för mycket, beskriver Erik Hemmingsson som en "högrisksituation". Det kan bli ett tillfälle som bidrar till att barnet utvecklar dåliga känslor kring sig själv och sin kropp.

– Om en skolsköterska tycker att ett barn väger för mycket ska det inte märkas alls för barnet, enligt mig. Den här informationen borde man istället ge till föräldrarna på ett möte där barnet inte är med.

Fakta: Övervikt hos barn

  • "Övervikt" är definitionen då ett barn väger så mycket att det klassas som ohälsosamt. Det förekommer dock att barn har ett BMI över kurvan utan att vara ohälsosamma.
  • Övervikt anstränger kroppen och ökar risken för sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och astma.
  • Man kan få hjälp att bedöma om ens barn är överviktigt, eller hur man kan ändra vanor, hos vården. Beroende på ålder kan man vända sig till BVC, elevhälsan, vårdcentralen eller en barnläkarmottagning.
  • Nästan ett av fem barn i åldrarna 6-9 år led av övervikt eller fetma enligt en undersökning som Folkhälsomyndigheten publicerade hösten 2019.

    Källor: 1177, Folkhälsomyndigheten
Annons