Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Gikt – allt du behöver veta om symtom och behandling av arthritis urica

04 dec, 2019 
Marina Nilsson
Stortå drabbad av gikt, arthritis urica, som också kallas portvinstå.
Plötsligt en natt vaknar du med en skärande smärta i ena stortån. Gikten har slagit till. Så hur mycket har du egentligen druckit?! Bara lugn. Missuppfattningarna om vad som orsakar arthritis urica är lika många som antalet vinglas i en bag-in-box.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om man nu kan säga att sjukdomar kan vara mer eller mindre komiska, så är gikt tydligen den medicinska vetenskapens clown. I stället för röd näsa handlar det visserligen om en röd tå (eller någon annan led), men annars verkar det lika svårt att ta båda på fullt allvar.

Giktforskare Mats Dehlin, överläkare i reumatologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, kan till och med berätta att det inte är ovanligt att patienter säger att läkaren liksom fnissade lite när han eller hon berättade att proverna visade på just gikt.

– Jag har svårt att se att något annat sjukdomsbesked skulle levereras på det sättet, och tror tyvärr att det bidrar till stigmatiseringen av sjukdomen, och i förlängningen kan göra att patienten drar sig för att söka vård. Man skäms för sin sjukdom, och för att det impliceras att man dricker för mycket, säger han.

Annons

Visserligen är ”dra ner på alkoholen” ett vanligt råd till personer som har haft återkommande giktanfall, men modern forskning visar ändå att alkoholen förmodligen spelar en mindre roll, och numera tror man också att förklaringen till sjukdomen kan vara delvis genetisk.

Drabbar även kvinnor

Porträtt av giktforskare Mats Dehlin.
Giktforskare Mats Dehlin.

Men förr trodde man förstås att sprit var hela sanningen, vilket det gamla namnet ”portvinstå” antyder. Då ska man komma ihåg att stora portvinsdrickare generellt var välbeställda, äldre män med en del extrakilon och lite förhöjda blodfetter, kanske med tendens till både diabetes och hjärtproblem, och i den beskrivningen hittar man också tunga riskfaktorer.

Annons

Mat som innehåller mycket puriner:

  • Alla slags typer av kött, inklusive inälvsmat.
  • Fisk och skaldjur.
  • Köttbuljong.
  • Jäst och jästextrakt.
  • Öl och andra alkoholhaltiga drycker.
  • Bönor, ärtor, linser, spenat, sparris, blomkål och svamp.

– Det är sällan alkoholkonsumtionen som är huvudproblemet, även om den kan bidra. En liten konsumtion av alkohol, främst vin, kan många giktpatienter tillåta sig. Däremot innehåller öl höga halter av ämnet puriner, som blir urinsyra efter nedbrytning i kroppen, så det innebär större risk för gikt, och tyvärr gäller detta också alkoholfri öl, förklarar Mats.

Ska den där tån heta något, så är alltså ”pilsner-tå” förmodligen mer korrekt. Eller möjligen ”juice-tå”, för faktum är att fruktos också leder till ökad produktion av urinsyra i levern.

– Men de stora riskfaktorerna är övervikt, hjärt-kärlsjukdom, nedsatt njurfunktion, och att man äter en kost som innehåller mycket puriner, det vill säga mycket kött och skaldjur. Det är också betydligt fler män som drabbas. Kvinnor kan också få gikt, men vanligtvis först efter menopausen. Innan dess har östrogenet en skyddande effekt, förklarar vår expert.

Annons

Oavsett orsaken så missar du inte om du får gikt. Det är nämligen riktigt smärtsamt, och det har till och med förekommit att personer har ringt ambulans.

Tas inte på allvar

– De flesta söker nog vård vid sin första attack, och många patienter förses då med väl fungerande akutmedicin. Men däremot är det inte lika många som tar den förebyggande och botande behandlingen som är aktuell vid upprepade giktanfall. Jag tror att en stor orsak är att vården inte är tillräckligt informerad om behandlingsrekommendationerna, och att de faktiskt inte tar sjukdomen på nog allvar, spekulerar Mats Dehlin.

Har du haft fler än två giktanfall så rekommenderas du prata med din vårdgivare om förebyggande medicin. Så skäms inte för för att tån svullnar och gör ont. Kräv i stället att få hjälp dina besvär!

Det här händer i kroppen vid gikt

Kvinna häller upp vin i ett glas.
Nej, det behöver inte vara sommarens synder som ligger bakom gikten.

Till skillnad från de flesta andra däggdjur, så kan inte människan bryta ner ämnet puriner utan att restprodukten urinsyra bildas. Varför är lite oklart. Teorier om att urinsyra har bidragit till vår hjärnas positiva utveckling finns, men för ledernas skull är det mindre bra.

Annons

När halterna av urinsyra i kroppen når tillräckligt höga nivåer, så bildas nämligen uratkristaller, och det är dessa som gör ont vid ett giktanfall. De förhöjda nivåerna av urinsyra kan efter flera års sjukdom också visa sig som knölar på lederna, så kallat tofi. Då heter det att man har fått kronisk gikt.

Symtom gikt

Själva anfallet kommer plötsligt, ofta på natten, vanligtvis i en fot, och stortåleden är typiskt drabbad. Även handleder och armbågsleden kan angripas av kristallerna, som liknar sylvassa nålar. De vita blodkropparna skyndar till försvar och försöker äta upp kristallerna, men misslyckas och skapar i stället inflammation och svullnad. Foten kan bli riktigt rödblå och feber och frossa kan också förekomma. Anfallet och smärtan är som mest intensivt under cirka ett dygn, och klingar sedan långsamt av under en vecka eller två.

Två procent av Sveriges befolkning drabbas i dag av gikt, men eftersom vi blir allt äldre och också alltmer överviktiga, så är framtidsprognosen att denna siffra kommer att öka.

Minska risken för gikt så här

  • Är du överviktig, så försök gå ner i vikt, men inte för snabbt, eftersom det i sig kan utlösa giktattacker.
  • Motion är förebyggande, men undvik för intensiva träningsformer.
  • Drick måttliga mängder alkohol, och undvik särskilt öl.
  • Håll igen på kött och skaldjur.
  • Se över din medicinering. Vätskedrivande medicin ökar risken för gikt, så ta inte detta i onödan.
Annons