Här är bästa sovställningen – och tips för att du ska sova rätt

Kvinna ligger i en säng och ler mot kameran.
På mage, på rygg eller på någondera sida. Vilken ställning du sover i påverkar både din sömnkvalitet och din kropp. Forskning har kommit fram till vilken sovställning som är bäst – samt hur du vänjer kroppen att sova i den.

Vaknar du på morgonen med stel nacke och ont i axlarna? Eller sover du överlag dåligt? Värk och sömnproblem kan bero på många olika faktorer, men en bov kan vara din sovställning.

Ställningen vi sover i påverkar nämligen såväl sömnkvaliteten som vår kropp. Enligt flera studier är den bästa sovställningen att sova på rygg, trots att endast åtta procent av befolkningen uppskattas göra det.

5 vanliga orsaker till att du svettas om natten

Det som gör ställningen så bra är att den låter huvud, nacke och ryggrad ligga i en neutral ställning, något som kan vara särskilt fördelaktigt för personer om lider av värk. Dessutom minskar risken för halsbränna eftersom huvudet är högre upp än bröstkorgen.

Se också: 5 tips för dig som har svårt att sova

5 tips för dig som har svår för att sova
3:01

Efter reklamen: 5 tips för dig som har svår för att sova

(3:01)

Slå på ljud

Så lär du dig att sova på rygg

Om du, precis som många andra, sover på mage eller på sidan, men tror att du skulle ha nytta av att sova på rygg så går det faktiskt att lära sig att sova i en annan ställning. Enligt Shelby Harris, sömnmedicinsexpert och professor vid Albert Einstein College of Medicine, som Popular Science pratat med, finns det några knep att prova för att lyckas byta sovställning.

För att lära dig sova på rygg rekommenderar Shelby Harris att du placerar kuddar på båda sidor om kroppen och en under dina knän för att förhindra dig från att rulla runt. Ifall knepet inte fungerar kan du prova att sy fast en tennisboll i pyjamasen på den sida du oftast lägger dig på. När du vänder dig i sömnen kommer det kännas obekvämt och få dig att vända dig på rygg igen.

Sover du inte på rygg, men sover gott och har ingen värk? Då behöver du inte byta ställning. Trots att forskning utsett sovställningen till den bästa så är den inte till för alla. Att sova på rygg kan nämligen bland annat förvärra snarkningar och sömnapné.

Foto: Unsplash

Läs också: Svårt att somna om? Här 5 tips som hjälper