Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Har du migrän eller huvudvärk? 6 frågor som kan ge dig svaret

03 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Kvinna, som ligger i sängen, håller ena armen för ögonen.
Både migrän och ”vanlig” huvudvärk är inget man skojar med . Men vad skiljer dessa åt? Vi listar sex frågor som kan hjälpa dig avgöra om du lider av migrän.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla som lider av migrän vet exakt vilken hemsk pina som en attack innebär. Den pulserande smärtan går inte att ta miste på. Många får dessutom föraningar en bra stund innan ett anfall är på väg.

Men vad är migrän och och hur skiljer den sig från huvudvärk?

Se också: 8 sjukdomar som gör dig trött

8 sjukdomar som gör dig tröttBrand logo
8 sjukdomar som gör dig trött

Detta är migrän

Till skillnad från huvudvärk är migrän en egen diagnos och en neurologisk sjukdom.

Många som lider av migrän får i genomsnitt ett anfall per månad.

Orsaken till migrän är inte helt utredd, men det är till viss del en ärftlig sjukdom.

Annons

Den kraftiga, pulserande huvudvärken är ofta det mest påtagliga vid migrän. Man kan även ha andra symtom som illamående och känslighet för ljus, ljud och lukter.

Att röra på sig är ofta en omöjlighet. Helst vill man bara ligga still i ett mörkt rum. Gärna med något kallt över huvudet.

Ofta upplevs domningar i ena sidan av kroppen men kan också förekomma i armar och ben. Huvudvärken känns många gånger i ena sidan av huvudet, men smärtan kan också vara dubbelsidig.

Efter attacken, som kan pågå i fyra till 72 timmar, är det vanligt att man känner sig totalt utmattad och kraftlös.

Kvinna som plötsligt drabbats av smärta i huvudet.

Migrän kan komma plötsligt eller föregås av olika försymtom som till exempel allmän olustkänsla, humörsvängningar eller magbesvär. Att bli plötsligt klartänkt och alert kan – märkligt nog – också vara ett varningstecken.

Annons

Migrän med aura

Vissa får så kallad migrän med aura. I korthet innebär detta att man upplever något kroppsligt eller ser något fenomen, ofta innan huvudvärken kommer. Vanligt är att se någon form av flimmer eller att man får dubbelseende. Stickningar i ena handen, armen eller vid munnen är inte ovanligt. Talsvårigheter kan också inträffa.

Vissa ser endast en aura, men får ingen huvudvärk. Detta kallas för ögonmigrän och är vanligare bland äldre.

Spänningshuvudvärk eller migrän?

Rätt diagnos är nödvändig för att kunna bli rätt behandlad. Därför är det viktigt att söka vård om du misstänker att du lider av migrän. Sjukdomen kan nämligen vara svår att skilja från spänningshuvudvärk. Ibland kan en person också ha båda besvären.

Spänningshuvudvärk kan kännas som ett åtstramande band över pannan eller båda sidor av huvudet. Värken kan också sitta i nacken, i käkarna och tinningarna. Den utlöses ofta av oro, stress eller sömnbrist.

Annons

Man kan lida av såväl kronisk migrän som kronisk spänningshuvudvärk. Det innebär att du har huvudvärk eller en migränattack i mer än femton dagar i månaden i en period som sträcker sig längre än ett halvår.

Så när lider du av migrän och inte av spänningshuvudvärk?

Sex frågor som kan avgöra om du har migrän

1. Känns smärtan i ena sidan av huvudet?

Detta är ett klassiskt migrän-symtom. Om din huvudvärk mer känns som ett band över huvudet är det troligtvis en spänningshuvudvärk.

2. Upplever du en huggande/pulserande/skärande huvudvärk?

Migrän börjar ofta i mindre styrka och tilltar sedan successivt för att bli mycket kraftig. Enligt många drabbade kännetecknas den av en pulserande, nästan glödande smärta.

3. Kan du identifiera triggers som utlöser huvudvärken? Anteckna!

Migrän kan utlösas av lukt, ljus, hormonella förändringar eller andra specifika utlösare. Kanske anar du ett mönster och kan du undvika dessa triggers? En bra idé är att anteckna i en huvudvärksdagbok. Du skriver ner när ett anfall kommer och dina tankar om vad som kan ha utlöst det. Kanske även vilken medicin du tar. Vid kontakt med vården kan detta underlag vara ovärderligt för läkaren.

Annons

4. Upplever du andra symtom förutom huvudvärk?

Migränhuvudvärk åtföljs vanligtvis av andra symtom som illamående och ljuskänslighet.

5. Lider nära familjemedlemmar migrän?

Risken för att ett barn skall utveckla migrän är cirka 70 procent om båda föräldrarna har migrän. Om en förälder lider av migrän så ligger siffran på 45 procent.

6. Är du kvinna?

Statistiskt sett är kvinnor mycket mer benägna att drabbas av migrän. Cirka två tredjedelar av alla drabbade i Sverige är kvinnor.

Då kan du få diagnosen migrän

För att du ska få diagnosen migrän krävs det att du har haft fem migränanfall med symtom som är typiska för migrän. Detta gäller om det handlar om migrän utan aura. Två migränanfall räcker om du lider av migrän med aura.

Så behandlas migrän

Migrän är en individuell sjukdom och olika personer kan behöva olika behandlingar.

Receptfria värktabletter kan hjälpa i ett tidigt skede vid lindrig migrän.

Betablockerare, epilepsimedicin och botoxinjektioner kan ges i förebyggande syfte.

Alternativa behandlingsformer är till exempel akupunktur, massage, sjukgymnastik, avslappning och migränyoga.

Källa: internetmedicin.se, hjarnfonden.se, 1177.se, rehaler.com, huvudvarksforbundet.se

Annons