Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Hjärtinfarkterna ökar på julafton

18 dec, 2018 
Henrik Högström
Varken påsk eller midsommar ger samma utslag i statistiken över hjärtinfarkt. Det är på julafton de ökar med närmare 40 procent. Det visar en stor svensk studie. Orsakerna kan vara flera.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julen är en tid då vi är många som stressar för att hinna med allt från klappinköp till matlagning. Vi kanske ska ta oss långt för att fira med nära och kära och vill att alla ska vara nöjda och glada. Det kan så klart bli en anspänning.

Oavsett vad som ligger bakom så är det julafton också en tid då hjärtinfarkterna ökar med närmare 40 procent. Det visar en stor svensk studie som inkluderar samtliga 283 000 rapporterade fall av hjärtinfarkt under en 16-årsperiod, skriver Hjärt- och lungfonden.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som kan handla om till exempel konflikter eller ensamhet. Att mat och dryck intas i större mängder än annars kan också spela in, säger David Erlinge, professor i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus om resultatet.

Störst risk på jul och midsommar

En genomsnittlig dag sker det 50 hjärtinfarkter i Sverige. På julafton är det genomsnittliga antalet 70 stycken. Risken är förhöjd även under juldag, annandag och nyår men julafton sticker ut.

Annons

– Att det var en sådan markant ökning förvånade oss faktiskt. Vi trodde kanske att det skulle vara lite diffusare över hela helgen, men det är verkligen julafton, säger David Erlinge till TT skriver Aftonbladet.

Studien, som publicerats i British Medical Journal, bygger alltså på hjärtinfarkter som rapporterats mellan 1998 till 2003 i det så kallade swedeheart-registret. Forskarna har använt statistiska metoder för att undersöka om det finns några upp- och nedgångar i samband med storhelger som julafton och midsommar genom att jämföra med kontrollperioder.

Forskarna har även undersökt eventuella samband med stora sportevenemang (Fotbolls-VM och EM samt sommar och vinter-OS). En av slutsatserna är alltså att hjärtinfarkterna ökar allra mest på julafton. I snitt med 37 procent jämfört med kontrollperioderna. Även midsommarafton visade sig innebära en högre risk för hjärtinfarkt. Påsk och idrott innebar dock ingen ökad risk, enligt studien.

Annons

Äldre och skörare personer löper störst risk att drabbas av en infarkt. Och nu vill forskarna fördjupa studien med att intervjua de som drabbats av hjärtinfarkt på julafton för att få en tydligare bild av vad som ligger bakom.

Störst ökning på måndagar

Sedan tidigare är det klart att det finns tidpunkter då hjärtinfarkter är vanligare än annars. Måndagar sticker ut som den veckodag där flest drabbas konstaterade forskare i Uppsala 2017.

– Ett intressant delfynd var att i gruppen infarktpatienter som fortfarande jobbar var ökningen störst i antal hjärtinfarkter på just måndagar jämfört med sju andra grupper. Kanske kan detta och andra fynd komma att ha betydelse för den framtida folkhälsan, säger John Wallert, doktorand och psykolog vid U-CARE vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Källa: Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction. British Medical Journal

Av Henrik Högström

Annons