Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experten: Visst kan du skriva en egen remiss

01 dec, 2021 
Christina Ledin
Ann-Sofie Lindell
En hand skriver med penna på papper, kanske en egen remiss?
Visst kan du skriva egen remiss.
Hur funkar det om man vill skriva remiss på egen hand? Eller egen vårdbegäran som det heter. Och vad är chansen att få en tid på detta sätt? Jämfört med att gå via vårdcentralen? Här förklarar experten hur du ska göra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du tröttnat på att vänta på svar från din mottagning, eller känner du att ingen tar ditt ärende på allvar? Kanske vill du ta saken i egna händer och själv kontakta en specialistmottagning?

Det kan du, berättar allmänläkare Christina Ledin.

– Visst kan du själv skicka en remiss till en mottagning på sjukhus eller i öppen vård. En sådan egenremiss, eller egen vårdbegäran som det också kallas, bedöms som andra remisser.

Vem hanterar min remiss?

– När en remiss från en annan mottagning, klinik eller patient kommer till en mottagning går en eller flera läkare igenom den. Läkaren gör en bedömning om den patient som remissen gäller kan få hjälp på hans eller hennes mottagning.

– Om det är så görs en prioritering, det vill säga läkaren ser till att de som har mest allvarliga symtom får hjälp först.

Annons

Det innebär att remissen alltså inte är en ”kölapp”, påpekar Christina Ledin.

– Ibland kan det vara så att fler uppgifter behövs för att göra bedömningen och då hör läkaren av sig och ber om komplettering.

Allmänläkare Christina Ledin förklarar hur egenremiss fungerar.
Allmänläkare Christina Ledin förklarar hur egenremiss fungerar.

Får jag komma till den klinik dit jag vänt mig?

– Någon gång kan remissvaret innehålla råd till den som skrivit remissen hur han eller hon ska hantera patienten för att det ska bli så bra som möjligt. Bedömningen är då att resurserna på en specialistmottagning inte behövs, utan att patienten kan få hjälp på vårdcentralen.

Annons

Fungerar det på samma sätt i hela landet?

– Olika regioner har olika regler kring egenremiss. Ibland vill man att den som skriver egenremissen använder ett speciellt formulär. Ring till den mottagning du vill bli undersökt på. Berätta om dina besvär och fråga om reglerna kring egenremiss eller sök på 1177.se och se vilka regler som gäller där du bor.

Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina händerBrand logo
Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina händer

Vad ska jag tänka på när jag skriver remissen?

– Vissa uppgifter är alltid viktiga att få med, exempelvis tidigare sjukdomar och eventuell medicinering. Beskriv dina besvär så noga du kan och berätta när det hela börjat. Svara exempelvis på dessa frågor:

Hur påverkar smärtan dig?

Har du svårt att klara vardagen eller sova på grund av smärtorna?

Vad tror du själv att det hela beror på?

Har du själv försökt göra något för att besvären ska lindras och hur har det fungerat i så fall?

– Lycka till!

Annons