Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Implantat ger nytt hopp för artros i knän

14 okt, 2017
author
Ny metod mot artrossmärtor
En ny svensk revolutionerande metod med 3D-teknik kan hjälpa tusentals personer med artrossmärtor i knäna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tack vare den nya tekniken kan hundratals svenskar slippa byta ut hela knäleden mot en artificiell. Något som kräver omfattande operationer där man opererar in proteser som måste bytas ut efter 10–15 år.

Stockholmsföretaget Episurf medical har utvecklat en skonsammare metod där det skadade brosket ersätts med ett litet tunt implantat. Ungefär som att laga en tand. Man borrar och fyller igen de skadade delarna.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Metoden har många fördelar. Implantatet Episealer specialdesignas efter patientens skada och behov. Operationen är enkel och kan göras i ett tidigt skede, innan patienten har svåra problem. Konvalescenstiden är kort, praktiskt taget kan man börja gå försiktigt ganska omgående. Hittills har vi gjort 200 operationer och de allra flesta har gett utmärkta resultat, säger Leif Ryd, ortopedkirurg och medicinsk rådgivare på Episurf medical.

Många års forskning

Det var Leif Ryd som kom med idén till ett knäimplantat vid artros. I stället för att som brukligt vänta till artrospatienten har så mycket värk att man måste byta hela knäleden mot en artificiell, var hans tanke att man på ett mycket tidigare stadium borde kunna göra ett litet implantat. Efter många års idog forskning hittade forskarna rätt material och teknik.

– Implantatet designas utifrån patientens magnetkamerabilder och anpassas exakt efter patientens anatomi, storlek och djup av skada.

Den nya 3D-tekniken är framtagen som en behandling av broskskador hos unga patienter.

– När yngre personer drabbas ligger ofta ett trauma bakom. Det kan vara att man stukar knät kraftigt i samband med sport. En liten del av det tjocka brosket slits då loss och ger ett hål i ytan. Man får kraftig ihållande värk vid belastning och även vid vila, och störd sömn, säger Leif Ryd.

Annons

Viktigt att operera i tid

Andra gånger är det slitage och monotona rörelser som orsakar sjukdomen. Bönder och skogsarbetare är överrepresenterade när det gäller artros. Det kan vara att man hoppar ner från traktorn och vinglar till. Gör man det många tusen gånger kan det leda till en långsam nedbrytningsprocess.

Implantatet tar hand om skadan innan det har gått för långt och man kan förhoppningsvis undvika de större knäoperationerna.

– Knät är komplicerat med en mängd ledband. Därför är det lättare att det vänjer sig vid ett skräddarsytt implantat än en knäprotes som bara finns i några få modeller, säger Leif Ryd.

Den nya metoden innebär en rad fördelar för såväl patienten som vården. Konvalescenstiden och därmed sjukskrivningstiden är kortare.

– Muskler läker långsamt och en enkel operation underlättar läkningsprocessen. Redan efter operation kan patienten känna att smärtan är borta och kan praktiskt taget börja gå försiktigt ganska omgående.

Patienten kan gå hem samma dag

Varje år får omkring 10 000 personer i Sverige en knäprotes inopererad. Operationen är omfattande, konvalescenstiden är lång och efter 10–15 år måste protesen bytas ut. Därför får stora patientgrupper ingen operation trots broskskador som ger smärtor och besvär.

I dag stannar en protesopererad person på sjukhuset i 4–5 dagar och är återställd efter 3–6 månader. Med den nya Episurf-metoden kan patienten gå hem samma dag som operationen utförs och vara återställd efter 4–6 veckor.

Av Margaretha Eldh


Läs också:

Elisabeth slapp smärtan från artros med knäimplantat

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

Det här är artros

Annons