Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Kan medeltida sömnvanor bota vår sömnlöshet?

14 feb, 2022 
Louise Werner
sovande riddare
Sover du som en riddare och vaknar mitt i natten? Inget att oroa sig över, säger flera forskare.
Många vuxna sover dåligt om nätterna. Vi har fått lära oss att man bör sova minst 6 - 8 timmar i ett sträck. När det inte lyckas skapas stress inför morgondagen. Men det finns hjälp. Sov som på medeltiden!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För att uppnå den bästa vilan borde vi kanske sova som i det förindustriella samhället – då sömnen var tvådelad. Fram till 1600-talet hade befolkningen nämligen en ”första” och en ”andra” sömn.

Professor Roger Ekirch vid universitetet Virginia Tech i USA lyfter i en artikel publicerad i The Atlantic fram ett bortglömt fenomen – nattsömnen uppdelad i två sjok. Enligt flera historiska källor som Ekirch har hittat, sov man på ett helt annat sätt under medeltiden. Innan den industriella revolutionens framfart på 1700-talet sov man i två omgångar.

– Ofta lade man sig vid 21-tiden och sov fram till midnatt, vaknade och gjorde annat i någon timme eller så, för att sedan lägga sig och sova ett andra sjok lika långt som det första, säger Ekirch till Svenska Yle.

Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Se också: Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Fenomenet kallas för ”first and second sleep”. Det ansågs alltså helt naturligt att man först sov några timmar och sedan vaknade, gick upp och gjorde något annat, för att sedan lägga sig igen och sova några timmar.

Annons

Nattliga studier, sex och besök av grannar

I medicinsk litteratur från 1400-talet såg Ekirch att man rekommenderade både studier och sex efter det första sjoket av sömn eftersom båda tjänade på det i kvalitet. Tidpunkten var likaså bra för böner och drömanalyser (vilket man värdesatte och lade ner avsevärd tid på förr, enligt Ekirch) och t.o.m. för ett besök av grannen, som ju likaså ofta var uppe.

- Att vara vaken på natten var fullkomligt normalt.

sovande kvinna
Många vuxna sover dåligt och vaknar på natten.

I dagens samhälle lever vi i stället efter mottot att man bör sova sin sömn i ett enda sammanhängande sjok för att orka prestera maximalt på jobbet dagen efter.

Annons

Industrialismens klockor

Det var under industrialismen som medvetenheten kring tider kom. Genom idén om att man skulle vara effektiv och produktiv, började också synen på sömnen förändras. När den elektriska belysningen introducerades på 1800-talet, gjorde det att människor kunde arbeta längre och även att det artificiella ljuset påverkade vår dygnsrytm rent hormonellt.

Under det sena 1600-talet hade sovandet i två faser börjat försvinna på grund av just ökad belysning, samt en utveckling av nattlivet med fokus på att vara uppe längre. Under 1920-talet hade idén om en första och andra sömn helt försvunnit. Ungefär samtidigt började en mängd sömnstörningar uppkomma i samhället.

Kan du inte somna om? Inget att stressa över

Roger Ekirch hoppas att hans forskning ska kunna hjälpa människor som lider av att de vaknar nattetid och har svårt att somna om. Det finns dock inga vetenskapliga bevis som säger att det skulle vara bättre att sova i två faser.

Annons

- Däremot kan vetskapen om att det var naturligt att sova så förr i tiden, göra att det känns som en lättnad för många människor som själva sover dåligt.

- Då kan man tänka att det är normalt, så har folk gjort i alla tider, det gäller bara att sysselsätta sig med något en stund och sedan ta en ”andra sömn”.

Ingen panik

Torbjörn Åkerstedt är professor och en av Sveriges främsta och mest erfarna sömnforskare. Han menar att man inte ska få panik när man vaknar mitt i natten utan ta det med en klackspark.

- Tänk på att ingen kommer märka det i morgon, för så är det. Gå upp, gör något annat ett tag. Och älta naturligtvis inte en massa problem, säger Torbjörn i Loungepodden.

Fortfarande ägnar många mycket tid åt att försöka utröna varför de sover så dåligt. Torbjörn Åkerstedt berättar att de tre vanligaste sömnstörningarna är att det tar lång tid att somna, att man vaknar i förtid och vaknar ofta under natten.

Då ska du söka vård för din sömnlöshet

Det är vanligt med sömnsvårigheter, men i vissa lägen bör du söka professionell hjälp:

Om du vaknar minst tre gånger per natt under en längre tid.

Om du ofta vaknar för tidigt på morgnarna.

Om du vaknar tidigt med ångestkänslor och känner dig deppig.

Om du ofta är mycket trött under dagarna.

Om du har problem med snarkning och någon i din omgivning noterat andningsuppehåll.

Källa: Vårdguiden 1177

Annons