Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Låg dos antidepressiva hjälper mot IBS och fibromyalgi

10 mar, 2016 
Sofia Gerholm
Fibromyalgi och IBS
IBS, känslig tarm, och fibromyalgi är gåtfulla sjukdomar som försämrar livskvaliteten. I dag vet man att oväntat många lider av båda sjukdomarna samtidigt. Antidepressiva i låg dos har visat sig hjälpa vid båda tillstånden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nästan hälften av dem som har diagnos­en fibromyalgi har också IBS, och  32 procent av IBS-patienter har också fibromyalgi. Men hur kommer det sig att så många har både IBS och fibromyalgi?

– Det finns vissa likheter. Det gemensamma är att man är känslig på ett sätt som man normalt inte ska vara. IBS innebär en ökad känslighet i tarmen, när tarmen gör sitt vanliga jobb, får man symtom. Vid fibromyalgi har man en ökad känslighet i muskler och muskelfästen, säger Perolof Lindfors, överläkare i gastroenterologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Han har tidigare arbetat på Aleris Specialistvård på Sabbatsbergs sjukhus, där man framgångsrikt behandlat IBS-patienter.

Effektiv kombinationsbehandling

Symtomen i tarmen kan ibland ha sitt ursprung i en vanlig matförgiftning, vinter­kräksjuka eller turistdiarré, berättar Perolof Lindfors. Virus eller bakterier startar en reaktion i tarmens immunförsvar. Har man en fallenhet för IBS kan infektionen/inflammationen trigga i gång en ökad känslighet som stannar kvar.

Annons

– Tyvärr kan vi dag varken bota IBS eller fibromyalgi, säger Perolof Lindfors. Vi strävar efter att minska symtomen. När det gäller IBS får patienterna gå igenom sin kost, och pröva läkemedel. Vi använder så att säga olika verktyg i lådan, beroende på om främs­ta symtomen är smärta, diarré, förstoppning.

Det kommer snart nya preparat, riktade mot olika symtom, till exempel ett som ska hindra förstoppning från att uppstå.

– Vi använder också en del antidepressiva medel i lågdos på IBS-patienter, säger Perolof Lindfors. Och den typen av medel kan även hjälpa fibromyalgipatienter.

För dem som lider av både IBS och fibromyalgi kan den medicineringen ge bra resultat – i synnerhet om den kombineras med KBT-behandling hos psykolog.

Brjánn Ljótsson, forskare på Karolinska Institutet,  har skrivit en doktorsavhandling  om kognitiv beteendeterapi, KBT, för IBS-patienter. Han har använt sin speciella variant av KBT även för patienter med enbart fibromyalgi, och de blev betydligt bättre.

Annons

– Det tyder på att det troligen finns gemensamma mekanismer. Om du är upptagen av smärtor från magen, är steget inte långt till att du också blir upptagen av smärtor från andra delar av kroppen, och tvärtom. Sjukdomarna kan så att säga växa fram tillsammans.

IBS-patienter och fibromyalgiker är ofta väldigt upptagna av sina symtom. De skapar en känslighet för symtom genom att hela tid­en reagera på symtom. Det blir väldigt få dagar där de kan göra saker. Det skapar en sänkt livskvalitet, en ond cirkel.

– Under KBT-behandlingen går vi igenom vad patienten undviker. Vi övar på att inte låta smärtan styra. Om man tränar på att vara mind­re uppmärksam på smärtan glider den undan ur medvetandet och man får mindre ont.

Behandlingspreparat vid IBS

Constella kan ges till dem som har mest besvär av förstoppning.

Resolor är en motorikstimulerande medicin mot kronisk förstoppning.

Mot diarréproblemen finns ingen designad medicin för just IBS, man får använda gamla beprövade medel som
imodium och mediciner som binder fria gallsalter, questran eller lestid. De kan fungera riktigt bra.

Av Susanna Haufmann

Läs också:

Sandra lider av IBS: Med rätt mat blev min mage lugn igen

Annons