Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Leila Söderholm: Sträck och rotera för ökad rörlighet

05 nov, 2021 
Monika Israelsson
Leila Söderholm
Leila Söderholm visar bra nackövningar
Pausgympan som gör gott! Här får du några av hälsoinspiratören Leila Söderholms bästa övningar för stela nackar, axlar och ryggar. Hon ger även goda råd för hemmakontoret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Värker det i axlar, nacke eller bröstrygg? Du är inte ensam. Hemmaarbetet börjar ta ut sin rätt efter nästan ett år vid köksbordet. Men det finns knep som hjälper. – Nyckeln är variation, säger hälsoinspiratören Leila Söderholm.

Se också: 3 enkla övningar för din nacke

Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din nackeBrand logo
Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din nacke

Sträck och rotera

Sträck ut nacken

Syfte: Lindra spänningar och smärta i axlar, nacke och huvud.

Annons

Hur: Greppa med vänster hand om stolsitsen, luta dig åt höger och håll axeln sänkt. Placera höger hand mot tinningen, sträva efter att lyfta tinningen lätt mot taket. Andas tio djupa andetag och håll kvar utan att pressa eller forcera. Släpp försiktigt och byt sida.

Antal: Tio andetag per sida.

Böj och rotera

Böj och rotera övning
Kombination av bakåt-böjning och axelrotation.

Syfte: Ökar rörligheten och ger cirkulation i nacke och axlar.

Hur: Sträck armarna ut åt sidorna som om någon drar i dem. Håll handflatorna uppåt och rotera tummarna bakåt maximalt, låt nacken följa med och slappna av i käkarna. Rotera sedan tummarna framåt och låt huvudet följa med framåt.

Annons

Antal: Upprepa tio gånger.

Stretch mot bänk

Leila stretchar mot en bänk
En skön lindring för trötta axlar som är spända.

Syfte: Sträcker ut framsida axel men också muskler som fäster i bröstkorgen.

Hur: Placera händerna (med fingertopparna vända mot kroppen) på en stadig köksbänk. Låt rumpan och kroppen komma nära bänken. Sänk kroppen tills det drar ordentligt på axelns framsida. Slappna av och försök att komma djupare för varje böjning.

Antal: Häng kvar och räkna sakta till tio, upprepa böjningarna i tre omgångar.

Leila sträcker ut
Varker det i axlar, nacke eller brostrygg? Du ar inte ensam. Hemmaarbetet borjar ta ut sin ratt efter nastan ett ar vid koksbordet. Men det finns knep som hjalper. – Nyckeln ar variation, sager halsoinspiratoren Leila Soderholm.

Om vissa punkter känns smärtsamma eller störande kan det handla om muskelknutor.

– Muskelknutor uppstår när vissa muskler får jobba för hårt så de till slut tappar för-mågan att slappna av. Massera de ömma punkterna med en tennisboll. Stå mot en vägg och massera över det ömma området tio gånger. Vill bollen glida i väg så lägg den i en lång strumpa. Sitter smärtan i bröstet så tryck bollen och rulla över området med handen”, säger Leila Söderholm.

Annons

Sänk axlarna

Sänk axlarna

Syfte: Sänka axlarna och få musklerna som höjer och sänker dem att slappna av.

Hur: Dra upp axlarna under öronen och andas in, slappna av ordentligt och andas ut. Låt tungan bli tung och käkarna slappna av. För varje utandning så känns axlarna tyngre och mer avslappnade.

Antal: Upprepa tio djupa andetag.

Tips för arbetsplatsen

BORDET: Ska ha lagom höjd. Om ryggen är rak och skuldrorna avslappnade ska bordet vara i armbågshöjd.

STOLEN: Om du måste använda en vanlig köksstol kan lösningen var att höja sitsen med stadiga kuddar och också lägga en kudde för stöd till svanken. Viktigt är att fötterna har bra stöd i golvet.

BELYSNINGEN: Är också viktig. Sitt gärna vid ett fönster (men låt helst ljuset komma in från sidan) och ställ gärna in en extra lampa bredvid datorn.

Annons

Nackrotation – Den bästa övningen för axlarna och stela nackar.

Leila visa nackövning

Syfte: Träning, rörlighet och cirkulation för axlar och nacke.

Hur: Placera armarna i axelhöjd så raka som möjligt. Tummen upp på höger sida och tummen ned på vänster. Titta på tummen upp genom att vrida huvudet, hakan ska hamna ovanför axeln. Byt tummen upp till vänster och tummen ner till höger, låt huvudet följa med och titta på tummen upp.

Antal: Upprepa tio gånger.

Annons