Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny forskning: För mycket fritid gör oss olyckliga – då går gränsen

16 sep, 2021 
Linn Seipel
En serie studier visar på att ledighet gör oss gott, men bara upp till en viss nivå. Så länge menar forskarna är en optimal tid att vara ledig på – och då tenderar det att få oss må sämre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett gäng amerikanska forskare har i två enkätstudier undersökt över 35 000 amerikaner med jobb eller på annat sätt varit sysselsatta.

Se också: 7 jobb med hög lön som inte kräver högskoleutbildning

7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildningBrand logo
7 jobb med bra lön – som inte kräver högskoleutbildning

Målet var att undersöka korrelationen mellan ledighet och lycka för att se – är vi gladare desto mer fritid vi har?

Resultatet tyder på att så inte är fallet. Det här visar studien.

För lite fritid skapar stress – för mycket gör oss olyckliga

Definitionen av ledig tid i studien handlar alltså om tid då man kan ägna sig helt åt valfria aktiviteter, och generellt så ökade välbefinnandet hos människor ju mer fritid de hade till sitt befogande. Men bara till en viss platå.

Annons

Om den helt lediga tiden översteg fem timmar om dagen rapporterade amerikanerna att de blir mindre nöjda. Den optimala nivån ledighet låg hos de som hade runt tre och en halv timme om dagen att göra vad de ville på.

En av författarna bakom studien, utförd av universitet i Pennsylvania, Dr Marissa Sharif, kommenterade resultatet så här i i Journal of Personality and Social Psychology.

– Bäst är det med en måttlig mängd fritid. Vi fann att ha för mycket tid var förknippat med lägre välbefinnande på grund av bristande känsla av produktivitet och syfte.

Spelar det någon roll vad man gör sin lediga tid?

Ja, menar forskarna. När man har mycket ledig tid så mådde de undersökta bättre av att få göra produktiva saker som att träna eller fixa hemma, framför att allt för länge slappa framför tv:n eller spela dator. Vi mår helt enkelt bättre när vi ägnar åt oss aktiviteter som känns värdefulla.

Annons

– Våra resultat tyder på är det viktigt för människor som plötsligt får väldigt mycket tid över, exempelvis när de gått i pension eller blivit arbetslösa, att dessa individer skulle gynnas av att spendera sin nyfunna tid med syfte, förklarar Dr Marissa Sharif, i studien.

Studierna ger såvida statistiskt belägg för att vi människor mår bra av en sund balans mellan arbete, värdefulla sysslor och egen tid samt att få slappa ibland. Hur mycket man behöver av varje del kan sen så klart skilja sig mellan individer och också för samma individ genom olika perioder i livet.

Annons