Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny studie visar: Bukfett kan läka allvarliga skador

16 jul, 2020 
mikaela alex
Det "farliga" bukfettet har visat sig kunna ha väldigt positiva effekter för personer med nervskador, visar ny forskning. Forskarna beskriver det som "en nyckel för att rädda patienters framtida rörelseförmåga".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bukfett har fått väldigt dåligt rykte, och den som vill leva ett långt och friskt liv får ofta höra att den bör hålla koll på bukomfånget. Men nu visar ny svensk forskning att fettet inte enbart är dåligt – det kan till och med bli en räddning för personer som fått allvarliga skador.

Det är forskare från Umeå Universitet som lyckats bevisa att stamceller från bukfett och underhudsfett kan påskynda läkningen i kroppen efter en nervskada. Genom att helt enkelt spruta in cellerna i den skadade muskeln skulle man kunna stimulera kroppen att underhålla muskelns funktioner till skadan läkt, enligt studien.

Nervskador är vanliga efter olyckor, och även om vi i dagsläget kan reparera skadade nerver med kirurgiska metoder, så måste nerven själv växa tillbaka från skadan till muskeln. En nerv växer i genomsnitt en millimeter per dygn, vilket innebär att det kan ta lång tid för nerven att återfå kontakt med muskeln – ibland flera år.

Annons

Se också: Vad är antikroppar?

Videon kunde inte hittas

Skyddar från muskelatrofi

En muskel som tappat kontakten med nerverna kallas för en denerverad muskel, och går inte att använda. Man kan då drabbas av muskelatrofi – att muskeln förtvinar och cellerna i den dör. Det är inte ovanligt att när nerven väl vuxit ihop med muskeln igen är muskeln i så dåligt skick att den ändå inte kan användas, och rörlighetsproblemen kan bli permanenta.

– Att hejda muskeln från att förtvina när den saknar kontakt med nerven är något av en nyckel för att rädda patientens framtida rörelseförmåga, säger Roine El-Habta, doktorand vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi och studiens huvudförfattare, på universitetets hemsida.

Bukfett ökade celldelningen

Det han ville undersöka i studien var om man med hjälp av stamceller från bukfett kan skydda musklerna från de skadliga vävnadsförändringarna. Resultatet visar att så också var fallet – stamcellerna producerade tillväxtämnen som effektivt både skyddade mot celldöd i muskeln, och dessutom ökade celldelningen.

– Det här kan vara en öppning mot en möjlig framtida behandling för personer som drabbas av nervskador som annars leder till muskelförtvining och försämrad rörlighet, säger Roine El-Habta.

Mer forskning behövs dock fortfarande innan man kan börja använda metoden på skadade människor.

Källa: Umeå Universitet Foto: TT

Annons