Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Nyttiga frön: Här är 6 sorter som kan göra under för hälsan

14 apr, 2020 
Celia Stahl
Ett urval av fröer på skedar.
Små, men fulla av nyttigheter! Foto: Shutterstock/TT
Vi äter frön som aldrig förr – och det gör vi rätt i. Våra vanliga sorter är fulla av nyttigheter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Till synes små och oansenliga – men många fröer är fullproppade med nyttigheter. Här listar vi sex supernyttiga varianter.

Nyttiga frön– 6 hälsosamma tips

1. Psylliumfrön

Även kallade loppfrön, har ett högt fiberinnehåll – skalet består till 85 procent av kostfibrer. De används främst som fibertillskott – även inom livsmedelsindustrin för att öka fiberhalten i fullkornsprodukter.

Tips: Blanda 1 tsk psylliumfröskal i havregrynen innan du gör gröt.

2. Chiafrön

Innehåller mycket protein och omega-3 samt vattenlösliga fibrer, som kan motverkaa tarmcancer och ger stabilare blodsocker. Fröna är dessutom rika på kalcium, kalium och zink. Kan användas i brödbak, i smoothies eller till populär chiapudding.

Tips: Gör chiapudding genom att blanda 2 tsk chiafrön med 1½ dl kokosmjölk. Rör om och låt stå i kylen över natten. Ät med bär eller skivad frukt.

Så gör du chiapudding med jordnötssmör:

Chiapudding med jordnötssmörBrand logo
Chiapudding med jordnötssmör

3. Sesamfrön

Innehåller mineraler som järn, zink, fosfor, magnesium, B-vitaminer och sesamin, som sägs ha en skyddande effekt mot cancer och hjärt-kärlsjukdom. Passar i matlagning och bakning och är ett bra glutenfritt alternativ till ströbröd vid panering.

Annons

4. Pumpakärnor

Innehåller många viktiga mineraler och vitaminer, men är framför allt en bra källa till zink, som har visat sig kunna förebygga förstoring av prostatan. Därför är pumpakärnor särskilt bra för män som passerat 40.

Tips: Torrosta och strö på salladen.

5. Solrosfrön

Innehåller E-vitamin, omega-6 samt -B-vitaminer och mineraler som magnesium och koppar. Har även en hög halt av folat, ett näringsämne som kroppen behöver vid skapandet av röda blodkroppar. Passar fint i brödbaket.

6. Linfrön

Är rika på fibrer, omega-3 och mineraler som järn, magnesium och zink. Men linfrö innehåller också ämnet linamarin, som omvandlas till giftigt vätecyanid i kroppen. Rekommenderat dagsintag är därför högst två matskedar hela frön – undvik krossade helt. Hela linfrön passerar mag- och tarmsystem utan att avge några stora mängder av vare sig giftiga eller nyttiga ämnen, men hjälper till att hålla magen i trim.

Hur mycket bör man äta?

Frön är små men rika på näring, vilket gör att man inte behöver äta stora mängder av dem för att dra nytta av de positiva hälsoeffekterna.

Annons