Ont i vänster sida av magen – här är några anledningar till smärtan

Smärta i vänster sida av magen är oftast ofarligt.

Magsmärtor kan komma av flera olika anledningar, och göra mer eller mindre ont beroende på diagnos.

Foto: TT/Shutterstock

Dold hjärtinfarkt eller bara en fis på tvären – smärta i vänster sida av magen kan ha flera olika orsaker. Här är en lista på symtom som kan komma vid problem i våra olika organ.

Smärta i höger sida av magen förknippas ofta med blindtarmen, så vad är det som gör ont när det är vänster sida som smärtar? En av de vanligaste orsakerna är faktiskt att det bara är gaser som har svårt att passera genom tarmen, men smärtan kan även komma från en äggstock eller vara ett symtom på att hjärtat krånglar. Matförgiftning och mensvärk är två andra vanliga anledningar till smärtor i magen, men de är oftast enklare att lista ut själv.

Smärta i vänster sida av buken är vanligt

Vi har många organ i torson och det kan därför vara svårt att lokalisera smärtans ursprung. På vänster sida sitter bland annat hjärtat, bukspottkörteln, magsäcken, mjälten, vänster lunga och hos kvinnor även vänster äggstock och äggledare.

Johanna har Chrohns sjukdom: Jag bar tarmarna i en ryggsäck

Att det är svårt att förstå var smärtan ursprungligen kommer ifrån beror även på att vissa organ är placerade lite mer centrerat i kroppen, och därför blir smärtan mer diffus. Hjärtproblem kan till exempel yttra sig som axel- eller käkvärk, och smärta från tarmarna kan ibland stråla ut i ljumsken.

Problem i tarmarna kan även kännas någon annanstans än där själva orsaken finns, om det är stopp någonstans så kanske smärtan inte är vid själva stoppet, utan längre upp – eller ner – i systemet. Just gaser och andra ofarliga problem i tarmarna är den vanligaste orsaken till smärtor i magen, men det finns även andra orsaker till varför det kan göra ont och magen känns spänd. Nedan listar vi några symtom som kan komma från de många olika organen i torson.

Det kan göra ont i vänster sida av magen av flera anledningar.

Vi har många organ som ska samsas om utrymmet i kroppen, vilket ibland gör det svårt att lokalisera smärtan.

Foto: TT/Shutterstock

Hjärtat

Tyst hjärtinfarkt

På film ser det ofta väldigt dramatiskt ut när någon får en hjärtinfarkt, men i verkliga livet kan symtom på problem med hjärtat te sig väldigt olika. Speciellt hos kvinnor är det vanligt att drabbas av så kallad tyst hjärtinfarkt, vilket innebär att symtomen förutom smärta även kan yttra sig i form av oroskänslor, andfåddhet och kraftig trötthet.

Hjärtinfarkt

Kraftig smärta i bröstet och en strålande känsla ut i vänster arm är klassiska symtom på en hjärtinfarkt. Smärtan kan även kännas ner mot magen eller upp i käke och hals.

Kärlkramp

Ger liknande symtom som hjärtinfakt men varar endast i ungefär tio minuter innan smärtorna avtar. Även här kommer symtomen ibland i en mer "tyst" version för kvinnor.

Se också: Jeanette fick cancer i tjocktarmen

Jeanette fick cancer i tjocktarmen: ”Önskar jag hade vågat prata om bajs”
3:55

Efter reklamen: Jeanette fick cancer i tjocktarmen: ”Önskar jag hade vågat prata om bajs”

(3:55)

Slå på ljud

Mjälten

Sprucken mjälte

Gör ont högt upp under vänster revben. Påverkas i regel av en skada orsakad av våld mot området, exempelvis vid en trafikolycka eller efter ett fall. Mjältruptur kan även i mer sällsynta fall uppstå utan yttre påverkan, till exempel om mjälten blivit förstorad. Det heter splenomegali och är en följd av andra underliggande sjukdomar, som vissa blodsjukdomar och infektioner.

Magsäcken

Dyspepsi

Magsäcken sitter högt upp på vänster sida och där finns det flera olika orsaker till smärta. Dyspepsi är ingen sjukdom eller diagnos, utan ett samlingsnamn på olika problem i magsäcken och i övre delen av tarmsystemet. Magkatarr eller gastrit brukar räknas in här, och dyspepsi kallas även för känslig mage.

IBS, irritable bowel syndrome

Även IBS, eller känslig tarm som det även kallas, kan ge symtom med smärtor i magsäcken. Smärtan kan ibland komma ihop med en känsla av att känna sig uppkörd och svullen, samt ge problem med både förstoppning och diarré. IBS är en av de vanligaste diagnoserna i världen och drabbar främst kvinnor. Det går att lindra symtomen med bland annat anpassad kost och minskad stress.

Så här blir du av med din IBS-mage – unik studie avslöjar enkel metod

Ont i äggstockar och äggledare

Endometrios och utomkvädeshavandeskap ger väldigt kraftiga smärtor, men även vanlig mensvärk och ägglossning kan göra mycket ont.

Smärta i magen direkt efter att man ätit kan bero på dålig matsmältning.

Smärtor i magen i samband med måltid kan bero på dålig matsmältning.

TT/Shutterstock

Gallan

Gallstensanfall

Vår galla har som uppgift att finfördela fettet i vår kost. I gallblåsan bildas det kolesterolkristaller som kan bli så stora att de täpper till gallblåsan, och det är då det börjar göra ont.

Dålig matsmältning

Om man får ont i magen direkt efter att man har ätit kan det bero på att kroppen har svårt att smälta maten. Då brukar besvären komma ganska snabbt och hålla i sig i ungefär en kvart, för att sedan komma och gå under de nästkommande 10–15 timmarna.

Bukspottkörteln

Pankreatit

Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln som kan ge allt från milda till väldigt svåra smärtor. Det kan både göra ont mitten av magen, högt upp, samt stråla bak mot skulderbladen. Ofta mår man också illa och kan få feber.

Bukspottkörtelcancer

En cancerform som utvecklas långsamt i det tysta, och ofta är långt gången när den börjar ge problem. Kan kännas som molande känsla högt upp och djupt in i buken, ibland även mot ryggen.

Uppblåst och svullen mage – 6 tips som hjälper

Tarmarna

Gaser

Tjocktarmen har en böj ganska högt upp på vänster sida där det ofta kan samlas gaser när maten ska passera genom tarmen. Gaser kan även bildas från kosten du äter eller komma från luft som du sväljer när du äter eller dricker.

Förstoppning

Förstoppning beror ofta på att man druckit för lite vätska, ätit för lite fibrer eller inte rört på sig tillräckligt, och det är ofta lätt åtgärdat med att börja med precis de sakerna. Det finns även receptfria läkemedel som kan hjälpa vid förstoppning.

Se också: 7 sätt att lindra olika magbesvär

7 sätt att lindra olika magbesvär
0:56

Efter reklamen: 7 sätt att lindra olika magbesvär

(0:56)

Slå på ljud

Inflammerade tarmfickor

Tarmfickor är namnet på mindre utbuktningar på tarmen och är väldigt vanligt, men det är inte alltid de ger upphov till några besvär. En inflammerad tarmficka yttrar sig genom smärta i nedre delen på magen, ofta på vänster sida. Du kan även få feber, diarré eller förstoppning och bli illamående.

Källor: doktorn.com, 1177.se, Cancerfonden, Hjärt-lungfonden