Orsaker till vita prickar runt ögonen – och tips på behandling

Prickar runt ögonen kan vara milier.

Vad är det för prickar som har dykt upp runt ögonen? Det är inte finnar utan något helt annat. Foto: TT/Shutterstock

Det hjälper inte att klämma för det är inte finnar och ska inte behandlas som det. Så här får du bort prickarna runt ögonen.

Har du små vita eller gula prickar runt ögonen och undrar varför du har fått finnar där? Kanske har du till och med försökt klämma ut dem för att bli av med dem, men till ingen nytta.

Det är inte så konstigt, de här prickarna är nämligen inte finnar och kommer därför inte att försvinna om du trycker på dem.

– De kallas milier och är små keratinfyllda cystor. De är vanligast runt ögon och näsa, de ses ofta hos barn men förekommer i alla åldrar, säger Rolah O Lönning, läkare på Be Well klinikken i Sandnes i Norge och författare till boken Frisk hud (ej utgiven på svenska).

Läkaren: Så blir du av med vatten i öronen

Milier är ofta inte mer än en till två millimeter stora, alltså i storlek som ett knappnålshuvud, och ligger under det översta hudlagret.

– Milier uppstår när döda hudceller samlas under hudytan. Eksem och andra hudåkommor som påverkar hudens förmåga att göra sig av med döda hudceller kan orsaka milier, förklarar hon.

Milier – vanligt och ofarligt

Milier runt ögonen är alltså ganska vanligt och du behöver inte oroa dig för att det är något allvarligt.

– Det är inte farligt och försvinner som regel av sig själv, men vuxna kan behöva ta bort dem med nål av en hudterapeut. Eftersom det inte är finnar hjälper det inte att trycka på dem, säger Rolah O Lönning.

Huden runt ögonen är tunnare och känsligare så det är inte lämpligt att klämma på dem. Det kan göra ont och huden kan bli röd och öm.

Cystan bör tas bort av expert

Grethe Marie Grimen, som är utbildnings- och produktansvarig på beautyproducts.no, påpekar också att du inte själv ska försöka ta bort milier.

– Eftersom de orsakas av en anhopning av talg och döda hudceller i en por utan utgång kan de inte klämmas ut som en finne eller pormask, man måste sticka hål. Det ska göras av en hudterapeut eller läkare som har rätt utrustning, säger hon.

Illaluktande klumpar i munnen? Det kan vara halsmandelstenar

En hudläkare kan också ta bort dem genom att lägga ett litet snitt i huden med en skalpell och därefter pressa ut cystan. Det går snabbt och är en enkel behandling som inte kräver bedövning.

Kan förvärras av smink

Även om du fått milierna borttagna kan de dessvärre komma tillbaka, förklarar Grethe Marie Grimen. Det kan bero på de produkter du använder i ansiktet.

– Om du använder akneframkallande produkter kan de bli värre, så testa rena, milda, oljefria produkter på hudområdet och se om det kan hjälpa på sikt, rekommenderar hon.

Akneframkallande ingredienser är till exempel vaselin, paraffin, mineraloljor och lanolin och dessa kan täppa till porerna. De här ingredienserna är vanliga i smink och andra produkter för ansiktet.

Källa: kk.no

Läs också: Få en starkare mage – 3 enkla övningar du kan göra hemma