Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så blir du av med munsår – 5 knep som funkar

04 jul, 2023 
Amanda Lundin
När det börjar sticka i mungipan vet vi att det är dags – snart kommer munsåret. Särskilt lätt är det att drabbas under sommarmånaderna, när solen lyser starkt. Men det finns sätt att bli av med munsåret – vi visar hur!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hela 75% av Sveriges vuxna befolkning bär på det virus som orsakar munsår - herpes simplex.

Se också: Elton fick herpes vid födseln – bara tio procent av hjärnan kvarBrand logo
Se också: Elton fick herpes vid födseln – bara tio procent av hjärnan kvar

Hos de allra flesta finns viruset latent i kroppen. Det betyder att vissa personer som har herpes är helt omedvetna om det och vet inte heller att de kan smitta, medan andra har återkommande besvär. Det är vanligt att herpes blossar upp i bland annat starkt solljus, infektioner och stress, och det smittar via hud och slemhinnor.

Oavsett om det här är första gången du har ett munsår eller om det är ett återkommande besvär för dig, kommer här lite information om symtomen och behandling.

Annons

Symtom vid munsår/herpes

Det är inte bara en irriterad och stickande känsla kring munnen som kännetecknar munsår, utan du kan också känna att det svider och är ömt i området.

Även svullnad, rodnad och vätskefyllda blåsor kan visa att du har fått ett munsår.

Behandling av munsår

De flesta munsår läker av sig själva inom en dryg vecka, men det finns saker som du själv kan göra - eller låta bli att göra - för att läkningsprocessen ska bli så smidig som möjligt.

  • -Var noggrann med din handhygien - tvätta händerna ofta!

  • Peta inte i såret! Om du håller på med dina fingrar kring det drabbade området kan såret bli infekterat och det ökar även risken att du för vidare viruset till andra delar på kroppen eller personer du träffar.

  • Undvik närkontakt. Det här kan vara jobbigt, men hur mycket du än vill pussa din partner, barn, barnbarn eller vän så får det vänta. Risken med närkontakt är att du överför viruset på den andra.

  • Köp ett receptfritt läkemedel. Det finns receptfria läkemedel på apoteket som kan hjälpa dig att behandla ditt munsår. Tveka inte att fråga om hjälp.

  • Försök varva ner. Munsår kan många gånger orsakas av stress. Ta tid för dig själv och släpp alla måsten.

  • Och du... Kontakta din läkare om ditt allmäntillstånd försämras, om du har besvärliga munsår som inte går över inom 2-3 veckor eller om såren är mycket smärtsamma.

Källa: kry.se

Annons