Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så gör du slut med tröttheten – 10 tips!

03 mar, 2016 
Anette Bülow
Trött och kraftlös? Det finns många orsaker. Doktor Walter Osika, som forskar om stress och utmattning vid Karolinska institutet, berättar här om olika symtom och hur de ska behandlas för att du ska bli pigg!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Vila mellan varven

Det är lätt att komma in i en ond cirkel med mycket stress och för lite återhämtning. Då kan du få svårt att sova och blir trött, och det blir svårare att hantera utmaningar nästa dag.

Andra symtom (förutom trötthet): Låg energinivå, dålig ork för fysiska aktiviteter, låg mental uthållighet, svårt att fokusera och koncentrera sig, yrsel, hjärtklappning.

Behandling: Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler så att stressen inte går för långt. För att undvika det och må bättre kan det hjälpa med andningsövningar och avslappningsövningar. Försök hitta en motionsform som du gillar, eftersom fysisk aktivitet också motverkar stress. KBT, kognitiv beteendeterapi, kan fungera mot stress. Du kan också få hjälp genom att tala med kurator, psykolog och sjukgymnast.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

2. Syna sömnen

Sömnapné innebär att du får andningsuppehåll när du sover. Även om du inte märker det själv störs sömnen och du blir aldrig riktigt utvilad.

Annons

Andra symtom: Snarkning, koncentrationssvårigheter, lätt att falla i sömn dagtid.

Behandling: En utredning på sömnlaboratorium visar om du har sömnapné. För en del hjälper det att använda näsvidgare eller bettskena nattetid. Vid svårare problem kan de drabbade behöva en CPAP, en andningsmask som håller andningsvägarna öppna så att andningsuppehåll inte uppstår.

3. Ge blodet ett järn

Många kvinnor i fertil ålder drabbas av järnbrist på grund av rikliga menstruationer. Olika sjukdomar, som magsår, kan också ge brist. Blodbrist, anemi, innebär att man har för få fungerande röda blodkroppar och kan uppstå av samma orsaker som man får järnbrist, men även bero på olika sjukdomar.

Andra symtom: Uttalad blekhet, yrsel, huvudvärk, hjärtklappning.

Behandling: Först och främst måste anledningen till bristen utredas. För att få upp värdena finns både järntabletter och möjligheten att få järn i sprutor. Tänk på att äta allsidigt. Inälvsmat, blodpudding, kött och gröna grönsaker innehåller järn. C-vitamin behövs för att öka järnupptaget och finns i frukt och bär.

Annons

4. Få hjälp med depressionen

En del drabbas av årstidsbunden depression då höstmörkret kommer, men depression kan även ha många andra orsaker och vara lättare eller djupare.

Andra symtom: Negativa tankar, mindervärdeskänslor, apati, stort sömnbehov, självmordstankar.

Behandling: Samtalsterapi, kognitiv beteendeterapi, fysisk aktivitet och läkemedel. Det är viktigt att söka hjälp inom vården för att ta sig ur depressionen.

5. Funkar sköldkörteln?

Underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos, innebär att ämnesomsättningen går ner. Hypotyreos är vanligare bland kvinnor och kan utlösas i samband med graviditet och klimakteriet.

Andra symtom: Koncentrationssvårigheter, frusenhet, nedstämdhet, trög mage.

Behandling: Läkemedel, ofta Levaxin. Även naturligt sköldkörtelhormon från grisar kan i specialfall användas.

Annons

6. Törstig & kissnödig?

Diabetes typ 2 har ökat mycket på senare år och hänger ibland samman med övervikt. Trötthet kan vara ett tecken på diabetes.

Andra symtom: Hunger, törst, behov att kissa ofta.

Behandling: Rätt kost, motion och viktnedgång kan göra stor skillnad. Läkemedelsbehandling med tabletter och även insulin kan behövas när sjukdomen utvecklats mer.

7. Boosta och bota med B12

De som äter lite eller inget kött kan få brist på B12. Tarmsjukdomar kan också ge brist.

Andra symtom: Hjärtklappning, nedstämdhet, minnesproblem, dålig aptit, stickningar i händer och fötter.

Behandling: B12 i tabletter eller injektioner.

8. Tröttheten kan vara kronisk

Upplever du en förlamande trötthet som inte går över efter vila kan det handla om kroniskt trötthetssyndrom, ME. Infektion kan förekomma innan insjuknandet och motion kan försämra sjukdomen.

Annons

Andra symtom: Sjukdomskänsla, värk, koncentrationssvårigheter, temperaturförhöjning.

Behandling: Olika behandlingar hjälper olika personer. Meditation, massage, akupunktur och fysisk aktivitet i lagom doser kan fungera för en del. Läkemedel och vitamin B12 kan också hjälpa.

9. Biten av en fästing?

Fästingar kan orsaka borrelia och är aktiva så länge det är plusgrader. Om du har varit ute i skog och mark kan du ha blivit fästingbiten utan att du har märkt det.

Andra symtom: Värk i leder och muskler, huvudvärk och ibland tillfällig ansiktsförlamning. En röd ring kring bettet kan komma en till fyra veckor efter att fästingen bet dig, men det är inte alla som får detta.

Behandling: Antibiotika.

10. Andra sjukdomar

Det finns många sjukdomar där trötthet är ett av symtomen, t ex olika typer av cancer, reumatiska sjukdomar, KOL, lunginflammation och hjärt-kärlsjukdomar. Dessa orsaker bör diskuteras med läkare när du söker vård.

Symtom: Trötthet i kombination med andra symtom typiska för sjukdomarna.

Behandling: Läkemedel, ibland tillsammans med andra behandlingar.

OBS! Om du upplever oförklarlig trötthet som inte går över bör du alltid söka vård!

Annons