Artikeln innehåller reklamlänkar

Så här blir du av med 6 vanliga fotbesvär!

Nästan tre av fyra svenskar uppger i en undersökning att de drabbats av fotbesvär. Här är 6 vanliga besvär – och tips på hur du blir av med dem.
Nästan tre av fyra svenskar uppger i en undersökning att de drabbats av fotbesvär. Här är 6 vanliga besvär – och tips på hur du blir av med dem.

Torra fötter, hälsprickor och fotsvamp – de flesta har säkert någon gång i livet stött på fotbesvär som inte är särskilt angenäma. För tusentals svenskar är fotbesvär ett stort problem – enligt en undersökning som företagen Novus gjort på uppdrag av Footner, Nailner och Wortie, har tre av fyra någon gång drabbats.

Tre av fyra svenskar uppger att de har fotproblem. Här är lösningarna.

Foto: Shutterstock/IBL

Fotbesvären kan leda till smärta och klåda och är allt annat är trevligt. Här är några av de vanligaste fotbesvären som listas i undersökningen – och hur du blir av med dem.

1. Förhårdnader och liktornar

Förhårdnader är ett av de allra vanligaste fotproblemen. En förhårdnad uppstår när du exempelvis går med trånga skor, vilket gör huden hård och tjock, enligt Vårdguiden 1177. Det gör att en förhårdnad bildas och om den sedan belastas under en längre tid, uppstår det som kallas en liktorn.

Förhårdnader kan uppstå såväl mellan tår som på trampdynan. De är ofta missfärgade och kan orsaka smärta och obehag.

För att förebygga förhårdnader är det bra att ta varma fotbad med jämna mellanrum. Det mjukar upp huden och man kan sedan pröva att fila bort den döda huden. Avsluta med att smörja in fötterna med en mjukgörande och fet crème. Var också noga med att använda bra skor som inte sliter för mycket på fötterna.

Fotbad förebygger förhårdnader i huden.

Fotbad förebygger förhårdnader i huden. Foto: IBL Bildbyrå

Om du ändå får förhårdnader eller liktornar finns hjälp att få. På apoteket finns plåster som innehåller salicylsyra, som avlastar det ömma området. Det finns också salva som innehåller salicylsyra.

Du kan också testa Footner Exfoliating Socks (länk till butik), som tar bort förhårdnader genom en timmeslång behandling och gör fötterna lena och mjuka.

För liktornar finns behandling i form av en penna eller plåster.

2. Torra fötter

Enligt undersökningen lider 27 procent av de tillfrågade av torra fötter. Värst drabbade är kvinnor, av dem har 38 procent drabbats.

Torra fötter är med andra ord ett vanligt problem, och kan i värsta fall leda till smärtsamma sprickor i huden på exempelvis hälarna. Att ta varma fotbad för att mjuka upp huden och fila med en pimpsten eller fotfil är att rekommendera för att förebygga torr hud. Se till att smörja in dem med en fet crème efteråt för bästa resultat.

3. Trötta fötter

Vem har inte drabbats av trötta fötter efter exempelvis en lång promenad eller efter att ha stått upp en hel dag på jobbet? Förutom just trötthet i fötterna, kan man också uppleva en brännande känsla och värkande fötter, enligt pressmeddelandet från fotvårdsföretagen.

Fötterna blir trötta av att gå i högklackat hela dagen.

Foto: Shutterstock/IB

Andra orsaker till trötta fötter kan vara att man använder skor som inte sitter riktigt bra eller som inte dämpar tillräckligt bra. Om blodcirkulationen i vrister och fötter minskar, kan det också leda till en trötthet.

Förutom att använda bra skor som dämpar, finns det andra sätt att minska symptomen. Footner CoolActive Massager (länk till butik), med en svalkande massagekula, kan ge lindring och få fötterna att slappna av.

4. Fixa spruckna hälar

Många av Sveriges kvinnor lider av spruckna hälar, något som kan leda till stora problem om man inte tar hand om det i tid.

Den vanligaste orsaken till spruckna hälar är att man går omkring i skor som inte håller måttet och som därför nöter på fötterna. Att gå i flip-flops en hel sommar är inte att rekommendera – fötterna behöver skor med hälkappa.

Spruckna hälar.

Foto: Shutterstock/IBL

Men problemet kan också bero på någon sjukdom som gör att talgkörtelproduktionen inte fungerar, skriver Expressen Hälsoliv. Det kan exempelvis röra sig om diabetes och i värsta fall kan de torra hälarna utvecklas till svårläkta sår.

Det kan göra ont och klia rejält när huden blir torr och sprucken. Det finns dessutom en risk för att bakterier letar sig in i kroppen via sprickorna.

För att slippa spruckna hälar är det viktigt att gå i skor med hälkappa och att smörja in fötterna regelbundet. Testa till exempel Scholl Active Repair som du hittar här (länk till butik).

Du kan också gå till en fotvårdsterapeut för att få hjälp att ta bort den spruckna, torra huden.

5. Bli av med fotvårtor

Fotvårtor orsakas av virus och sprids både via hudkontakt och via varma, fuktiga platser som skor eller duschgolvet i badhuset eller på gymmet. Vanligast är fotvårtor hos barn i skolåldern.

Enligt Vårdguiden 1177 är fotvårtor ofarliga och försvinner av sig själv utan behandling. Men många kan uppleva fotvårtor som missprydande och i vissa fall kan de ge upphov till klåda. Vill man därför försöka bli av med vårtorna på egen hand, finns flera alternativ. Wortie Cool och Wortie Advanced är frysbehandlingar för hemmabruk.

Du kan också testa plåster, som Trans-Ver-Sal (länk till butik), eller en flytande lösning som appliceras på vårtan, som VårtFri (länk till butik).

6. Nagelsvamp och fotsvamp

Att drabbas av svamp i nageln är vanligt förekommande. Infektionen brukar göra att nageln blir tjockare och får en gulbrun färg. Illaluktande smuts kan också samlas under nageln. Ett av de första tecknen på att du drabbats av nagelsvamp är att nageln blir lite fransig och skör. Nageln kan dessutom böjas in på sidorna och tränga in i tån, enligt Expressen Hälsoliv.

Fot- och nagelsvamp smittar lätt i allmänna omklädningsrum och duschutrymmen

Fot- och nagelsvamp smittar lätt i allmänna omklädningsrum och duschutrymmen. Foto: Shutterstock/IBL

Det finns flera receptfria behandlingar för nagelsvamp, som Nalox nagelsvampsbehandling (länk till butik) och Nailner penna mot nagelsvamp. (länk till butik)

Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna. Vanliga symptom är att huden flagnar eller fjällar och det är inte ovanligt att det börjar klia och svida. Fotsvampen sprids, precis som nagelsvampen, i fuktiga utrymmen som duschutrymmen och omklädningsrum.

Förebygg fotsvamp genom att tvätta fötterna dagligen och torka dem ordentligt efteråt, byta strumpor varje dag, tvätta strumporna i 60 grader så att svampen dör, undvika täta skor och gummistövlar samt att använda badtofflor i badhus. Det tipsar Vårdguiden 1177 om.

Skulle du ändå drabbas av fotsvamp, finns det flera receptfria läkemedel du kan testa, exempelvis PediCare Fotsvampsbehandling. (länk till butik)

Undersökningen har genomförts bland den svenska allmänheten i åldern 18–79 år. Den har genomförts med hjälp av webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under perioden 8–14 februari 2018. Totalt genomfördes 1 024 intervjuer. Resultaten presenteras i Footnerrapporten.

Foto: Shutterstock/TT