Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så hittar du kärleken till dig själv – övningar för självkärlek

12 feb, 2021 
Sara Wizén
Matilda och Anna Lundgren driver Studio stilla tillsammans i Alingsås.
Anna, 47, och dottern Matilda, 27, håller kurser och inspirerar med yoga, meditation och mindfulness. Att vara i stillhet har varit en räddning för dem båda i livet – här delar de med sig av sina bästa tips för hur du kan börja ge dig själv lite kärlek.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anna och Matilda Lundgren har döpt sin verksamhet till Studio Stilla. Men det är ingen fysisk studio – istället har de haft företagsklasser och varit inhysta på olika ställen i Alingsås för kurser och klasser i yoga, mindfulness och mobilitetsträning. Nu bygger de en digital kurs som ska hjälpa deltagarna att hitta stilla stunder.

Anna och dottern Matilda ser att de själva är privilegierade – så för att så många som möjligt ska få tillgång till verktyg för stillhet delar de också med sig av sina kunskaper gratis. Det gör de bland annat genom att ladda upp meditationer och yogaövningar på Youtube, via en meditationsgrupp på Facebook och genom sitt Instagramkonto.

Det är en process att börja älska sig själv

Veckan som leder fram till Alla hjärtans dag har de haft kärleksvecka på Instagram. Och då är fokus på kärleken till sig själv.

Annons

– Self love är ett poppis begrepp, vi kan lite grann vända oss emot det. Går man runt med självhat och kritik, så kan det vara en käftsmäll om någon säger att man bara ska älska sig själv. Det är viktigt att se det som en process över tid, man kan börja med att möta sig själv med lite mer vänlighet och värme, säger Anna.

Därför ska du ge dig själv kärlek

Matilda beskriver det som grunden till att man själv ska kunna må bra och kunna ge andra kärlek.

– Älskar man sig själv och verkligen känner den känslan får man en härlig energi, man blir glad och lycklig. Då utstrålar man det till andra och det blir lättare att ha ögonkontakt, genuint vara här och nu och lyssna till andra. Man värderar viktiga saker lite mer, säger hon.

Det kan också vara bra att i början tänka kring varför man vill tycka om sig själv och fundera över hur det kan gynna en.

Annons

–Det är så mycket skönare att inte gå omkring och tänka "vad jag är dålig, vad folk tycker jag är jobbig nu", fy fan vad mycket energi man lagt på det genom åren. Det är klart man kan göra knasiga saker ändå, men då får man vara förlåtande mot sig själv och tänka ”jag gjorde det utifrån förutsättningarna jag hade och det är okej”. De här sakerna som inte blir så bra, det är inte vad som definierar mig som människa, säger Anna.

Men hur börjar man då?

Namnet på Matildas och Annas verksamhet är själva nyckeln till att komma framåt och lyssna inåt – att vara stilla.

– Men att möta sig själv med, self compassion, självmedkänsla, att man när livet är tungt och motigt möter sig själv med värme och vänlighet är steg ett på något vis. Mycket forskning visar att det en bra metod, säger Anna.

I stillheten, genom till exempel meditation, får man också syn på hur ens tankar ser ut.

Annons

– Det är svårt att hitta de stunderna när dagarna går i ett och man inte har någon tid för reflektion. Att landa och börja lyssna på vad som händer i kroppen är en bra början, säger Matilda.

Umgås med dig själv och lyssna

En vanlig missuppfattning är att meditationen bara handlar om att stoppa tankeflödet.

– Meditation kan förstås få tankarna att gå lite långsammare, men framför allt att se dem är den största vinsten, säger Anna.

När man börjar lyssna inåt handlar det därför snarare om att byta ut tankarna än att stoppa dem.

– Det behöver inte går från "jag är så jävla kass” till "jag är så jävla bäst”, utan mer ”jag är okej”. Det är en övningsfråga och inget man får gratis. Sen i vilken form man umgås med sig själv spelar ingen roll, men det behöver vara någorlunda stimulansfritt för att se tankarna, säger Anna.

Se också: 5 oväntade tips som får dig att sova bättre

5 oväntade tips som får dig att sova bättreBrand logo
5 oväntade tips som får dig att sova bättre

Stillheten har hjälpt mot depression och utmattning

Anna berättar om en yogalärare som fått höra att yoga måste vara så lätt för hen eftersom att hen är så lugn – men säger att det ju är vi som inte är lugna som behöver det.

Annons

– Det är väl mycket därför vi hittat hit också, att vi har våra bagage med både depression och utmattning och att vi därför har behövt hitta ett sätt att leva som funkar för oss, säger Matilda.

– Det har hjälpt oss att få verktyg att inte hamna där igen, så länge man har verktyg så är det en skyddsfaktor, säger Anna.

Och verktygen är att prioritera stillheten, umgås med sig själv och lyssna på sina egna tankar och behov.

– Det är ju väldigt lätt att ta en Ipren för att bli av med feber eller huvudvärk så kollegorna inte hamnar kläm, och att man värderar andras mående mycket högre än sitt egna, när man egentligen kanske bara har ett behov av att vila, säger Matilda.

En spiral av kärlek i valen man gör

De har båda själva sett hur människor som börjar jobba med sin egen kärlek till sig själva får en förståelse för vad de faktiskt behöver – det kan handla om allt från att de börjar göra hälsosammare val med respekt för kroppen, prioriterar sömn framför skrollande, till att byta jobb och vänner.

Annons

– Med någon slags ökad självkärlek för sig själv så kommer också respekten för sig själv och sina egna behov, säger Anna.

– Allteftersom kärleken till sig själv ökar, så blir valen så mycket viktigare också. Det blir viktigare vilket jobb man har, att man faktiskt vill göra någonting som man tycker om och älskar. Man vill omge sig med kärleksfulla människor och folk som gör att man mår bra. Det har bara en härlig spiraleffekt, säger Matilda.

De tycker att valen inte bara blir viktigare när man lyssnar inåt i stillhet, de blir också mer självklara. Men de poängterar båda att det är en resa som tar tid att hitta den rösten.

Att prioritera sig själv och finnas där för andra

När man börjar se och jobba med sina tankar och lyssna på sina egna behov handlar det inte om någon självupptagenhet.

– Jag är trebarnsmorsa och sjuksköterska och en empatisk person som bryr mig om andra, att jag sätter mina behov högre gör inte att de får mindre av mig. Snarare får jag mer att ge för att jag får ork och tålamod genom att prioritera mig själv emellanåt, säger Anna.

– Jag känner mig gladare överlag. Jag kan lyssna mer aktivt och är inte någon annanstans i huvudet. Annars kan man bara känna att man vill avsluta ett samtal kanske och springa vidare, säger Matilda.

Känner du dig redo att ge dig själv lite kärlek? Här kommer Matildas och Annas tips på övningar du kan göra för att komma igång.

Så kan du ge dig själv lite kärlek:

  • Börja skriva tacksamhetsdagbok. Lista dagligen tre dagar som du känner tacksamhet över. Ta med MINST en sak som du är tacksam över när det kommer till dig själv, till exempel egenskaper du har som du uppskattar.
  • Börja träna på att följa ditt andetag. En stund i stillhet varje dag. 5 minuter är en bra början även om du är ovan. Det finns många guidade meditationer du kan börja med.
  • Se om du kan prioritera mer tid för att göra saker som du uppskattar, saker som väcker lust och glädje. Boka in åtminstone en timme i veckan då du gör någonting som gör dig genuint glad. Bara för din skull.
  • Försök lägga märke till dina tankar. Tänker du många negativa tankar, se om du kan vända några av dem till lite mer positiva, eller åtminstone lite mer neutrala.
Annons