Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så skyddar du dig mot campylobacter!

17 jun, 2017 
Antalet personer som blivit sjuka av campylobacter har fördubblats i Sverige de senaste fem åren, och antalet drabbade fortsätter att öka. Här är expertens bästa tips för att undvika smitta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många svenskar drar ner på rött kött och ersätter det med kyckling, som är både magert och proteinrikt. Samtidigt har antalet personer som blivit sjuka av campylobacter fördubblats i Sverige de senaste fem åren, och antalet drabbade fortsätter att öka.

Rekordmånga smittades under 2016, omkring 11 000 personer i hela landet. Man kan bli rejält sjuk av en campylobacterinfektion. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu till försiktighet när man äter färsk kyckling.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Campylobacter är en jordbakterie som är vanlig i vår miljö. Oftast smittas människor via rå kyckling. Man kan få hög feber, väldiga magsmärtor och akut diarré. Vissa kan även få långvariga ledbesvär, berättar Anders Tegnell, infektionsläkare och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Genomstek alltid kyckling

Campylobacter-infektion brukar vara en sommarsjuka, men så har inte varit fallet under den senaste tiden. Utbrottet av campylobacter i Sverige är kopplat till svenskproducerad färsk kyckling.

Annons

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen. Infektion med campylobacter kan ge mycket svår sjukdom. Många blir allvarligt sjuka och behöver sjukvård. Är man gammal och skör kan det bli riktigt allvarligt.

Om man vill fortsätta äta färsk kyckling råder smittskyddsläkare att man ska vara extremt noggrann vid tillagningen.

– All rå kyckling ska hanteras med särskild noggrannhet, betonar Anders Tegnell.

Hans råd för att undvika smitta är att frysa ner kycklingen innan den tillagas. Då minskar en stor del av de bakterier som kan finnas i köttet.

Man ska även vara noga med hygienen i köket, då smittan kan överföras via skärbrädor och köksredskap, samt alltid genomsteka kycklingen. När maten hettas upp ordentligt, till minst 65 grader, tar man död på eventuella bakterier.

Viktigt att smittan minskar

Provtagning visar att antalet campylobacter i kycklingkött var mycket högre på svenska kycklingar förra året än tidigare år. Förekomsten av campylobacter hos kycklingar i de flesta andra länder är dock betydligt högre. Drygt hälften av dem som smittats har smittats i Sverige och övriga har smittats utomlands.

Annons

– Det är viktigt att smittan minskar inom kycklingindustrin. Det är definitivt en sjukdom vi håller koll på, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten samarbetar nu med Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt för att förebygga och minska risken för smitta.

campylobactodling

Håll rent i köket!

■ Använd inte samma kniv och skärbräda till rått kött som till grönsaker.

■ Servera kycklingkött väl genomstekt. Eventuella bakterier dör när maten hettas upp ordentligt.

■ Använd alltid rena redskap och håll rent på arbetsbänken. Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.

■ Var noggrann med hygienen. Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.

■ Drick inte opastöriserad mjölk.

Av Margaretha Eldh

Läs också:

Ann-Sofie drabbades campylobacter – och var sjuk i 7 veckor!

Vad ska man äta efter magsjuka?

Annons