Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så slipper du torr hud och klåda i sommar

02 jun, 2022 
Text: Petra Olander Bild: Shutterstock/TT
Kvinna badar i sjö
Bad är härligt – men kan ge både klåda och eksem.
Sol och bad är härligt – men hjälp, vad det kan klia av saltvatten och solsveda . Här är expertens bästa tips mot torr hud, eksem och sommarklåda!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vatten är en av kroppens bästa vänner, men inte hudens. Det är faktiskt en av dess värsta fiender och ligger bakom de allra flesta fall av torrhet sommartid – något som kan leda till klåda och eksem.

Anja Pahlow Mose är ST-läkare och forskare i dermatologi på Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Anja, varför är bad så uttorkande?

– Allt vatten torkar ut eftersom det tar bort den naturliga, skyddande oljan du har på hudytan Att bada utomhus kan innebära en större påfrestning, eftersom saltet i havet kan ha en uttorkande effekt och i pooler finns det klorin, som kan verka irritativt på huden. Ett gott råd är att duscha direkt efter bad så du inte har salt eller klorin kvar på huden. Efteråt är det bra att smörja med mjukgörande kräm. Man kan inte nog underskatta effekten av återfuktande krämer.

Vilken kräm ska jag smörja med?

– Den bästa krämen är den du använder! Men en fet kräm är att föredra. Se upp med väldoftande lotioner, för de innehåller mycket vatten och parfymer. Vill du göra något gott för huden ska du köpa de ”tråkiga” förpackningarna på apoteket. De gör underverk för huden och de kommer göra att huden ser snyggast ut, också. Och helst parfymfritt eftersom parfymer kan göra att du utvecklar allergi.

Annons

Vi svettas ju ordentligt sommartid – och duschar oftare. Det är också uttorkande…?

– Absolut. Under pandemin har människor tvättat sina händer i tvål och vatten som aldrig förr. Och vi på hudklinikerna har sett fler handeksem än någonsin. Människor duschar också alldeles för ofta. Blir du svettig och smutsig är det meningsfullt men lever du stillasittande är det bättre att rengöra sig med tvättlapp, till exempel under armarna. Att duscha varje dag eller att duscha länge är inte hållbart för vare sig huden eller miljön.

Skyddar solkräm mig från soleksem och torr hud?

– Solkräm är bra, det finns dock vissa faror. Att en hög solskyddsfaktor skyddar mer än en låg har de flesta förstått. Men den ska också skydda mot både UVA- och UVB-strålning och det gör långt ifrån alla. Och de allra flesta applicerar för lite solkräm, de köper en sommartub till en familj på fyra personer. Det räcker inte! Du ska känna att du har en hinna på huden, och fylla på med kräm under dagen, annars försvinner skyddet när du svettas eller badar. Det bästa sättet att skydda sig är att undvika solen när den står som högst, från klockan 11–15 och att välja kläder som skyddar mot solen, som långärmat och hatt på huvudet.

Annons

Varför drabbas vissa och inte andra?

– Det finns olika hudtyper och somliga är känsligare än andra. Vi reagerar alla olika på påfrestningar som värme, kyla och torr luft. Men smörj huden i sommar – och även senare, under den torra vintern. Annars finns en risk att du gör hudbarriären sårbar och utvecklar eksem. Har du redan eksem är det ännu viktigare att smörja, för det både lindrar och förebygger.

När ska jag söka läkare?

– När klådan är besvärlig och självbehandling inte hjälper eller om du har ett eksem som sprider sig eller börjar se annorlunda ut. Det är väldigt många som har klåda och det kan bero på torrhet, hudåkommor, inre sjukdomar eller någon medicinering Men grundbehandlingen är alltid mjukgörare. Det är A och O för en frisk hud.

Se också: 5 vanliga problem med underlivet

5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem
Annons