Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så tar du bort en fästing – steg för steg

25 apr, 2023 
Maria Torshall
Fästingsäsongen är igång och det gäller att vara på sin vakt när du är ute i skogen eller i gräset. Har en rackare ändå lyckats bita sig fast är det viktigt att fort plocka bort den. Så här gör du!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ha för vana att kolla kroppen efter en dag utomhus. En vanlig klädrollen funkar bra eftersom fästingarna fastnar i tejpen, men fästingar har också en förmåga att krypa omkring i flera timmar innan de sätter sig och att ta sig innanför kläderna.

Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

Om fästingen redan ha satt sig fast så tar du bort den genom att ta tag i den så nära mundelarna, alltså så nära huden, som möjligt.

Smörj inte in fästingen med fett, utan ta fästingen med en pincett eller fästingborttagare – och undvik att klämma ihop den med fingrarna.

Annons

Dra sedan fästingen rakt ut, långsamt, så att mundelarna hinner släppa taget – vrid inte.

Efteråt är det bra att tvätta såret med tvål och vatten eller desinficera såret.

Vanliga fästingar behöver man enligt experter inte avliva – de dör om man bara kastar dem i papperskorgen eller spolar ner dem.

Undantaget är om man hittar en fullmatad hona, stor som en liten vindruva, som också är full av ägg. Henne ska man avliva, och det gör man enklast i en glasburk eller liknande med minst 40-procentig sprit/etanol, T-sprit eller annan giftig vätska.

Annons