Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så undviker du sjukdom på semestern – läkarens bästa tips

10 jun, 2022 
Louise Werner
pool
Det händer ofta att semestern inte blir som vi tänkt oss när immunförsvaret spelar oss ett spatt lagom till semestern.
Längtar du som många andra efter sol och semester? Och när du äntligen ska få slappna av händer det som inte får hända – dunderförkylningen är ett faktum! Men det finns sätt att undvika scenariot. Här kommer läkarens bästa tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla har vi nog varit med om att oturen har varit framme i semestertid. Den där härliga semestern som du längtat dig fördärvad efter förvandlas i stället till en vecka i sängen med ett paket näsdukar som närmsta vän.

Peter Bergman är lektor vid Karolinska Institutet och biträdande överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Han berättar att kroppen har ett starkt och effektivt immunförsvar som skyddar oss mot infektioner nästan hela tiden. De flesta av oss är trots allt friska under större delen av tiden.

Vid akut stress vässas vårt immunförsvar

– Vid akut stress bildas ämnen som ”vässar” immunförsvaret ännu mer på flera olika nivåer, problemet är att denna typ av stress-aktiverat immunförsvar bara fungerar på kort sikt, säger Peter.

Se också: 7 saker som din läkare stör sig på att du görBrand logo
Se också: 7 saker som din läkare stör sig på att du gör

När stresshormonerna går ur kroppen uppstår en slags nedgång i dessa system och man kan bli lite mer infektionskänslig. Detta är helt naturligt och något som evolutionen har sett till för att vi ska klara korta perioder med ökad stress.

Annons

– Det som däremot inte är bra är om stressen blir långvarig eller kronisk, då kan systemet omprogrammeras och leda till långa perioder med kraftig trötthet och infektionskänslighet, berättar Peter, som också säger att forskningen precis har börjat kartlägga hur kroppen fungerar i dessa situationer.

Peter
Peter Bergman berättar om immunförsvaret och hur vi kan undvika sjukdom.

Han tar som exempel en elitidrottare som alltid blev sjuk en viss period på året. Efter kartläggning av träningen insåg han att han hade kört för många tuffa pass i rad strax innan han blev sjuk. Han ändrade upplägget och såg direkt att han slutade bli sjuk i samma period.

Annons

– Av detta kan man lära sig att man inte ska köra slut på kroppens reserver, för då blir man känsligare för infektioner, säger Peter.

Undvik att bli sjuk på semestern – Peters bästa tips

1. Var noga med din återhämtning.

Ett sätt att undvika att bli infektionskänslig av stress är att vara noga med återhämtning efter tuffare perioder. Tyvärr är detta svårt i vårt samhälle när vi förväntas ge100 procent på jobbet och 100 procent med familjen. Här skulle nog många må bra av lite lugnare tillvaro ibland där kroppen får tid att återhämta sig i lugn och ro.

2. Tänk på att ditt psykiska mående har betydelse för infektionskänsligheten.

Det finns ett tydligt samband mellan stor psykisk stress och ökad infektionskänslighet. Försök därför att prata med en läkare redan innan du mår så dåligt att det blir svårt att hantera. Har du gått igenom en tuff period som till exempel skilsmässa, dödsfall eller en depression, kanske du behöver professionell hjälp.

3. Vila ordentligt när du känner att infektionen är på gång.

Se till att verkligen vila när du känner att infektionen är på gång. Det kan vara bättre att ha en kortare sjukfrånvaro, för att undvika en längre sådan. Covid-pandemin har lärt oss att få upp ögonen på att man inte ska jobba om man är sjuk, utan i stället vila tills man mår bättre.

Om du ändå blir sjuk

Vad ska man då göra om man ändå har oturen att bli sjuk på sin semester, och vill försöka bli frisk snabbare?

Annons

– Vila så mycket som möjligt. Drick och ät i den mån du orkar. Kroppens immunförsvar gör jobbet och man kan tyvärr inte göra så mycket för att påskynda det.

Peter berättar också att om man semestrar i ett varmare land är det ännu viktigare att vila. Och särskilt hålla koll på vätskebalansen. Till exempel magsjuka kan låta simpelt, men kan lätt bli livshotande om man blir uttorkad.

– Glöm heller inte bort att söka vård om du är osäker, säger han.

Vad säger husmor?

1. Tvätta händerna ofta. Om det är något som pandemin lärt oss, så är det att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Det är ett bra knep att fortsätta med för att hålla bakterierna borta.

2. Ät en balanserad kost. Du har hört den förut; ett äpple om dagen håller doktorn borta. Även om detta kanske inte är helt sant, hjälper en varierad kost oss att må bättre och därmed hålla oss friskare.

3. Nys i armvecket! Undvik att sprida runt bacillerna och håll dig gärna för dig själv om du nyser, hostar och snorar mycket.

4. Drick honungsvatten/citronvatten. Honung innehåller antioxidanter och vitaminer, vilket många upplever kan lindra en ond hals. C-vitamin sägs också motverka förkylningar.

5. Skippa alkoholen. Alkohol gör att vi sover sämre. Det i sin tur gör dig mer mottaglig för infektioner såsom förkylning.


Annons