Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Sluta gnissla tänder – sov bättre och slipp huvudvärken

18 feb, 2019
author Johanna Svan
Johanna Svan
Många som vaknar med huvudvärk har problem med att de gnisslar eller pressar tänderna på nätterna. Forskning pågår och fler och fler orsaker upptäcks och tack vare det fler sätt att kunna sluta gnissla tänder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vaknar du ibland på morgnarna och har en molande huvudvärk, svårt att gapa eller ont i tänderna? Det kan vara så att du gnisslar tänder, även om du inte vet om det. Det är vanligt att gnissla tänder när man sover och många håller på länge innan de inser att de behöver hjälp. Man kan tro att man bara är spänd och att huvudvärken beror på till exempel stress.

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Gnissla eller pressa tänder

Att det istället handlar om att gnissla tänder brukar upptäckas snabbare om man inte sover ensam eftersom sängkamraten brukar kunna vittna om ett minst sagt jobbigt ljud nattetid. Annars brukar det vara din tandläkare som uppmärksammar tandgnisslet. När du gnisslar slits tänderna ner och blir taggiga och vassa, det kan du också känna själv.

Men om du har ont i huvudet, ansiktet, öronen eller käkarna så behöver det inte betyda att du gnisslar tänder, just de här problemen blir ännu värre om du istället pressar tänder, vilket kan vara svårare att upptäcka eftersom tänderna inte får samma skador. Att pressa tänder är precis vad det låter, du biter ihop hårt när du sover, vilket i större utsträckning än tandgnissel gör att du får ont i huvudet och käkarna. Problemen beror på att man överbelastar käkarna när man biter ihop så hårt hela nätterna.

Tänderna kan även skadas om du pressar tänder, men då brukar tänderna snarare spricka än slipas ner, så det kan vara svårare att upptäcka själv om du inte får ont av sprickorna.

Orsaken kan vara sömnapné

Men varför håller vi då på så här? Senaste åren har det gjorts en del forskning på vad som orsakar att vi gnisslar eller pressar tänder. Länge har forskningen pekat på att stress är den främsta orsaken, både akut stress – alltså en kortare period av stress som gör att du blir extra spänd, och långvarig eller kronisk stress.

Annons

Men det finns också forskning som har ett samband mellan sömnapné – alltså upprepade andningsuppehåll när du sover – och tandagnisslan. Så i längden kan dina nedslitna tänder eller din spänningshuvudvärk bli varningsklockor för att du har en hittills oupptäckt sömnapné.

Så vad kan du göra åt det här? Ja, dels kan du rädda dina tänder och få hjälp med dina andra symptom genom att gå till en tandläkare som hjälper dig att få en bettskena. Dessutom är det oftast tandläkare som diagnosticerar tandagnisslan. Huvudvärken kan vara svår att se, men skadorna på tänderna talar sitt tydliga språk. Steg ett är alltså att söka dig till din tandläkare för att få veta om det är det här som är problemet, oavsett vilken behandling som sedan passar bäst.

Bettskenan fungerar då som en stötdämpare som gör att du biter ihop mer sällan, med mindre kraft och under kortare tid. Det är inte alls säkert att du behöver ha bettskenan särskilt länge, utan det kan räcka med att vänja av käkarna.

Botox mot tandgnissel

Det finns också ny forskning som pekar mot att botox skulle kunna hjälpa genom att det får käkmusklerna att slappna av, men det är fortfarande bara testat på små testgrupper och behöver mer tid. Akupunktur har också visat sig ge positiva resultat och minska tandgnisslingen.

Övningar för käkmusklerna

Övningar för käkmusklerna kan fungera avslappnande om du vaknar och känner dig spänd och har ont, men då är ju problemet att smärtan förmodligen är tillbaka dagen efter igen. Du kan testa de här övningarna:

  • Öppna munnen så mycket du kan utan att det gör ont. Lägg fingertopparna på ena sidan av käken och tryck käken åt ena hållet. Håll några sekunder och tryck sedan käken åt andra hållet.
  • Sätt en penna mellan tänderna så att den sticker ut vid mungiporna. Tryck sedan fram underkäken så att du får underbett. Pennan får bara rulla med. Skjut sedan bak käken så mycket du kan så att du får överbett. Pennan rullar med mellan tänderna. Växla mellan under- och överbett fem gånger.

Sedan ligger ju den bakomliggande problematiken kvar, och om den inte blir bättre är risken för att du fortsätter gnissla eller pressa tänder överhängande. Stressen, sömnapnén, oron eller vad det nu är som är grundorsaken till din tandagnisslan måste tas om hand om du ska bli av med dina problem permanent.

Av Anna-Lena Pettersson/mabra.com

Källa: 1177, Ask the Dentist, US National Library of Medicine National Institutes of Health
Foto: TT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons