Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Stel i kroppen? Här är övningarna som hjälper

18 jan, 2017 
AvHemmets redaktion
Har stelheten slagit till? Bara lugn, vår expert visar 4 effektiva och superenkla övningar som ökar din smidighet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Stramar dina muskler när du kliver ur sängen på morgonen? Är avståndet till golvet alldeles för långt? Sjukgymnasten Åsa Rippe lär dig hur du sträcker din stela kropp smidig genom fyra enkla övningar.

4 övningar som gör dig smidigare

Övningar vid stelhet
Foto: Gugge Zelander

1. Karatesträck

Stå brett isär med fötterna och låt gärna tårna peka utåt. Böj knäna så att du har ca 90 graders böjning och pressa knäna ut i sidorna så att de pekar i samma riktning som dina tår. Försök svanka och sträck på ryggen, stötta dina armar på insidan av låren. Håll i cirka 30 sekunder.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Motverka stelhet i kroppen genom roteringsövningar
Foto: Gugge Zelander

2. Rotera åt sidan

Här kan du använda en handduk som du rullar ihop. Placera handduken bakom nacken och håll armarna rakt ut med armbågarna pekande utåt. Rotera därefter kroppen från midjan åt vänster, håll höften så stilla du klarar och rotera så långt du kan. Låt blicken följa med rörelsen. Vänd och rotera åt höger. Håll ca två sekunder i ytterläget och upprepa ett par gånger på varje sida. Känslan ska hela tiden vara behaglig, pressa inte för hårt i ytterläget.

Annons
Åsa Rippe visar övningar för att motverka en stel kropp
Foto: Gugge Zelander

3. Knästående framsida lår

Stå på vänster knä med höger ben framför kroppen i friarställning. Lyft vänster fot och lägg handduken runt foten, dra benet med handduken så långt du kan mot sätet. Sjunk ner i höften så att du sträcker framsidan av låret och i ljumsken. Håll stilla ca 30 sekunder, upprepa därefter på motsatt sida.

Övning för smidigare kropp
Foto: Gugge Zelander

4. Baksida lår i ryggliggande

Ligg på rygg och böj båda benen med fötterna i golvet. Sträck därefter upp ett ben mot taket och ta tag om knät med båda händerna, vila kvar med huvudet i golvet. Du känner då att det sträcker i baksidan av låret. Behåll knät lätt böjt. Vill du utmana dig själv lite, så försök att sträcka så mycket du kan på knät. Håll kvar i ca 30 sekunder och upprepa därefter på motsatt sida.

Av Åsa Åhlander, Åsa Rippe

Läs också:

4 övningar för dig som har ont i ryggen

Träna bort gäddhänget

Träna rätt för din ålder

Annons