Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

18 enkla sätt att stressa ner varje dag (utan att meditera)

18 jan, 2021 
Sandra Hiort
Kvinna som slappnar av genom någon av metoderna för att slippa stress.
Är meditation ingenting för dig? Men du kanske ändå vill ändå komma ner i varv varje dag? Eller behöver det åtminstone – liksom de allra flesta av oss. Här är 18 olika knep du kan testa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De allra allra flesta av oss skulle må bra av att stressa mindre och ta fler pauser under dagen. Stress påverkar kroppen på många olika sätt och stress påverkar också hjärnan. Så det gäller att se upp – i tid!

5 oväntade tips som får dig att sova bättreBrand logo
5 oväntade tips som får dig att sova bättre

Det finns många olika sätt att varva ner, även om man inte är en person som gärna sätter sig och mediterar långa stunder. Här är några exempel på saker du kan göra varje dag, för att snabbt stressa ner på sätt som passar just dig.

1. Gurgla med vatten

När man gurglar med vatten kommer man åt vagusnerven, som hjälper oss att lugna ner oss, enligt Prevention. Man kan säga att vagusnerven fungerar som en stress-stoppare.

Det är en nerv som går från hjärnan, genom nacken, bröstet, hjärtat, lungor … och som hjälper till att aktivera det parasympatiska nervsystemet, som hjälper oss komma ner i varv.

Det är bland annat den här vi kommer åt när vi djupandas och därför blir lugnare av det.

kvinna stressar ner genom att gurgla
Att gurgla med vatten ska kunna göra att vi kommer åt vagusnerven som hjälper till att lugna oss.

2. Skratta mycket och ofta

Skratt är inte bara härligt och humörlyftande, det hjälper också våra stresshormoner att sjunka och får må bra-hormoner att flöda. Vad får dig att skratta?

Annons

Samla på dig sådant du gillar – bilder, länkar, videoklipp – och ta fram och titta på när du behöver en paus.

3. Lyssna på ljud av vågor

Få ljud får oss att koppla av så mycket som vågljud med sitt rytmiska, repetitiva ljud som kan få oss att hamna i något slags meditativt tillstånd.

Blir du lugnare av att lyssna på något annat, kanske några lugna favoritlåtar, så går det förstås precis lika bra.

4. Ta en promenad

Gå en runda för att samla tankarna och sänka nivåerna av stresshormoner. För det händer redan på en kvart när vi promenerar, enligt en studie från Journal of Occupational Health Psychology.

Vill du få ännu mer lugnandeeffekt av din promenad så ta den i naturen.

Kvinna testar tips för att stressa ner
Promenera, spring och tillbringa tid i naturen om du vill hitta lugnet!

5. Ta en tupplur

Om du är en person som kan ta en tupplur på eftermiddagen och ändå sova gott på natten – gör det! Att vila 10–15 minuter hjälper hjärnan att återhämta sig och du kan få bättre fokus när du vaknar igen. Som nyladdad.

Annons

6. Träna ett kort pass

Att träna hjälper kroppen att ta hand om stresshormoner så att komma upp i puls ordentligt en stund är bra – förutsatt att du inte är väldigt stressad generellt.

Då är det bättre att stå över tuffa pass och välja att träna något lugnare. Men att röra på sig och prioritera sig själv en stund varje dag är alltid bra!

7. Var lite mer barnslig

När vi leker och är nyfikna så slår vi på en slags upptäckarlust som gör oss mer närvarande och vi njuter av att vara i stunden.

Det finns väldigt många olika sätt att leka eller vara barnslig på – du kan hjula och göra kullerbyttor, försöka knäcka gåtor eller leka med husdjur … Välj det du tycker är roligt att göra.

8. Tom-glo som Ernst

Kanske har du hört Ernst Kirchsteiger prata om att tom-glo? Det vill säga att sätta sig och titta ut genom ett fönster till exempel – på ingenting. Tanken är att man bara är en stund, utan att aktivera sig, och kanske funderar lite över livet?

Kvinna testar tips för att stressa ner
Ta dig tid att tomglo eller att ta en tupplur för att ladda om batterierna.

9. Kallbada, duscha eller stänk vatten i ansiktet

Det kanske låter galet att bada eller duscha kallt för att bli lugnare, eftersom det i stunden innebär en ganska stor stress för kroppen. Men det kan faktiskt hjälpa oss att hitta fokus och vara i stunden.

Annons

Att stänka vatten i ansiktet kan också vara lugnande, enligt Prevention. Att få kallt vatten runt kindbenen och ovanför munnen lär ska kunna aktivera det parasympatiska nervsystemet och sänka puls och andningsfrekvens. Kanske värt att testa i alla fall?

10. Tillbringa tid utomhus

Att var i naturen hjälper pulsen att komma ner i varv på ett kick. Dessutom blir vi lättare närvarande när vi har vackra områden att se på.

Ta gärna med dig vänner ut på utflykter, studier visar att personer med bra vänner känner sig mindre stressade.

11. Ta tio djupa andetag och blunda

Ett av de mest effektiva sätten att snabbt komma ner i varv är att hjälpa kroppen hitta lugnet med hjälp av djupandning. Ta några riktigt långa och djupa andetag där du försöker att fylla hela magen med luft så den blåser upp sig som en ballong.

När du andas ut så försöker du att tömma lungorna så mycket det bara går. Blunda gärna under tiden för att vara ännu mer i stunden och slappna av i hela ansiktet så mycket du bara kan.

Kvinna testar tips för att stressa ner
Både att skratta och att le kan göra att kroppen kommer ner i varv.

12. Le tills du menar det

När vi är glada känner vi oss i regel tryggare och lugnare och därför kan det vara värt att locka fram ett leende hos oss själva, även när det inte känns som det är på gång av sig självt.

Annons

Le så stort du kan, även om det är falskt i början så kommer kroppen att reagera som att du är glad. Till slut kanske du till och med menar leendet och får glädjekänslorna på köpet.

13. Vårda dina växter

Att ta hand om växter kan både få oss att vara i nuet och att koppla av. Ha gärna en liten odling om du har möjlighet – i jorden finns faktiskt också ämnen som gör oss lugna.

Har du inte någon odling så ta hand om dina inomhusväxter en stund och prata gärna med dem, så kanske ni båda blir gladare.

14. Släng av dig skor och strumpor

På sommaren kan det vara underbart att gå barfota på gräs eller sand för att stressa ner. Vi hamnar lättare i stunden när vi känner vad vi faktiskt går på under fötterna.

I kyliga väder kan du istället testa att gå på olika underlag hemma och känna skillnaden mellan ett trägolv och en mjuk matta till exempel.

15. Ta ett varmt bad

Om bada kallt gör oss mer fokuserade så kan varma bad istället få oss att slappna av mer direkt i hela kroppen och komma ner i varv ordentligt.

Annons

Lägg dig i badet, häll i badskum med lugnande doft och njut av någon lugn musik under tiden för en extra härlig ner i varv-upplevelse.

Kvinna testar tips för att stressa ner
Blir du också lugn av ett varmt bad?

16. Dofta på lavendel

Örten lavendel har i många, många år används inom folkmedicin som hjälp för att slappna av och för att minska oro. Det är just doften som gör oss lugna, har japanska forskare kommit fram till. Det skulle alltså inte ge samma effekt att äta lavendel till exempel.

17. Drick kamomillte

Kamomillte är en läkeväst som lär ska ha både muskelavslappnande och lugnande effekt enligt många. Det sägs också att örten påverkar hjärnan på ett liknande sätt som ångestdämpande medicin, men betydligt mildare.

18. Ring din lugnaste vän

Du kanske har hört uttrycket ”vi blir som vi umgås”. Vänner kan faktiskt ha en lugnande effekt på oss, det har du säkert märkt. Har du någon du brukar prata med som alltid gör dig lugn, hör av dig till hen en stund varje dag och se om du kan suga åt dig lite lugn.

Källa: Prevention

Annons